+381611994000 | Bulevar Crvene Armije 11g, Belvil, zgrada Ruže (bivša ulica Đorđa Stanojevića) | 11070 Novi Beograd

PROTETIKA

premium DENTAL

INLAY ONLAY

Jedna od opcija za lečenje velikih destrukcija zuba jeste inlay, odnosno onlay. Inlay je nadoknada koja se postavlja u zub, dok se onlay postavlja na zub. Ove protetske nadoknade za zube koriste se za rekonstrukciju zuba koji je oštećen karijesom ili usled neke traume. Obično se preporučuju kada je oštećenje previše ozbiljno za plombu, ali nije dovoljno veliko za krunu. Takođe, smatraju se dobrom alternativom za krunice, naročito kod pacijenata koji žele da izbegnu invazivne tretmane.

Inlay i onlay ispuni izrađuju se od keramike. Moguće ih je izraditi i od kompozita i zlata. U proseku, ovim restauracijama neće trebati zamena tokom 20 do 30 godina. Pridržavanjem odgovarajućih smernica koje daje stomatolog moguće je produžiti vek ovim protetskim nadoknadama i sačuvati oralno zdravlje.

Kome je potreban inlay/onlay?

Kod zuba sa velikim oštećenjem kada, primera radi, treba nadoknaditi više od polovine grizne površine, klasični zubni ispuni (plombe) jednostavno nisu adekvatno rešenje. Stomatolozi će u tom slučaju preporučiti upotrebu porculanskog umetka (inlay) ili obloga (onlay).

Ovakva sanacija ima nekoliko prednosti. Pre svega, postavljanjem inlay/onlay-a ne narušava se prirodan izgled zuba, jer se izrađuju upravo u boji zuba pacijenta. Budući da se prave u laboratoriji, odlična su kopija anatomije zuba sa potrebnim kontaktnim tačkama. Mnogo manje zdravog zubnog tkiva se brusi nego kada se postavlja krunica.

Lako se održavaju čistim. Ne podstiču koncentraciju zubnih naslaga na svojim površinama. U kombinaciji sa naprednim tehnikama lepljenja, izgledaju kao da imaju odličnu mehaničku otpornost na habanje i ne prenose sile unutar zuba pod funkcionalnim opterećenjima. Zbog toga što se savršeno uklapaju u zub, osetljivost dentina je značajno smanjena. To ih čini stabilnijim i trajnijim od normalnog ispuna, pa se tako zub ojačava i štiti.

Onleji mnogo puta sprečavaju potrebu za lečenjem kanala korena. Kada se pravilno njime zatvori zub, sprečava se dalje propadanje koje se obično može dogoditi kada se stavi bela kompozitna plomba.

Postupak ugradnje inlay/onlay-a

Inlay ili onlay predstavljaju dugotrajno restorativno rešenje. Obično se postavljaju u/na zube na zadnjem delu usta, premda se mogu koristiti za popravljanje velikih površina na prednjim zubima. Za njihovo postavljanje biće potrebne dve posete stomatologu.

Za razliku od plombe, inley-i i only-i se izrađuju izvan usta pacijenta, na osnovu uzetog otiska. Prvi korak u lečenju jeste uklanjanje karijesa ili starih plombi i čišćenje kaviteta. Potom se uzima otisak zuba, na osnovu kog tehničar izliva inlay/onlay, tako da se dobija obloga koja se tačno podudara sa površinom koju treba ispuniti.

Dok traje proces izrade protetske naknade, stomatolog radi privremenu restauraciju zuba tako da pripremljena šupljina ostaje sve vreme zaštićena. Kada je inlay/onlay završen obavlja se proba u ustima. Ukoliko ima potrebe, rade se male korekcije, ako ne trajno se fiksira za zub cementom.

Održavanje nakon tretmana

Inlay i onlay predstavljaju stabilne protetske nadoknade koje savršeno odgovaraju oštećenom zubu i pružaju mu vrhunsku zaštitu i sposobnost izdržavanja pritiska žvakanja. S obzirom na to da je nadoknada prilagođena tako da se savršeno uklopi, lako se čiste. Ako se pravilno održavaju, uz efikasno čišćenje i redovne preglede, inlay i onlay ispuni mogu trajati godinama.

CENOVNIK USLUGA

POZOVITE NAS

+381 61 199 4000​

GDE SE NALAZIMO | LOKACIJA

Bulevar Crvene Armije 11g Belvil zgrada Ruže (bivša ulica Đorđa Stanojevića) 11070 Novi Beograd