PROTETIKA

premium DENTAL

GINGIVEKTOMIJA ( gummy smile )

Gingivektomija je vrlo česta procedura u stomatološkim ordinacijama. U pitanju je hiruška intervencija kojom se odstranjuje deo mekih tkiva. Naziv gingivektomija potiče od latinskih reči „gingiva“ što znači desni i „ectome“ što znači odseći. Iz samog naziva se može zaključiti da je u pitanju opsecanje gingive. Ovom hiruškom intervencijom se koriguju defekti morfologije kao položaj i količina gingive oko zuba.

Zapravo, ovim procesom se ne odstranjuje gingiva u celini već se odstranjuje samo jedan njen deo. U pitanju je deo koji čini meki zid parodontalnog džepa, tako da se zbog toga drugačije naziva parodontalna plastična mukogingivalna hirurgija. Najčešće se radi u predelu umnjaka koji su iznikli do pola, jer se na taj način oslobađa cela kruna zuba. Takođe se može primenjivati na svakom zubu gde višak gingive utiče na funkciju i estetiku zuba (Gummy smile).

Kada se primenjuje gingivektomija?

Gingivektomija se najpre primenjivala za otklanjanje problema potpornog aparata. Ustvari, parodontopatija je bolest koja je izazvana bakterijskom infekcijom. Ukoliko se zakasni sa lečenjem desni propadaju tako da je neophodno ukloniti deo gingive tj. paradontalnog džepa u kome se razvila infekcija. Sem što se koristi u tu svrhu, poslednjih godina se gingivektomija svrstava i u estetsku stomatologiju. Vrlo uspešno se pokazala kod gummy smile problema. U situacijama kada je gingiva veoma izražena vrši se intervencija kojom se preoblikuje linija zubnog mesa. Na taj način se produžava vidljivi deo zuba i postiže se balans između gigive i zuba.

Da li su rezultati odmah vidljivi?

Ovaj postpupak je laka hirurška intervencija koja se primenjuje kada osmeh otkriva veliki deo desni, čineći da zubi deluju sitno i kvareći ukupan estetski doživljaj osmeha kod nekih osoba. Gingivektomija je sasvim jednostavan problem za gummy smile, kako se kolokvijalno ovaj problem zove. Ovo je kratka hirurška procedura kojom se uklanja okolni višak tkiva. Rezultati ovog postupka odmah su vidljivi, a desnima je potrebno nekoliko dana da se oporave i umire.

Gingivektomija u estetskoj stomatologiji

Gingivektomija je postupak pri kome se ujednačava i ispravlja linija zubnog mesa, tj.gingive uz vrat zuba, a pri tom podrazumeva odstranjivanje dela gingive.

Čest estetski  problem kod  mnogih je urođena anomalija visokog zubnog mesa (gummy smile). Nekada je taj problem bio nerešiv, ali danas kako je estetska stomatologija napredovala ovo se veoma efikasno rešava.

Gingivektomija laserom se najčešće primenjuje. Na taj način se uz pomoć lasera zubno meso podiže prema gore kako bi se smanjilo i dovelo na viši nivo od par milimetara. Kada se gingivektomija izvodi laserom dolazi do ogoljenja zubnih vratova tako da je na te zube potrebno staviti vinire ili krune. One mogu vrlo uspešno promeniti oblik, položaj i veličinu zuba. A to je najčešći problem kod osoba sa gummy smile-om.

Da li je intervencija bolna?

Ovo je jedno od često postavljanih pitanja. Ne, ova hirurška intervencija je bezbolna i veoma kratko traje. Gingivektomija se radi u lokalnoj anesteziji i traje par minuta po zubu. Privremeni zubi se rade tako da ne vrše pritak na obrađene regije. Već par dana nakon intervencije desni zarastaju i pocinje četkanje zuba po uputstvima stomatologa.

Postoje situacije kada su zubi sitni ili postoje razmaci između zuba a „gummy smile“ veliki. U takvim situacijama se se radi laserski tretman uklanjanja viška desni. I u tom slučaju se mogu stavljati krune ali potrebno je detaljno planirnje protetskog rada.

U tom slučaju gingiva se formira prema krunima tako da se dobjijaju izuzetni rezultati. U estetskoj stomatologiji krune predstavljaju trajno rešenje, nakon odrađene gingivektomije. Ne može doći do ponovnog spuštanja gingive. A odrađene krune ili viniri se pri tom ponašaju i izgledaju kao potpuno prirodni zubi. Upravo zbog toga pacijenti imaju osećaj potpune čvrstine i prirodnosti a estetski efekat je trajan.

Što je najvažnije, zahvat je brz i jednostavan a rezultati su izuzetni. Ukoliko Vaš izbor bude Premium dental, tim naših stručnjaka će učiniti sve da vreme provedeno u našoj ordinaciji bude prijatno za Vas, a Vaše zadovoljstvo nemerljivo.

CENOVNIK USLUGA

POZOVITE NAS

+381 61 199 4000​

GDE SE NALAZIMO | LOKACIJA

Bulevar Crvene Armije 11g Belvil zgrada Ruže (bivša ulica Đorđa Stanojevića) 11070 Novi Beograd