PROTETIKA

PREMIUM DENTAL

MOBILNE PROTEZE

Značaj mobilnih proteza na polju stomatologije je zaista veliki.  Ako se krene sa aspekta zastupljenosti, njihovu primenu pronaći ćemo u širim specijalnostima koje obuhvata stomatologija, počevši od stomatološke  protetike, dečije stomatologije kao mobilne proteze za decu; čak nalaze primenu i u oblasti parodontologije i bolesti usta i zuba.

Mobilne proteze su danas jedno od najboljih rešenja čovekove potrebe i želje za lepim i zavidnim osmehom I koriste se kod starijih pacijenata koji nemaju određen broj zuba, ili čak nijedan zub. Tada se govori o totalnim, parcijalnim, imedijatnim protezama, valplastu. Prednost mobilne proteze je u tome što je fleksibilna i laka, čime se postiže apsolutni komfor u ustima, a takođe je i estetkski veoma prihvatljiva.

Totalna proteza

Ona predstavlja nadoknadu zuba kod pacijenata koji su bezubi. To znači da u njihovom stomatogenom sistemu nije prisutan nijedan zub, kao ni koreni tih zuba.

Procedura se sastoji od nekoliko postupaka koji su bezbolni, brzi i ne iziskuju velika socijalna I materijalna ulaganja pacijenta. Budući da je procedura izrade mobilnih proteza manje-više ista za sve tipove mobilnih prozeta, na ovom primeru ćemo detaljnije objasniti kako ona izgleda.

Prvo se radi detaljan pregled usne duplje. Nakon toga, lekar će oceniti kakvo je stanje bezubih vilica, stanje sluzokože usne duplje, zatim stanje alveolarnih grebena. U koliko je potrebno biće izvršena predprotetska hirurgija, u cilju korekcije visine i debljine alveolarnog grebena, uklanjanja eventualno zaostalih korena zuba, a dve nedelje nakon saniranje usne duplje, pacijentu se uzima otisak. Ako se procenom stanja usne duplje utvrdi da nema potrebe za predprotetskom hirurgijom, otisak je moguće uzeti odmah.

Cilj uzimanja otiska je da pomogne u daljem studiranju konkretnog slučaja, ali i da olakša pravljenje probnog voštanog modela proteze na osnovu koga će se znati da li veličina i model proteze odgovaraju pacijentu. Kada se utvrdi da probni model odgovara, onda se izrađuje finalna verzija proteze. Nakon što je pacijen najzad dobije, stomatolog daje dalja uputstva o stavljanju, skidanju i održavanju proteze.

U praksi je čest slučaj prilagođavanja pacijenta na protetski rad, a Premium Dental klinika stoji na raspolaganju za sve vrste eventualnih korekcija i dorada.

Valplast

Kada su u pitanju fleksibilne totalne proteze, valplast je bukvalno najrasprostranjenije i najpopularnije rešenje. Idealan je i ukoliko iz nekog razloga nije moguće postavljati implante ili mostove. Od klasične proteze razlikuje se po tome što više nema briga oko ružnih metalnih kopči ili žuljanja i neudobnosti. Ovaj metod pruža visoku prilagodljivost svakom pacijentu, dugotrajnost i naravno, pravu estetsku vrednost koja je imperativ.

Ove fleksibilne proteze načinjenje su od biokompatibilnog, termoplastičnog, najlonskog materijala koji je hipoalergičan. Prava prednost je što ovaj materijal reaguje na temperaturu u ustima, te zbog toplote postaje savitljiv, što ga čini veoma udobnim i lako prilagodljivim. 

Ako mislite da je ova opcija zbog svojih fleksibilnih karakteristika manje trajna, varate se. Uz ove proteze najčešće idu doživotne garancije proizvođača – pod uslovom pravilne upotrebe, higijene i održavanja, naravno. 

Ugradnji proteze prethode tačne i precizne procene potreba pacijenata za nadoknadama i restauracijama. Zatim se pravi voštani otisak, a onda sledi i izrada probnog modela. Tek nakon što se sve ispita i prilagodi, gradi se finalna verzija Valplast proteze. Valplast proteze mogu se koristiti I pri kombinovanim radovima gde pacijenti imaju svoje zube u bočnim regijama pa se proteze kače se različitim zglobićima, klizačima, prečkama i drugim spojnicama koje su visokomodularne, pa se prilagođavaju svakom individualnom pacijentu. 

Jedna od najvećih prednosti ovih proteza, kada zanemarimo izvrstan estetski rezultat, svakako je to što idealno ležu na vilicu. Kako su ove proteze prosečno manje nego druge mobilne ili fiksne proteze, sa Valplastom nema nikakvih promena i smetnji u govoru, šuškanja ili nepravilnog izgovora određenih suglasnika – ali nema nikakvih problema ni pri žvakanju, gutanju ili održavanju usta i oralne higijene. 

Parcijalna zubna proteza

Ova vrsta proteze predstavlja nadoknadu zuba kod pacijenata koji imaju odredjeni broj svojih zuba u usnoj duplji, zuba koji su inatktni i zdravi ili adekvatno endodontski sanirani. Nakon prijema pacijenta vrši se klinički pregled i utvrđuje se stanje preostalih zuba. Ukoliko ima potrebe saniraju se zubni karijesi, leče se ukoliko je to potrebno. Nakon toga je pacijent spreman za uzimanje otiska i proces nastanka parcijalne proteze teče dalje. Parcijalne proteze se učvršćuju za preostale vitalne zube i to pomoću malih metalnih kukica. Iako ovi nastavci omogućuju stabilnost proteze, estetski nisu baš idealni, jer se uglavnom vide.

Trebalo bi reći i to da postoji nekoliko vrsta ovih proteza. Jedna od tih vrsta je parcijalna pločasta proteza, najstarija i najduže korišćena. Njome se nadoknađuju izgubljeni zubi i potrošena vilična kost, te se tako ponovo uspostavljaju normalan odnos između gornje i donje vilice, ali i normalna funkcija zuba i usta. Sastoji se od tri osnovna dela. Prvi deo naleže na viličnu kost i nadoknađuje njen izgubljeni deo, a izrađuje se od akrilata. Drugi deo čine veštački zubi koji se ugrađuju u akrilat; i treći deo je onaj koji vezuje protezu za preostale prirodne zube – žičane kukice.

Zbog toga što njihova izrada u sebi nosi određene rizike u savremenoj stomatologiji one se  smatraju samo privremenim rešenjem. One nisu u stanju da ravnomerno prenosi sile žvakanja, pa se tako mogu oštetiti preostali prirodni zubi i vilična kost. Čak su i  prema dimenzijama mnogo veće i deblje u odnosu na druge vrste, te je očekivano i period navikavanja pacijenta na nošenje ove proteze duži i teži, a o estetskim nedostacima smo već govorili.

Dakle, njihova upotreba će biti ograničena – koristiće se sve dok se ne steknu uslovi za izradu boljih i kvalitetnijih protetskih radova.

Imedijatne proteze

Reč je o profilaktičkim, odnosno privremenim mobilnim protezama, koje se jednim imenom nazivaju imedijatne proteze. U najvećem broju slučajeva one se rade nakon hirurške intervencije vađenja većeg broja zuba i nakon operacije ugradnje zubnih implantata. Pošto su to hirurške intervencije koje zahtevaju određeni vremenski oporavak i jednostavno je nemoguće da pacijent odmah dobije nove zube, rešenje se pronalazi upravo u ovim privremenim protezama. Njihovo nošenje u proseku traje oko 3 meseca, a zavisi od uspešnog oporavka navedenih intervencija.

Takođe, ova vrsta mobilnih proteza se često koristi u parodontologiji, odnosno u oboljenjima usta i zuba, kod uznapredovale forme Candide albicans. Indikacije su najčešće starije osobe, koje zbog neadekvatnog održavanja oralne higijene, ali i higijene već nošene proteze, kao i zbog ostalih komorbidnih stanja kojima su podložni, te tako i sklonosti prema gljivicama zbog raznovrsnosti koršćenih terapija lekova, oboljevaju od kandide. Tada se javlja takozvani oblik Stomatitis protetica. Prva pomoć takvim pacijentima je da se u potpunosti uklone stare mobilne proteze, jer se kolonije gljivica nalaze upravo na njima, a pod posebnim okolnostima rade se nove mobilne proteze i daju uputstva o daljem održavanju proteza, kako se recidiv ne bi povratio.

Odgovornost pacijenata je jako važna

Zubi su naši trajni saputnici u životu, i vredi o njima voditi posebno računa već od nicanja. Stoga je najbolje redovno pratiti stanje oralnog zdravlja pacijenta, jer je to jedini način pomoću koga ćemo lakše odlučivati da li su neke korekcije potrebne.

Pored toga, jako je važna i redovna i pravilna higijena, kada se po preporuci stomatologa mogu koristiti i specijalna higijenska sredstva namenjena protezama.

CENOVNIK USLUGA

POZOVITE NAS

+381 61 199 4000​

GDE SE NALAZIMO | LOKACIJA

Bulevar Crvene Armije 11g Belvil zgrada Ruže (bivša ulica Đorđa Stanojevića) 11070 Novi Beograd