PROTETIKA

CROWN DENTAL

METALOKERAMIČKE KRUNICE

Krunice predstavljaju fiksne navlake za nadoknadu zuba, ali i promenu oblika i/ili boje zuba. A u odnosu na to, da li su u potpunosti ili delimično izrađene od keramike, razlikuju se metalokeramičke i keramičke (bezmetalne) krunice. One, svojim oblikom i bojom, imaju za cilj da u potpunosti, estetski i funkcionalno, oponašaju prirodni zub.

Metalokeramičke krunice su, donedavno, najčešće korišćene krunice u stomatologiji. Metalokeramički materijal je prvi put stvoren šezdesetih godina prošlog veka, a njegova upotreba, u izradi krunica i mostova, obeležila je poslednjih 50 godina. Metalokeramičke krunice redstavljaju fiksne protetske nadoknade i sastoje se od osnove (kapice) i keramike. Pojednostavljeno, reč je o keramičkim zubima, koji imaju metalnu osnovu. Keramika se bira u odgovarajućoj boji i tako da odgovara svim funkcionalnim, kao i estetskim zahtevima. A metalna osnova se izrađuje od legura plemenitih ili neplemenitih metala (legure paladijuma, zlata, kobalt-hrom-molibden legure). Metalokeramičke krunice se postavljaju preko prethodno izbrušenog zuba, odnosno na ugrađen implant (ukoliko sopstveni zub nedostaje). Čvrstina metalokeramike, njena biokompatibilnost, estetski izgled i savršenstvo izrade, čine je još uvek jednim od najboljih materijala za izradu mostova i krunica. Ipak, svetlost kroz njih ne prolazi, što se smatra izvesnim estetskim nedostatkom. Ali pravilnom i preciznom primenom ove vrste krunica, i dalje se mogu postići visokokvalitetni estetski rezultati.

Za metalokeramičke krunice, metalna osnova se izrađuje najčešće ručno ručno. Naša laboratorija je jedna od prvih počela da printa metal mašinskim putem što garantuje savršenu preciznost kao I kod bezmetalnih kruna,  manju debljinu metalne konstrukcije, savrseno naleganje na desni I daleko bolje estetske rezultate.. Osnovna prednost i češća upotreba metalokeramičkih, u odnosu na keramičke krunice, leži u finansijski većoj prihvatljivosti za pacijente. Stoga je njihovo korišćenje još uvek češće u stomatološkoj praksi. Ponekad se, u cilju postizanja balansa između izvrsnog estetskog efekta i adekvatne cene, pacijentima savetuje kombinacija ugradnje obe vrste krunica; bezmetalne krunice se ugrađuju na mestima prednjih zuba, a metalokeramičke u bočnim, manje vidljivim regijama. Na stručni tim garantuje za estetske rezultate metalokeračkih kruna, sa modernizacijom oreme I procedura izrade ovih kruna I sama estetika se značajno promenila na bolje.

Kada ugraditi metalokeramičke krunice?

Metalokeramičke krunice predstavljaju savremeni način za nadomeštanje jednog ili više oštećenih zuba. A budući da veliki broj ljudi, pogotovo u starijem životnom dobu, ima problema sa nedostatkom zuba, krunice predstavljaju odlično sredstvo za nadoknadu. Takođe, izradi metalokeramičkih krunica se pribegava i onda kada se zub ne može rekonstruisati plombom. Pored toga, još neki od sredstava za nadoknadu su i zubni implanti.

Osnovna prednost metalokeramičkih krunica je u tome što su otporne na vreme, vibracije i ne upijaju boje. Imaju sjajne statičke osobine, a i ekonomski su pristupačnije široj populaciji. Ipak, ukoliko pacijent zahteva besprekorne estetske rezultate, savetuje se ugradnja potpuno keramičkih, bezmetalnih krunica. Mada, treba imati u vidu da, uprkos ustaljenom mišljenju da metalokeramičke krunice mogu oštetiti desni ili zube, osoblje klinike Crown dental, najsavremenija oprema i izvrsna tehnika to demantuju, te garantuju dugovečnost Vaših krunica.

Proces ugradnje metalokeramičkih krunica

Ugradnja metalokeramičkih krunica je na našoj klinici jedna od svakodnevnih I rutinskih intervencija. Na tome možemo zahvaliti visokokvalitetnoj, savremenoj opremi i najstručnijem osoblju. Sam proces ugradnje sastoji se iz nekoliko koraka. Pre svega, da bi se stvorili uslovi za ugradnju krunice, neophodno je izbrusiti prirodni zub, koji postaje baza za njeno postavljanje. Ovaj korak je zapravo i najneprijatniji segment čitavog procesa. U nekim slučajevima, ova faza može biti i minimalno bolna po pacijenta. Iz tog razloga, naši stomatolozi pristupaju ovom procesu uz primenu anestezije, kao i veliku odgovornost i pažljivost, u cilju smanjenja rizika. Na ovaj način, obezbeđuje se potpuna sigurnost pacijenta.

Pored brušenja, jedan od važnih koraka u ugradnji metalokeramičkih krunica jeste i uzimanje otiska vilice. Po svom uzimanju, otisak se šalje u stomatološku laboratoriju i u roku od nekoliko dana, izrađuju se krunice koje odgovaraju otisku. U periodu izrade, pacijent se ne ostavlja “ogoljenih zuba”, već se za to vreme postavljaju privremene krunice. One se obično izrađuju od akrila i drže se na mestu, uz pomoć privremenog cementa. Takođe, pri prvoj poseti stomatologu, može postojati potreba da se napravi rentgenski snimak, kako bi se proverili korenovi zuba koji postaju osnova za krunicu, kao i okolne kosti. Ukoliko zub propada ili postoji rizik od infekcije ili povrede zubne pulpe, mora se prvo izvršiti endodontski tretman kanala zuba.

Pri drugoj poseti, stomatolog uklanja privremenu krunicu i dogovara boju trajne krunice sa pacijentom. Ukoliko je sve u redu, stomatolog upotrebljava lokalni anestetik i pristupa probi metalne konstrukcije. Materijal koji se postavlja direktno na zub je metalni, a na njega se, pak, izrađuje keramička krunica u sledećoj fazi. Prostor između metalnog dela metalokeramičke krunice i ostatka izbrušenog zuba iznosi oko 20 mikrona. Taj prostor se, u procesu fiksiranja krunice, popunjava zubnim cementom, čime se krunica i zub sjedinjavaju.

Čest metal koji se koristi za izradu metalokeramičkih krunica jeste uglavnom titanijum, što garantuje trajnost ovakvih krunica, pod uslovom da se dobro održavaju. Međutim, postoji vrlo mali procenat ljudi, alergičan na metalnu osnovu, te iz tog razloga, može postojati potreba za upotrebom druge vrste materijala. Od metala se, kao što je već pomenuto, koriste i legure hroma, molibdena, kao i paladijuma, dok se bezmetalne krunice prave od cirkonijuma, odnosno, preciznije, cirkonijum-dioksida.

Briga o privremenim krunicama

Budući da su privremene krunice, kako im ime kaže, privremena alternativa do izrade trajne krunice, većina stomatologa savetuje neke posebne mere predostrožnosti. One obuhvataju:

  • Izbegavanje lepljive ili žilave žvakaće hrane (kao što je karamel ili žvakaća guma), jer mogu pomeriti krunicu;
  • Smanjenje žvakanja na strani usta gde se privremena krunica nalazi;
  • Izbegavanje žvakanja tvrde hrane (koštunjavo voće), jer ona može pomeriti ili, čak, polomiti krunicu.
  • Prilikom korišćenja zubnog konca, vršenje klizećih pokreta, umesto podizanja konca, kako ne bi došlo do skidanja privremene krunice.

Metalokeramičke krunice i zubni implanti

Još jedna od prednosti metalokeramičkih krunica jeste i mogućnost nadovezivanja na zubni implant. Najpre se postavi zubni implant u kost, a zatim se na njega nadogradi čitava krunica. A pored krunica, postoji i opcija ugradnje metalokeramičkih mostova.

U velikom broju slučajeva pacijent i stomatolog su u dilemi: da li vaditi istrošeni zub koji nema zdrave susedne zube i postaviti novi implant ili ga sačuvati i na njega postaviti krunicu. Postupak implantacije zahteva dodatno vreme i novac, ali, s druge strane, postavljanje krunice na ugroženi zub, koji nije potpuno stabilan I zdrav, možda dugoročno ne bi bilo dobra ideja, jer to zauzvrat može potrošiti vreme, novac i trud. U ovim situacijama najvažnije je da pacijent i lekar zajedno odluče koji je najbolji postupak, uzimajući u obzir sve faktore, i jedno rešenje će se oceniti kao optimalno.

Krune se često kombinuju sa mostovima, u zavisnosti od toga da li je u pitanju više estetski ili postupak restauracije. Metalokeramički most se uglavnom izrađuje onda kada se planira nadoknada više od jednog zuba. U svakom slučaju, krunice će se lepo stopiti sa susednim mostovima. Međutim, kada se krunica postavi u inače prirodan red zuba, mešanje će biti savršeno samo ako pacijent ima potpuno zdrave i prirodno bele susedne zube. U suprotnom, može doći do neslaganja u boji, što ne mora predstavljati problem, jer se krunice redovno postavljaju na bočne zube koji su manje vidljivi. Ako je kruna na vidljivom mestu, razlika u boji može se smanjiti na minimum uz dobru higijenu i uklanjanje kamenca ili, po potrebi, izbeljivanjem zuba. Takođe, još jedna od alternativna je i ugradnja bezmetalnih krunica, u tom slučaju.

Održavanje metalokeramičkih krunica

Održavanje krunica je jednostavno, ali je neophodno biti odgovoran u higijeni i redovnim kontrolnim pregledima, kao i prema prirodnim zubima, pa I više. Čitava usna duplja treba biti uredna i čista. Održavanje metalokeramičkih krunica se posebno obezbeđuje pomoću četkice sa manjom glavom, kako bi se moglo pristupiti teže dostupnim delovima. Iako su komplikacije usled infekcija retke, nisu isključene, pa treba imati u vidu da veliki deo odgovornosti pripada i samom pacijentu. Brižljivo ophođenje prema krunicama treba biti deo svakodnevne rutine. A uz adekvatnu higijenu, važan je i izbor paste za zube, za koju je najvažnije da bude prilagođena osetljivim zubima. Bitna stvar je da je za pacijente sa protetskim radovima obavezno korišćenje WaterPik-a.

“Onlay” i “3/4 krunice”

Onlay i 3/4 krunice su varijacije zubnih krunica. Razlika između njih i gore pomenutih krunica je u pokrivenosti zuba. „Tradicionalna“ krunica pokriva ceo zub, dok onlay i 3/4 krunice u manjoj meri pokrivaju zub, koji predstavlja njihovu osnovicu.

Ugradnja krunica na mlečne zube

Kada su u pitanju mala deca, ugradnja krunica na mlečne zube se vrši u sledećim slučajevima:

  • Kada je zub toliko oštećen karijesom, da plomba ne može biti adekvatno rešenje;
  • Kada je potrebno zaštititi zube od visokog rizika za razvoj karijesa, onda kada dete ima poteškoće u svakodnevnom sprovođenju lične higijene;
  • Kada se želi smanjiti učestalost primene opšte anestezije kod dece, koja, zbog svog uzrasta, ponašanja ili medicinske istorije nisu sposobna da sarađuju u procesu primene stomatoloških procedura.

Nega trajnih krunica

Iako zub sa krunicom jeste zaštićen, moramo uzeti u obzir da nije zaštićen od propadanja, kao ni bolesti desni. Stoga je potrebno slediti dobru praksu oralne higijene. To podrazumeva pranje zuba najmanje dva puta dnevno i svakodnevno korišćenje zubnog konca. Kada je u pitanju zubni konac, neophodno je posebno ga koristiti u predelu gde se desni spajaju sa zubom, što može biti mesto podložno infekciji. Takođe, važno je ispiranje usta antibakterijskim sredstvom, bar jednom dnevno. Korišćenje WaterPik-a je obavezno, svakog dana.

Mere opreza

Iako metalokeramičke krunice ne bi trebalo da izazivaju bilo kakve tegobe, treba imati u vidu pojedine retke neželjene pojave, koje se mogu javiti neposredno po njihovoj ugradnji.

  • Osetljivost i osećaj nelagodnosti

Ovaj osećaj obično nastaje ubrzo nakon intervencije, zbog prestanka dejstva anestezije. Ukoliko zub ima živac, može se javiti i osetljivost na toplotu ili hladnoću. U tom slučaju, uglavnom se sugeriše upotreba pasti za zube, namenjenih osetljivim zubima.

  • Bol

Bol pri zagrižaju se obično javlja kada je krunica previsoka za zub koji je njena podloga. U toj situaciji, trebalo bi se obratiti stomatologu i problem bi ubrzo bio rešen. Iz ovog razloga se u našoj ordinaciji radi privremeno cementiranje protetskog rada.

  • Lomljenje krunice

Metalokeramičke i keramičke krunice mogu u nekom situacijama pući. Stomatolog može, ukoliko je reč o minimalnom lomljenju, nadoknaditi nedostatak, dodavanjem materijala tj uraditi reparaturu krune.. Ipak, ako je reč o većem parčetu odlomljene krunice, može postojati potreba za zamenom krunice. Do pucanja dolazi iz više razloga a najčešći je korišćenje neprimerenih sila pri žvakanju ili primena velike sile u jednoj tački što se uglavnom dešava pri odgrizanju tvrde hrane koju generalno traba izbegavati.

  • Labava krunica

Ponekad dolazi do spiranja cementa ispod krunice, što utiče na njeno labavljenje. Ali, isto tako, omogućava i prodor bakterija, time infekciju, pa čak i izazivanje krvarenja. Ukoliko dođe do labavljenja krunice, treba se javiti stomatologu što pre, a naše stručno osoblje će naći pravi način za rešenje ovog problema.

  • Alergijska reakcija

Za metalni deo metalokeramičke krunice uglavnom se koristi mešavina materijala, što može biti uzrok alergijske reakcije, ali je to jako retko. Ipak, tada se mora naći alternativa materijalu na koji je stvorena alergijska reakcija.

  • Tamna linija na zubu sa krunicom

Tamna linija na zubu sa metalokeramičkom krunicom je bila uobičajena pojava. Međutim, ponekad je negativan estetski efekat toliko izražen, da se krunica mora zameniti potpuno keramičkom. To se naročito odnosi na krunice na prednjim zubima. Nasa ordinacija I laboratorija koriste najnvije mašine I materijale pa je takav rizik sveden na minimum.

Zaključak

Metalokeramičke krunice, može se reći, pružaju finansijski dostupnu estetiku I savršenu funkciju. Svojom čvrstinom omogućavaju trajnu nadoknadu nedostatka zuba ili oštećenih zuba. A iskustvo i veština naših stomatologa, garantuju kvalitet postavljenih krunica i sprečavanje komplikacija. Ipak, treba imati u vidu da će vek trajanja krunica svakako zavisiti od pritiska kojima se izlažu I redovnih kontrola koje su obavezne čak I kada nemate nikakvih smetnji.

CROWN DENTAL

METALOKERAMIČKE KRUNICE cena

Metalokeramičke krunice su prvi put izrađene pre više od 50 godina. Ali i danas se primenjuju kao jedna od najčešćih vrsta protetskog rada. Namena ove vrste krunica je, pre svega, nadoknada oštećenih zuba. Primenjuje se  onda kada je zub suviše oštećen, tako da se ne može rekonstruisati plombom.  Može se postaviti na prethodno izbrušen zub, ali i implant. Ukoliko želite postizanje vrhunske funkcionalnosti vilice, metalokeramičke krunice su sjajan izbor. A uz to su i finansijski pristupačne. Njihova osnova se izrađuje od metala, a ostatak od keramike. Metalna osnova se obično formira od legura plemenitih ili neplemenitih metala (zlato, kobalt-hrom-molibden, paladijum). Najčešće je reč o osnovi od titanijuma, koji garantuje trajnost ovih krunica..

Zašto odabrati metalokeramičke krunice?

Otporne su na vreme i vibracije i ne upijaju boje. Pokazuju sjajne statičke osobine, a i finansijski su dostupnije široj populaciji. Iako se češće koriste za rekonstrukciju zuba u manje vidljivom delu vilice, vrhunski materijal i stručnost našeg osoblja obezbeđuju i odlične estetske, pored funkcionalnih osobina. Zahvaljujući osoblju klinike Crown dental, najsavremenijoj opremi i izvrsnoj tehnici izrade i ugradnje, metalokeramičke krunice su i dalje odlična mogućnost za nadoknađivanje izgubljenih zuba. Uz to, naša klinika se može pohvaliti eliminacijom rizika od komplikacija, zahvaljujući pažljivom radu i velikom iskustvu. A rezultati u vidu lepih osmeha i zadovoljnih pacijenata su naša najveća satisfakcija I preporuka.

Kolika je cena metalokeramičkih krunica?

Cene svih naših protetskih radova, možete pogledati u online cenovniku (klikom ovde). U cenovniku se mogu naći i cene metalokeramičkih krunica, postavljenih na prirodnim zubima, kao i onih koje u osnovi sadrže implante. Ukoliko pacijentu nedostaje zub, svakako postoji potreba za prvobitnom ugradnjom implantata. Međutim, ponekad zub postoji na tom mestu, ali je oštećen ili, pak, estetski narušen. Tada je potrebno izvršiti procenu, da li je prirodni zub adekvatna osnova za krunicu ili je ipak neophodno ugraditi implant. Iako zvuči kao da je takvo dodatno ulaganje i posvećivanje možda nepotrebno, postavljanje krunice na oštećen zub je daleko lošija opcija. I ne daje dugoročno dobre rezultate. S druge strane, prirodni zub ne mora biti ugrožen u toj meri da predstavlja pretnju po novopostavljenu krunicu. Zato, naši pacijenti, kroz razgovor i konsultacije sa stomatologom, dolaze zajednički do najboljeg mogućeg rešenja.

Naši stomatolozi imaju za cilj da na sve načine sačuvaju prirodni zub, kad god je to moguće. I ne pristaju olako na vađenje zuba u korist implanta. Prioritet je sačuvati prirodne zube dokle god je to moguće. Međutim, ponekad je zub praktično nemoguće sanirati ispunom. Isto tako, treba imati u vidu da se neki uslovi moraju ispuniti, pre ugradnje implantata. Pre svega, treba biti dobrog opšteg zdravlja. Zatim, preliminarni pregledi i ortopan snimak moraju pokazati da je vilična kost očuvana. Jer je potrebna dovoljna količina kostne mase, kako bi se titanijumski šrafovi mogli vezati za kostno tkivo. Detaljnije o indikacijama i kontraindikacijama za ugradnju zubnih implantata, pročitajte u našem tekstu ovde.

Savetovanje i konsultacije

Svaki vid savetovanja se može obaviti u našoj ordinaciji, telefonskim putem ili online. Zakažite pregled i pronađite najbolje odgovor za bilo koje pitanje na temu Vašeg oralnog zdravlja.

Iz naše trenutne ponude, izdvajamo i specijalnu ponudu koja nudi sniženje uobičajenih cena za metalokeramičke krunice! Pod jako povoljnim uslovima i uz znanje i iskustvo naših eminentnih stručnjaka, ubrzo ćete postići izgled savršenog osmeha. Na našoj web stranici, u okviru galerije, možete se i sami uveriti u rezultate radova kod samo jednog dela zadovoljnih klijenata.

Sastav metalokeramičkih krunica

Kao što je pomenuto, metalni deo krunice je obično sastavljen od legura plemenitih ili neplemenitih metala. Dok je keramički deo sastavljen od visokokvalitetne keramike. Inače, Ivoclar keramika predstavlja sveobuhvatni sistem različitih materijala a pritom poseduju i razlike u prozirnosti, ali i nijansi. Ona nudi dobre vizuelne rezultate, a naročito je razvijena za tehniku nanošenja više slojeva. Takođe, sprečiće vidljivost titanijumske osnove koju poseduju metalokeramičke krunice. Zato su posebno pogodne za ovu vrstu krunica.

Jedan od takođe važnih elemenata izrade krunica predstavlja pravilno tretiranje zagrižajne strane zuba. Održavanjem površine zuba glatkom, sprečava se da dođe do abrazije zuba, prilikom zagrižaja. Poliranje se  vršiti u laboratoriji, nakon cega se radu konačna glazura zuba. Bitno je da stomatolog pre glazure precizno odredi tačnu okluziju u saradnji sa pacijentom.

Česta praksa u našoj ordinaciji je privremeno cementiranje protetskog rada. Par nedelja pacijent nosi privremeno cementiran rad da bi mogao da bude siguran u funkciju žvakanja, estetiku, boju. U mađuvremenu, poželjno je javljanje stomatologu ili kontrola. Kada dogovoreni period prođe, pacijent dolazi na trajno cementiranje rada.

U cenu metalokeramičkih kruna je uračunata svaka korekcija, kao privremeno I trajno cementiranje rada. Kod većih radova, privremene krune koje se izrađuju nakon brušenja u ordinaciji su takođe besplatne

CENOVNIK USLUGA

POZOVITE NAS

+381 61 199 4000​

GDE SE NALAZIMO | LOKACIJA

Bulevar Crvene Armije 11g Belvil zgrada Ruže (bivša ulica Đorđa Stanojevića) 11070 Novi Beograd