ORTODONCIJA

premium DENTAL

Folije za ispravljanje zuba

Folije za ispravljanje zuba su najsavremenije terapijsko rešenje za otklanjanje manjih nepravilnosti u zagrižaju i položaju zuba. Folije se izrađuju od određene vrste plastike, tanke su i providne. Nose na jednoj ili obe vilice, uglavnom u tokom noći ali po mogućstvu I veći deo dana (preporuka je oko 20h svakog dana). Pre početka same terapije pacijent dobija više seta folija koje menja u toku trajanja terapije. Svaki set pomera zube malo bliže željenom položaju, a od kompleksnosti samog slučaja zavisi i broj setova koji je potreban, od čega zavisi i cena.

Folije se izrađuju uz pomoć CAD CAM Sistema digitalnim skeniranjem I  svaki set folija se kreira na osnovu 3D snimka trenutne pozicije zuba i njihovog očekivanog pomeranja tokom terapije. Na početku terapije sam program za projektovanje folija kreira animaciju koja prikazuje pomeranje zuba tokom vremena I ovakav vid animacija veoma je pogodan da bi pokazao pacijentu šta je krajnji rezultat terapije.

premium DENTAL

Kome preporučujemo folije za ispravljanje zuba

Folije za ispravljanje zuba namenjene su osobama koje ne žele da nose fiksnu protezu iz nekog razloga. Ono što je bitno napomenuti da folijama nije moguće ispraviti veće nepravilnosti, tako da se folije prepiručuju pre svega osobama koje žele da smanje razmak između zuba ili eliminišu manja odstupanja u položaju zuba.

premium DENTAL

Kontrole

Tehnički je moguće napraviti sve potrebne folije i unapred ih dati sve pacijentu. Naši doktori izbegavaju ovako nešto kada god je to moguće jer bez kontrola mi ne možemo biti sigurni da terapija ide u dobrom smeru. Pacijentima koji nisu u mogućnosti da redovno dolaze na kontrole savetujemo da dođu na bar dve do tri kontrole u dogovorenom period terapije.

premium DENTAL

Fiksni ortodontski aparati
fiksna proteza

Kod odraslih pacijenata koristimo fiksni ortodontski aparat. To je najbolji i najčešće korišten metod rešavanja ortodontskih problema. Fiksni ortodontski aparat se sastoji od tuba ili prstenova koje se postavljaju na prve stalne molare (šestice), bravica koje se lepe na svaki pojedini zub i žičanih lukova koji prolaze središnji žljeb na bravici (slot). Žičane lukove u slotu (središnji žljeb) bravice mogu držati žičane ili gumene ligature u boji i tada govorimo o konvencionalnim ili klasičnim bravicama.

Modernije i za pacijenta svakako ugodnija varijanta je samoligirajuća bravica. Kod takvih bravica nema gumene ligature koja zadržava naslage hrane i teško ih je održavati. Samoligirajući fiksni aparat ima bravice koje žicu u slotu pridržavaju vratašca ili klip koji se otvara i zatvara. Zbog svojih mehaničkih svojstava ove bravice smanjuju ukupnu dužinu trajanja terapije. Osim ove podele na klasične i samoligirajuće, postoji podela na estetske i metalne bravice, te na lingvalne koje se postavljaju na unutrašnju „lingvalnu“ površinu zuba i zbog toga se ne vide. Bravice na zube postavlja isključivo specijalista ortodoncije i njih pacijent ne može skidati. Kontrole su na 4-6 nedelja. Koje bravice će se postaviti zavisi od slučaja do slučaja, želje pacijenta i naravno cene.

U našoj ordinaciji koristimo najbolje tehnike i najmodernije materijale Forestadent, GAC itd. Tako ćemo odabrati šta je najbolje za Vas, zavisno od vašeg problema.

Ortodontskom terapijom dobićete predivan osmeh i samopouzdanje, poboljšanu harmoniju lica, eliminisati loše navike, zdravlje kompletnog orofacijalnog sistema a to zaista nema cenu.

premium DENTAL

Kako se nose ortodontski aparati?

Fiksni aparat zahteva dosta vremena i truda jer elementi (bravice) koje su zalepljene na zube otežavaju pravilno održavanje higijene. Zube treba prati posle svakog obroka jer se hrana zadržava na tubama i bravicama. Osim klasične četkice koristite i interdentalne četkice koje su male pa se njima mogu očistiti prostori između zuba i bravica. Na tržištu postoji veliki broj proizvoda namenjen baš ortodontskim pacijentima. Nakon postavljanja fiksnog aparata, zubi su osetljiviji i možete osećati nelagodnost par dana. To je potpuno normalno i nastaje kao posledica delovanja sile na zube.

Postoji i mogućnost iritacije sluznice obraza i usana koje možete sprečiti postavljanjem zaštitnog voska ili silikona preko bravice ili žice koja Vas iritira. Pomeranjem zuba  (klaćenje) je normalna pojava i to Vas ne treba brinuti. Izbegavati hranu koja se lepi po zubima i bravicama (karamele, žvake) i paziti posebno na tvrdu hranu i orašaste plodove jer može odlepiti tubu i bravicu. Ništa ne odgrizivati ili kidati zubima, nego hranu rezati na male komade i polako žvaćite. Sve što Vam je nejasno, svakako nas nazovite i mi ćemo Vas primiti u najkraćem roku i sve objasniti.

premium DENTAL

Retencija

Nakon završene ortodontske terapije sledi faza retencije koja je jednako važna kao i nošenje fiksnog aparata. Pacijent dobija retencionu napravu koja može biti: fiksna ili mobilna, a njen zadatak je da zadrži zube u ispravljenom položaju. Mobilna može biti prozirni retiner, zatim klasični mobilni aparatić za gornju i donju vilicu koji se nosi prvih par meseci 24h samo se skida kada jedemo i pijemo, a posle toga se nosi noću, svaku noć 6 meseci, pa svaku drugu noć…

Fiksni retiner je žičano povezivanje 3-3 dole i 2-2 gore, ali ređe kojim onemogućuje pomeranje zuba. Kada ne nosite Vaš mobilni retiner, zubi se posle skidanja fiksnog aparata pomeraju narednih 12 meseci, jer periodontalna vlakna teže da vrate zub u prvobitni položaj dok koštano tkivo oko zuba ne mineralizira i dok se zub ne navikne na novu silu.

Ukoliko ne nosite svoj retiner mi Vam ne možemo garantovati stabilnost rezultata. Ukoliko se ne pridržavate uputstva o retenciji, velika je verovatnoća RECIDIVA!

Koliko traje postavljanje fiksnog aparata i da li je bolno?

Postavljanje fiknog aparata traje oko 40 min po vilici, nije bolno. Pacijentima je najgore što moraju nešto duže držati otvorena usta bez pauze i ispiranja. Obično se prvo postavlja u gornju vilicu, a posle izvesnog vremena u donju, zavisi od anomalije. Bolnost počinje 6-8h nakon postavljanja. To je više neugodnost i traje 3-4 dana. Pacijentu savetujemo popiti nešto protiv bolova. Na sluznici obraza i usana znaju se stvoriti ranice i to prođe posle 4-6 nedelja dok se sluznica ne navikne. Svaki pacijent dobija kutijicu voska koja otklanja iritaciju lepljenjem na bravicu i tubu.

Zašto se nekada u sklopu ortodontske terapije vade zubi, a nekada ne?

Zavisi koliki je nedostatak prostora za pravilan smeštaj zuba. Nekada je on mali, pa ne zahteva vađenje, a nekada toliko veliki da ne možemo drugačije smestiti zube pa prostor obezbeđujemo vađenjem. Međutim postoje i druge vrste anomalija i ortodontskih problema, osim teskobe, koje se najbolje rešavaju ekstrakcijom.

premium DENTAL

MOBILNI APARAT ZA ISPRAVLJANJE ZUBA

Premium Dental klinika nudi najsavremenija i najsofisticiranija rešenja za korigovanje nepravilnosti vilice, rasporeda zuba i drugih vrsta estetskih problema. Uzevši sve kriterijume u obzir – uzrast pacijenta, težina nepravilnosti i ostalo, stomatolog se odlučuje za fiksni ili mobilni ortodonski aparat. U nastavku teksta sledi detaljno objašnjenje o osnovnoj razlici između ova dva aparata.

Mobilni i fiksni aparati – u čemu je razlika?

U praksi se stomatolozi sasvim očekivano susreću sa pitanjima pacijenata o tome da li je bolje rešenje mobilna ili fiksa proteza. Tačan odgovor ne postoji, dok se u obzir ne uzime niz faktora. Nekada će se insistirati isključivo na upotrebi fiksne proteze, a nekada će bolje rešenje biti mobilna proteza. Glavna razlika između ova dva aparata je upravu u (ne)fiksiranosti. Naime, fiksirana ortodontska proteza je aparat koji se pričvršćuje za svaki od zuba i nosi se tokom čitave terapije. Ne skida se i zahteva redovne korekcije, zatezanja i čišćenja kod stomatologa. Fiksne proteze izrađuju se od visokokvalitetnih legura nerđajućih čelika i na svakom zubu imaju po jednu bravicu. Ove bravice fiksiraju se na sam zub uz pomoć posebnih stomatoloških cementa. Same bravice povezuje tanka žica koja vrši stalan pritisak na zube konstantno ih pomerajući u pravlan položaj. Bravice i žica spojene su malim gumicama koje se menjaju svaki put kada treba pritegnuti protezu, kako bi se proces pomeranja nastavio. Upravo ove gumice su najvidljiviji deo fiksnih proteza, a mogu biti u različitim bojama, što je tinejdžerima posebno zanimljivo i čini proces terapije manje strašnim, unosi neku vrstu originalnosti i razbija dosadu.

Mobilne proteze su nešto sasvim drugo. Naime, mobilnim aparatima nazivaju se one proteze koje nisu pričvršćene za zube i ne nose se stalno. U dečijim kolektivima neretko se za nekog kaže: „On/a ima krive zube!” Ovako izgovorena rečenica uvek ima negativnu konotaciju, jer je svest mališana više usmerena na estetski kriterujum. Međutim, svaki roditelj zna da nepravilno izrasli zubi mogu njihovom detetu doneti i ozbiljne vanestetske probleme. Zato se valja na vreme javiti stomatologu. Jedno od rešenja ovog problema je mobilna proteza.

Evo koje su njene karakteristike: Koriste se za ispravljanje zuba kod dece predškolskog i ranijeg školskog uzrasta. Budući da je to period kada u zubnom nizu deteta dolazi do smene mlečnih zuba stalnim, jako su važne redovne posete stomatologu. Jedino na taj način stomatolog može oceniti da li detetu zubi nepravilno rastu i u kojoj meri se to odvija.

Podsećamo da u okviru ortodoncije postoje i druge grupe proteza kao što su fikse proteze, ali se u ovom uzrastu posebna pažnja poklanja mobilnim protezama. Njihov značaj je višestruk kada se koriste u ovom periodu kod dece. Pre svega, one utiču na odvikavanje od loših navika i ispravljanje zagrižaja, ali mogu usmeriti rast vilične kosti šireći je po potrebi. Značajne su i u slučaju prvih znakova malformacija zuba koji niču. Takvi zubi mogu biti u različitim mogućim položajima – u transpoziciji, mogu biti inklinirani, ektopični, u suprapoziciji, infrapoziciji, što naravno, adekvatnom upotrebom proteze može biti sanirano. Mobilnom protezom kod dece, olakšava se vršenje pokreta mastikacije, pravi se prostor za ostale zube koji niču, a pozitivno deluju i na estetiku.

Dakle, do izvanrednog učinka mobilnih prozeta na stomatognati sistem moguće je doći pod uslovom da se jedino koriste u predpubertetskom skoku rasta, odnosno do kraja transverzalnog rasta vilica koji se završava u 12. godini života. Zapravo, to je period sprečavanja  razvoja ozbiljnijih ortodontskih anomalija. Nakon toga one imaju pasivan efekat i jedino mogu da posluže kao čuvari prostora.

Zaključak je da se ovim finim malim protezama mogu tretirati, ali u odredjenoj meri male i srednje nepravilnosti kod dece u razvoju, osim ekstremnih slučajeva gde je jedino rešenje ili fiksna proteza ili hirurški zahvat + fiksna proteza.

Izrada mobilnih proteza za decu

Izrada mobilne proteze podrazumeva određenu proceduru. Ona se sastoji od nekoliko obaveznih prgleda: pregled na kome će se utvrditi neophodnost nošenja mobilne proteze; potom se uzima otisak  za protezu, a tek nakon toga sledi njena izrada.

One se prave od plastike koja prijanja za nepca, odnosno podjezičnu kost, a koja nosi metalne žičice, koje „drže“ zube u mestu ili ih „nagovaraju“ da se prilagode pravilnom rasporedu. Same proteze su vrlo lake za upotrebu i čišćenje, a minimalna je mogućnost povreda jer se poslovično nose tokom spavanja.

Postoje dva načina izrade mobilnih proteza za decu, u zavisnosti od toga koju će ulogu vrštiti:

  1. Pločasta mobilna proteza

Izrađuje se prema otisku posebno za obe vilice, a pričvršćuje se pomoću žičanih kukica za zube, što održava stabilnost u ustima. Pacijent uz nju dobija ključić za okretanje šrafa, koji će koristiti prema uputstvima. Onaj model mobilne proteze se koristi da pomera pojedinačne nepravilne zube ili čak celu grupu zuba i to u cilju njihovog ispravljanja (za taj proces korsti mehaničku silu). Pored toga može širiti i oblikovati vilicu i zubne lukove, a neretko se koristi posle nošenja fiksne proteze, kada bi trebalo održavati postignute rezultate.

  1. Funkcionalna mobilna proteza

Takođe se izrađuju prema otisku, ali u svojoj konstrukciji nemaju nikakav izvor sile. To nam otkriva da mobilni aparatići imaju i druge beneficije pored korigovanja pozicija zuba i samog zagrižaja. Naime, značajno pomažu pri odvikavanju od loših navika poput sisanja prstiju, grickanja noktiju, guranja zuba jezikom i disanja na usta.

Nošenje mobilnih proteza – sa čime se dete susreće?

Veoma je važno objasniti detetu kako ova proteza izgleda, kako se ona postavlja i skida, koliko dugo se nosi… Onda kada se terminologija i ceo postupak prilagode dečijoj zrelosti i pažljivo im se objasni sa čime se susreću, može se računati na saradnju sa detetom koja je jako važna. Dakle, kod ovog dugotrajnog procesa najvažnije je da je sam pacijent voljan i disciplinovan, te da redovno nosi, čisti i održava protezu kako bi se rezultati ostvarili u potpunosti i u optimalnom roku.

S tim u vezi, valja objasniti mališanima i da će se bol i nelagodnost najverovatnije javiti na početku nošenja proteze. To je sasvim i očekivano, jer se i zubi i deca susreću sa nečim novim čemu se moraju prilagoditi.

Kako je cilj mobilne proteze da ispravi nepravilno izrasle zube, to znači da je obavezno nositi je i po nekoliko sati. Preporučuje se da period nošenja bude minimum 16 sati dnevno. Uzimajući u obzir i to da se deca često ne pridržavaju ovog pravila, saveti stomatologa su da je korisno da dete protezu nosi tokom spavanja, kako bi se ispunilo to vremensko ograničenje.

Savremeni uslovi života i napredak stomatologije, pronašli su način da deca zavole svoje proteze. Kod fiksnih proteza to je nešto što liči na sitne raznobojne cirkone, a kod mobilnih proteza to su raznobojnost boja, šara, aplikacija i printova iz omiljenih priča, igrica, crtanih filmova. Na taj način, dete mnogo lakše prihvata da se u njegovim ustima nalazi strani predmet. Pošto su ovakvi dizajni proteza postali popularni među mlađom generacijom, ni adolescenti ni mališani nemaju problem sa njihovim nošenjem. Ova činjenica umnogome olakšava krajnji rezultat.

Pravilno održavanje higijene ove proteze

Pošto je reč o mobilnoj protezi koja se za razliku od fiksne skida, jako je važno da dete pravilno održava njenu higijenu. Posebno je značajno kako se tretiraju žice proteze, kao i to da predmet u koji će proteza boraviti dok je dete ne nosi bude besprekorno čista.

Savet je da se proteza pere mlakom vodom, ali po preporuci stomatologa mogu se koristiti i specijalna higijenska sredstva namenjena protezama. Takođe, od velikog je značaja da dete održava i redovnu higijenu zuba i tokom nošenja proteze i bez nje.

Ne zaboravite i ovo…

Zubi su naši trajni saputnici u životu, i vredi o njima voditi posebno računa već od nicanja. Stoga je najbolje redovno pratiti stanje najmlađih pacijenta, te se tako oni vremenom navikavaju na redovne posete stomatologu. Na taj način ćemo imati najbolji pregled situacije i lakše odlučivati da li su neke korekcije potrebne.

Što su deca mlađa, procesi ispravljanja nepravilnosti u vilici su lakši, brži i prirodniji. Svakako, to ne znači da se ne mogu korigovati nepravilnosti u vilici tinejdžera ili odraslih osoba, ali korekcije tada zahtevaju postavljanje trajnih odnosno fiksnih proteza i višestruko duže trajanje samih tretrmana.

VIDEOGALERIJA
Play Video
Play Video
Play Video
Play Video
Play Video
Play Video
CENOVNIK USLUGA

POZOVITE NAS

+381 61 199 4000​

GDE SE NALAZIMO | LOKACIJA

Bulevar Crvene Armije 11g Belvil zgrada Ruže (bivša ulica Đorđa Stanojevića) 11070 Novi Beograd