HOLLYWOOD SMILE

Osmeh je najlepši način komunikacije. Ukoliko želite holivudski savršen osmeh, blistavo beo, uz primenu više metoda iz domena estetske stomatologije, Vaš san može postati realnost. Vaš osmeh može doživeti potpuni preobražaj, u estetskom, funkcionalnom i fonetskom aspektu, uz pomoć savremenih stomatoloških tehnika, korišćenjem jedne ili više procedura iz oblasti estetske stomatologije. Hollywood smile predstavlja vrhunac u estetskoj stomatologiji i podrazumeva korišćenje izrazito bele (bleach) boje za krunice ili keramičke fasete. Zahvaljujući upotrebi stomatoloških lupa postižemo idelnu preciznost prilikom brušenja. Korišćenjem navlaka, keramičkih faseta tj vinira, a često i implanata moguća je kompletna protetksa rekonstrukcija obe vilice. Ovaj kompleksni rad podrazumeva izradu zubnih krunica na svim ili samo vidljivim zubima obe vilice (a to je najčešće minimum od petice do petice)

premium DENTAL

ŠTA JE
HOLLYWOOD SMILE ?
SPECIJALNA AKCIJA - 1.700 EUR PO VILICI

Hollywood smile je američki naziv za kompletnu protetsku rekonstrukciju gornje i donje vilice, belim krunicama. Kod pacijenata koji nemaju navlake, imaju zdrave ali estetski narušene zube, to uglavnom podrazumeva izradu navlaka na vidljivim zubima, u obe vilice. U Hollywood smile-u se podrazumeva da su to navlake bele bleach boje, u sistemu ove boje ostoje četiri nijanse. U svakodnevnom životu je između ove četiri nijanse teško uočiti razliku. U odnosu na klasične boje za keramiku, u pitanju je znatno svetlija nijansa, koju je nemoguće postići klasičnim izbeljivanjem zuba na primer. Pacijenti sami biraju nijansu bleach boje koju žele. Do sada se u praksi pokazalo da je najtraženija boja za vinire i krunice upravo BL1, iako je i BL4 potpuno bela. Pacijenti koji žele da njihovi novi zubu imaju prirodniji izgled, sa primesom žutog pigmenta, odlučuju se za standardne nijanse (A1, A2, A3, B1, B2, B3), ali ovaj protetski rad u tom slučaju ne možemo nazivati Hollywood smile-om, s ozbirom na činjenicu da Hollywood smile makeover podrazumeva isključivo bleach boje.

Klasičnim beljenjem zuba nemoguće je postići bleach boju. Moguće je približavanje njenim nijansama, ali ne i izjednačavanje. Upravo zbog toga je važno da rekonstrukcija vilica bude kompletna (dakle, tretiraju se obe vilice), jer će u suprotnom doći do vidljive razlike između gornje i donje vilice. Dakle, kombinacija beljenja zuba u jednoj vilici i Hollywood smile-a (blach boje) u drugoj je moguća, ali usklađivanje boja u tom slučaju nije moguće. Uz to, belina postignuta beljenjem mora se održavati, jer će se u suprotnom vratiti ranija, prirodna boja.

Pacijenti se često žale da im osmeh nije dovoljno „beo“, čak i onda kada su im zubi zdravi. Kod pacijenata kojima neki zubi nedostaju ili koji imaju stare mostove, varijanta da se prave krunice od petice do petice nije moguća, s obzirom na to da je smisao kompletne rekonstrukcije (što će reći gornje i donje vilice) obezbeđivanje svih potrebnih zuba u vilici, a to je najčešće od sedmice do sedmice. Kada je reč o stanju zuba i vilice i spemnosti na konkretni tip zahvata radi postizanja Hollywood smile-a, postoje neki preduslovi koji moraju biti ispunjeni kod pacijenta kako bi on mogao biti kandidat. Od toga zavisi kakav će efekat biti postignut ovim zahvatom. Pred samu proceduru izvođinja Hollywood smile-a, neophodno je obaviti stomatološki pregled kako bi se utvrdilo stanje zuba i vilice, te opšte zdravstveno stanje pacijenta. Proceduru je moguće izvesti u svakom slučaju, ali će se razlikovati složenost i efekat zahvata.

premium DENTAL

KAKO SE POSTIŽE
HOLLYWOOD SMILE ?

Kao što je već naznačeno, Hollywood smile makeover postiže se korišćenjem keramičkih faseta ili uz krunice i mostove, ali i korišćenjem implanata. U slučaju kada su zubi pacijenta dovoljno zdravi i prosečno dobro raspoređeni savršeno beo osmeh moguće je postići uz pomoć keramičkih faseta tj VINIRA. Ali čak i kada su okrnjeni, požuteli i sa manjim plombama, ove manje nepravilnosti neće predstavljati problem. Kako bi pacijenti razumeli prednosti i ograničenja ugradnje vinira u potpunosti, neophodno je s tim u vezi dodatno ih edukovati. Lepi i beli zubi uz minimlan rizik i minimalno brušenje zuba želja je svakog potencijalnog nosioca Hollywood smile-a. Ovo je minimalno invazivna i najmanje zahtevna procedura, zbog čega za nju i vlada najveća zainteresovanost. Međutim, da bi se koristili viniri, zubi moraju biti generalno zdravi, na broju (barem od sedmice do sedmice) i pravilno, tj. adekvatno raspoređeni u niz, što se u praksi ne dešava baš tako često. Manjak zuba ili veće nepravilnosti zuba nije moguće korigovati vinrima, već je potrebno uključiti fiksnu protezu, mostove ili implante. Ponekad je neophodno uključiti i sve pomenute elemente zajedno.  Takođe, paradontološki status mora biti idealan da bi pacijent mogao da uđe u ovakvu proceduru. Životna dob pacijenta je takođe jako važna, pa veoma mladim pacijentima i maloletnicima nije preporučljiv ovaj zahvat, iako se i među njima često javlja želja za postizanje perfektno belog osmeha upravo ovim putem.

Dosadašnje iskustvo je pokazalo da je mnogo češće postavljanje krunica i mostova na prirodne zube. U izradu Hollywood smile-a potrebno je uključiti krunice ukoliko se radi o nedostatku zuba ili njihovih delova, odnosno kada njihov položaj, oblik i boja nisu zadovoljavajući. Za razliku od vinira, koji se postavljaju samo na prednju površinu zuba, krunice se „navlače“ preko celog zuba. Postavljanje mostova omogućava jednostavnu nadoknadu zuba koji su izgubljeni, i to u vidu mostova, za razliku od vinira a sve to ukoliko pacijent ne želi da nedostatak zuba reši ugradnjom implanta. U slučaju da su navlake potrebne u jednoj vilici ali u drugoj nisu, onda se može pristupiti izradi navlaka u jednoj vilici a vinira u drugoj. Ova tehnika je izvodljiva ako pacijent ima barem polovinu zdravih zuba, ali bi trebalo da i drugi zubi imaju zdrav koren i makar dovoljno supstance da bi se na njih mogle postaviti krunice. Bez većih komplikacija, moguće je postaviti most na mestu gde nedostaje jedan do dva zuba. Ukoliko nedostaje više njih, neophodno je da se uključe i implanti, nakon čega obično sledi protetski rad, te je ovo ujedno i priprema za njega.

Kako većina pacijenata nema dovoljno zuba (odnosno, dovoljno zdravih), Hollywood smile obično se retko postiže vinirima, krunicama i mostovima. Praksa je pokazala da se Hollywood smile najčešće postiže korišćenjem i implanata. U ovom slučaju, da bi Hollywood smile bio uspešan, izuzetno je važno da  planiranje i pozicioniranje implanata bude protetski vođeno. Naši stomatolozi vode računa o tome na taj način što najpre planiraju poziciju krunuca u odnosu na meka i koštana tkiva, usne, obraze i celokupnu mimiku. Stručnjaci u našoj stomatološkoj ordinaciji, dakle, proceduri ugradnje implanata pristupaju tek nakon dobro isplanirane pozicije krunica. Za početak, pacijent ostaje delimično bez zuba (odstranjuju se preostali korenovi i zubi predviđeni za vađenje), da bi potom dobio implante na tim problematičnim mestima. Prelaz između krunica ili vinira i desni najprirodniji je kada pacijent ima svoje prirodne zube, što je, nažalost, redak slučaj u praksi pogotovu u bočnim regijama. Idealan kontakt krunice i desni (kao kod prirodnih zuba) nije moguć nakon gubitka zuba (zbog gubitka kosti i desni prilikom vađenja), pa je krunica na tom mestu uočljivija i pacijentima često „upada u oči“ jer je višlja od ostalih kruna. Ukoliko se ispostavi da je defekt kosti i mekog tkiva značajan, vrši se njihova nadoknada, a kao imitacija desni koristi se roze keramika. Kod totalne bezubosti, kada se koriste All-on-6 i All-on-4 metode, ovo je gotovo uvek slučaj, s ozbirom na činjenicu da je tada najveći stepen gubitka kosti i mekog tkiva. U nekim situacijama pored nadomeštanja kosti radimo i nivelaciju desni laserom kao pripremu za protetsku fazu.

premium DENTAL

PROCEDURA PRILIKOM IZRADE
HOLLYWOOD SMILE - a

Prilikom izbora implanata i krunica pomoći će Vam naš stomatolog. U ponudi je više opcija, s obzirom na to da treba uzeti u obzir sledeće parametre: stanje vilične kosti, položaj sinusa, položaj nerava i dr. Pri izboru krunica pacijent ima veću slobodu nego što je to slučaj sa implantima (kod kojih je bitna pozicija implanata i njihov broj, stanje kosti i desni oko implanta, odabir odgovarajućeg abatmenta, konekcija između implanta i abatmenta kao prepreke za prodor bakterija oko implanta…). Bezmetalne, cirkonijumske krunice su skuplje od metalokeramičkih. Hollywod smile makeover izvorno podrazumeva kompletnu izradu gornje i donje vilice bezmetalnim navlakama, ali zbog uštede pacijenti često kombinuju bezmetalne navlake sa metalnim. U tom slučaju je taj prelaz diskretan i sakriven. Pacijenti se najčešće odlučuju za korišćenje metalokeramičkih krunica u zadnjim regijama, koje su manje vidljive, i bezmetalnih krunica za prednje zube. Takođe, hollywood smile moguće je izraditi i u blech navlakama koje su izrađene na metalokeramičkim krunicama, radi znatne uštede.

Lekar pravi plan terapija za svakog pacijenta pojedinačno. Nakon što se lekar i pacijent dogovore oko broja krunica (i implanata ako je to neophodno), sledi prva faza procedure, u kojoj se dogovaraju vrsta protetskog rešenja, boja, te oblik i dužina a sve u skladu sa željama i mogućnostima pacijenta. Važno je obaviti detaljnu anamnezu za početak. Takođe, od velikog značaja je i izgled desni (da li se vide pri osmehu ili ne), usana i osmeha. Kao deo protetske pripreme jako često radimo i nivelisanje desni laserom radi idealnog planiranja osmeha.

Za pacijente je najnapornij prvi dan procedure, kada se obavlja najveći deo posla. Ukoliko se koriste krunice i keramičke fasete, bruse se svi dogovoreni zubi i uzimaju otisci i ugrađuju privremene krunice, koje su zapravo privremena plastična zamena, kako bi nastavili sa uobičajenim svakodnevnim aktivnostima. Nakon par dana sledi prva proba osnove a nakon nedelju dana i proba pacijentovih zuba gde se dogovaraju sve korekcije kako bi došli do savrsenog krajnjeg efekta.

Kod ugrađivanja implanata, postoje dve faze: njihova ugradnja uz lokalnu anesteziju i postavljanje privremenog rešenja, a tek nekoliko meseci nakon ugradnje implanata sledi i izrada krunica. Za to vreme se čeka da implanti srastu sa vilicom. U slučaju da se predlaže fiksna proteza (sa ciljem da se zubi isprave pre postavljanja krunica i faseta), Hollywood smile procedura može se odložiti i za godinu dana.

Kod kompleksnijih slučajeva obično se pre probe keramike realizuje proba plastičnih modela, kako bi se olakšala i skratila proba keramike, jer je plastiku lakše korigovati. Prilikom izrade konačnih zuba kopira se ovako korigovani plastični model. Nakon što su krunice izrađene, potrebno je da pacijent tri dana zaredom poseti ordinaciju radi proba i korekcija pre finalizovanja krunica (dok one još nisu potpuno završene i dok su korekcije još moguće) i kontrole zuba. U zavisnosti od konkretnog slučaja, ponekad je potrebno ugovoriti i dodatne probe. U većini slučajeva, kada se u plan terapije ne uključuju implanti, kompletna procedura može potrajati do 10 dana. U slučaju da procedura podrazumeva i postavljanje implanata, Holivudski osmeh imaćete za tri do četiri meseca.

Hollywood smile sa izradom navlaka ne predstavlja uvek idealno rešenje (pre svega zbog invazivnosti koja nekada nije opravdana jer su zubi potpuno zdravi) ali je odličan izbor ukoliko pacijentu nedostaju zubi, ukoliko nema drugu opciju, ili ako jako želi da estetski sredi osmeh i dobije lepe biserno bele zube, koji su pravilno raspoređeni. Na prvom mestu, najvažnije je postići funkcionalnost zuba i vilice, pa tek onda ispuniti estetske ciljeve.

Pored blistavo belog osmeha, ova procedura se jako cesto naziva i Anti Aging stomatologijom jer pacijenti nakon ovog tretmana izlaze iz ordinacije vidno podmladjeni. Često u toku rada radimo i širenje zubnog luka pa dobijamo i efekat podignute usne i peglanja bora. Pacijenti ovaj zahvat kombinuju rado i sa određenim kozmetičkim tretmanima iz domena Anti Aging-a, a uz savet naših stomatologa koji su završili sve obuke u vezi toga da bi mogli da daju adekvatne savete.

CENOVNIK USLUGA

POZOVITE NAS

+381 61 199 4000​

GDE SE NALAZIMO | LOKACIJA

Bulevar Crvene Armije 11g Belvil zgrada Ruže (bivša ulica Đorđa Stanojevića) 11070 Novi Beograd