+381611994000 | Bulevar Crvene Armije 11g, Belvil, zgrada Ruže (bivša ulica Đorđa Stanojevića) | 11070 Novi Beograd

PROTETIKA

premium DENTAL

VINIRI

Ako kompozitne fasete imaju nekih slabosti, to su dalje promene u boji i mrlje. Za razliku od njih porcelanski viniri apsolutno oponašaju osobine prirodnih zuba. Ovi viniri načinjeni su od slojeva tanke keramike i lepka koji će sasvim da pričvrsti ove keramičke slojeve za zub. Pri ovim navlakama strada veoma mali deo zubne gleđi – sloj oko 1 mm, kako bi se stvorio neophodni prostor za što potpunije postavljanje i prirodniji izgled novih porcelanskih vinira. 

Porcelanski viniri su dobro rešenje za promene u boji ili obliku prirodnih zuba, ili ako se dogodi da zubi „neće“ da se izbele iz nekog razloga. Ovim navlakama rešavaju se i problemi sa okrnjenim ili polomljenim zubima, preveliki razmaci. Nije loše znati da za neke hitne procedure, postoji i takozvani no-prep vinir, odnosno, navlačenje vinira bez prethodnih priprema zuba; ovo je dosta brzo i jednostavno, ali moramo napomenuti i da nije uvek moguće niti pogodno u svim slučajevima. 

Porcelanski viniri su, zapravo, veoma tanke navlake porcelana koje se stavljaju samo na prednju stranu zuba, uglavnom u estetske svrhe i trajno se vezuju za samu površinu zuba posebnim adhezivom, a mogu da postignu efektne promene kako u boji, tako i u obliku, veličini i dužini zuba.

Viniri ili keramičke fasete su najprihvatljivije rešenje u estetskom smislu ukoliko želite da promenite neku od gore pomenutih stavki. U pitanju je metod kojim se uklanja zubna supstanca i to veoma minimalno ili se čak zubna supstanca ne mora uklanjati ( noprep viniri). To je individualno tako da od pojedinačnih slučajeva zavisi koja metoda će se raditi.

Keramički viniri

Keramički viniri predstavljaju izuzetno dobro alternativno rešenje  rešenje za oštećeni zub. Za razliku od bezmetalne krune ugradnja vinira je daleko manje invazivna metoda. Uz pomoć zubotehničke laboratorije potrebno je uraditi preparaciju zubne gleđi. Keramička ljuspica koja se dobija je debljine 1mm. Zatim se trajno cementira za zub. Keramičke fasete, će vam omogućiti da trajno promenite osmeh.

U Premium dental ordinaciji moći ćete da promenite ne samo boju, već oblik ili izgled zuba. Pacijenti se češće odlučuju za keramičke fasete nego za keramičke krunice, a razlog je manje brušenje zuba.

U slučaju da su vaši zubi izratito žuti, tatraciklinski i prebojeni, zahvaljujući timu vrhunskih stručnjaka u Premium dental klinici možete uspešno promeniti boju, položaj kao i oblik zuba.

Kome se preporučuje ugradnja vinira?

Ovo pitanje se vrlo često postavlja. Vinire možete ugraditi ukoliko ste nezadovoljni izgledom zuba kao i ukoliko vam nedostaje deo zuba posebno kada su u pitanju jedinica ili dvojka. Takođe ukoliko su vaši zubi poprimili drugačiju boju usled konzumacije alkohola ili zbog nikotina možete bez problema ugradnjom vinira rešiti taj problem. Kada želite da promenite boju i oblik zbog estetike tu su fasete, a zahvaljujući vinirima Vaš osmeh će biti blistav i sjajan.

Viniri su keramičke fasete i predstavljaju izuzetno rešenje kada je u pitanju lep osmeh. S obzirom da je keramika sama po sebi blistava a istovremeno i otporna, keramičke fasete se koriste i za lep osmeh.

Šta su keramički viniri?

Keramički viniri su tanke ljuspice koje prekrivaju prednju površinu kao i sečnu ivicu zuba. Postoje situacije u kojima mogu pokrivati veći ili manji deo unutrašnjih ili bočnih površina zuba. Keramički viniri se izrađuju od bezmetalnih keramičkih sistema koji daju visoke estetske rezultate. I što je veoma bitno nije umanjena otpornost vinira u ustima. Izrađuju se u zubotehničkoj laboratoriji kompjuterizovanom CAD-CAM tehnologijom ili pres tehnikom.

Za razliku od kompozitnih faseta, keramičke fasete se izrađuju malo duže, jer je u pitanju indirektna metoda izrade.

Prilikom prve posete stomatološkoj ordinaciji najpre se radi brušenje a potom se uzima otisak. Na osnovu dobijenog otiska izrađuju se fasete a pre toga se radi proba zuba koja se radi u plastici i ona služi da pacijent sa doktorom dogovori oblik, veličinu i dužinu zuba. Već prilikom sledeće posete stomatološkoj ordinaciji, radi se proba vinira i ako nema dodatnih korekcija oni se trajno cementiraju kompozitnim cementima.

Šta su NO–PREP viniri?

No – prep viniri su fasete koje su veoma tanke, ali istovremeno i čvrste. Prilikom ugradnji ovih vinira nema brušenja zuba, ali s obzirom da su indikacije za izradu veoma sužene, ovi viniri se najčešće kombinuju sa drugim vrstama faseta.

Koje su sve prednosti keramičkih faseta?

Keramika ima veoma dobre estetske karakteristike, ne menja oblik i boju i što je najvažnije postojana je. Keramičke fasete mogu trajati čak i preko 10 godina.

Keramički viniri su dugotrajno rešenje kada želite da promenite:

    • blage nepravilnosti položaja zuba
    • da produžite kratke zube
    • da prikrijete oštećenje zuba
    • da promenite oblik i boju zuba
    • da Vaš osmeh bude za nezaborav

U Crown dental klinici ćete nakon pregleda zajedno sa stomatologom uz njegovu konsultaciju odabrati vrstu faseta koju ćete raditi.

Da li je procedura dugotrajna?

Prilikom prve posete, odnosno u prvoj fazi izrade vinira uradićemo pregled i detaljno analizirati rendgentski snimak. Veoma važan deo terapije je razgovor sa pacijentom, kako bismo imali uvid u Vaša estetska očekivanja. Shodno tome u samom početku terapije detaljno analiziramo Vaš osmeh kako bismo znali šta je neophodno uraditi kako biste postigli savršen osmeh.

Pomoćna sredstva će nam omogućiti da buduće vinire probamo u ustima kako bismo zajednički utvrdili da li takav izgled zuba odgovara Vašim očekivanjima.

Izrada keramičkih vinira zahteva dobru procenu, iskustvo u radu kao i smisao za estetiku po čemu smo u Premium dental klinici nadaleko poznati.

Brušenje zuba je minimalno, a ponekad čak nije ni potrebno. Krajnji rezultat ovakvog rada je lep, prirodan i harizmatičan osmeh. Kako bismo to postigli uz vinire često kombinujemo izbeljivanje zuba, bezmetalne krunice ili neki drugi zahvat koji će ulepšati izgled Vašeg osmeha.

Da li svi mogu ugraditi vinire?

Idealni pacijenti za ugradnju vinira su oni koji imaju sve zube, odnosno koji nemaju krunice. Ukoliko neki zub nedostaje najpre se mora pristupiti sanaciji tog problema izradom mosta ili igradnjom implanta i krune na implantu pa tek onda krenuti sa izradom vinira. Ukoliko je zub prethodno obrušen zbog krunice na takvom zubu nije moguće postaviti zubnu fasetu. U praksi se često sreće kombinacija faseta i krunica i to je kombinacija koja daje estetski odlične rezultate.

Detaljnim pregledom se utvrđuje da li su viniri pravi izbor za pacijenta a akcenat se stavlja na zdravlje desni i vilice. Ukoliko pacijent ima bolne desni ili neki drugi problem, najpre se taj problem mora sanirati a tek zatim se pristupa ugradnji vinira.

Da li je ugradnja vinira bolan proces?

Kao što smo već rekli na početku ovog teksta ugradnja vinira predstavlja najmanje invanzivnu metodu za poboljšanje oblika, položaja i boje zuba. Ugradnja vinira je potpuno bezbolna i nema ni najmanje neprijatnosti za pacijenta. Preporučuje se osobama koje imaju preteran strah od posete stomatološkoj ordinaciji. Nakon ugradnje no –prep vinira pacijenti nisu osetljivi na toplo i hladno, jer ovaj zahvat ne zahteva uklanjanje prirodne zubne gleđi. Jedino što je važno je da nakon njihove ugradnje pacijent u prvih nekoliko dana izbegava konzumaciju gaziranih pića. Nakon brušenja za klasične vinire postoji blaga osetljivost na termičke promene koja prestaje nakon cementiranja rada.

Da li viniri izgledaju prirodno?

Keramički viniri su u estetskom smislu najbolje rešenje kako bi Vaši zubi izgledali izuzetno. Materijal od koga se viniri izrađuju ne razlikuje se od prirodnog izgleda zuba. Boja im je prilagođena prirodnoj boji zuba u potpunosti i što je najvažnije viniri ne povećavaju debljinu zuba. Savremeni viniri propuštaju svetlost tako da osiguravaju prirodan izgled zuba. Ukoliko Vaš izbor budu viniri ne treba da brinete da će vam zubi delovati neprirodno i veštački.

Na koliko zuba je moguće postaviti vinire?

Ovo je relativna stvar, a najbolji odgovor ćete dobiti nakon konsultacije sa našim stomatolozima. Pacijenti najčešće vinire stavljaju na one zube koji su vidljivi prilikom osmeha. Kod nekog to može biti 6 zuba, kod nekog drugog i više. To sve zavisi od veličine Vašeg osmeha. Ukoliko pacijent insistira, vinir je moguće postaviti samo na jedan zub. To se uglavnom radi kada je jedinica ili dvojka iz nekog razloga promenila boju.

A šta kada se vinir polomi?

Ukoliko se desi da se vinir polomi, mada se to veoma retko dešava, naravno da i za to postoji rešenje. Ukoliko je moguće najbolje bi bilo da sačuvate odlomljeni delić i da ga donesete u ordinaciju. Najčešće se dešava da može da se popravi, mada u situaciji gde to nije moguće pristupa se izradi i ugradnji novih vinira.

U svakom slučaju uz konstultaciju sa našim timom stručnjaka izabraćete ono što je najbolje za Vas. Vaše zadovoljstvo je naš uspeh!

CENOVNIK USLUGA

POZOVITE NAS

+381 61 199 4000​

GDE SE NALAZIMO | LOKACIJA

Bulevar Crvene Armije 11g Belvil zgrada Ruže (bivša ulica Đorđa Stanojevića) 11070 Novi Beograd