PROTETIKA

NAJČEŠĆA PITANJA

najčešće nedoumice klijenata

Često pitanje. Da I ne. Možda I možemo uraditi identične zube ukoliko nam uslovi dozvole ali to apsolutno ne znači da će takvi zubi vama stajati. Jako često pacijenti želi određeni oblik, veličinu ili boju koja ne ide uz njihov oblik lica, ten, konstituciju, boju kose ili očiju pa čak I uz vas karakter.  Sve u vezi vas ima veze I sa planiranjem vašeg novog osmeha, ne zaboravite to dok gledate osmehe na internetu I birate idealan za vas!

Bezmetalna keramika! Zbog svoje prirodnosti i mogucnosti da izimitira prirodni zub. Ukoliko je potrebno da se radi samo jedan zub i moramo da uklopimo boju i oblik u već postojeći niz, bezmetalna keramika je apsolutna preporuka za takav rad.

Razlika je u tehnici izrade i meterijalima koje koistimo. Metalokeramičke krune u svojoj osnovi imaju metal na koji se kasnije nanosi keramika i modeluje kruna. Bezmetalne krune u osnovi imaju cirkonijum oksid i na njega se nanosi keramika. Glavna razlika u konačnom izgledu protetskog rada je u estetici jer bezmetalne krune izgledaju prirodnije  i ’’življe’’ pa se uklapaju savršeno u zubni niz. Novi materijali i tenike izrade su ovu razliku u estetici dosta umanjili u odnosu na ranije ali razlika i dalje postoji.

Da. Postoji mogućnost provremenog cementiranja zuba gde pacijent nosi protetski rad određeni period nakon kog dolazi na trajno cementiranje. Ukoliko nakon probnog perioda želi dodatne korekcije to se I uradi pre trajnog cementiranja. Ova procedura je I obavezna praksa u nasoj klinici uvek kada pacijent to želi. Često su pacijenti zbunjeni ili umorni pa im ovaj period zaista znači.

Naravno. Već prvog dana, nakon brušenja zuba I uzimanja otisaka za vaš novi osmeh, izrađujemo I privremene zube koje ćete nositi u narednom periodu. Privremene krune su obavezne da bi vas zastitile od termičkih nadražaja I olakšale ishranu I svakodnevno funkcionisanje.

Vremenski period zavisi od vrste kruna koju odaberete I od broja zuba tj kruna koje trebamo da izradimo. Od par dana ako radimo jednu ili dve krune pa do desetak dana ako je u pitanju rad koji uključuje sve zube gornje I donje vilice sa lečenjima ili odrđenom proteskom pripremom.

Možete. Potrebno je uraditi nadogradnju zuba I nadomestiti na taj način deo koji fali. Nakon toga, ulazimo u proceduru izrade krune I za par dana možete dobiti novi zub.

Nažalost, ne! Ne postoji način, ni procedura da bi promenili boju kruna koje su u vasim ustima. Procedura menjanja boje je jako kompleksna I radi se u zubnoj laboratoriji. Takođe, zahteva dosta vremena. Kada se protetski rad cementira, menjanje boje nije više moguće. Zato pacijent mora jako pažljivo da pogleda sve u vezi novih zuba pre završetka I cementiranja!

Ponekad. Postoje određeni kompoziti sa keramikom u sebi koji služe za reparaturu kruna. Doktor kliničkim pregledom utvrđuje da li je to indikovano I moguće.

Imaju. Po struci, svaki protetski rad (kruna, most) treba da se zameni za 10-12godina da bi osvezili pripoje između desni I krune I poboljšali zaptivanje I onemogućili da hrana zapada u te prostore. Zapadanje hrane ispod kruna je najveći problem I dovodi do 90% problema sa protetskim radovima. Naša statistika pokazuje da se ovo pravilo  ne poštuje I da radovi traju mnogo, mnogo duže.

Apsolutno! Sa krunama se mora pojačati I svest o oralnoj higijeni I moraju se uvesti I pomoćna sredstva kao što je Waterpik koji je obavezan u svakodnevnoj rutini. Svakako, svaki pacijent dobija detaljna uputstva I smernice a tu su I obavezne kontrole gde pratimo svakog pacijenta.

Potpune nadoknade izgubljenih ili oštećenih zuba polje su na kome se specijalizuje stomatološka protetika. U pitanju su mostovi, krunice, nadogradnje, te totalne/parcijalne proteze za gornju i donju vilicu. Ovi protetski radovi predstavljaju estetsko i funkcionalno rešenje kada dođe do oštećenja ili gubitka jednog ili više zuba. Rastuća učestalost parodontalnih bolesti u svim starosnim grupama glavni je razlog velike potražnje za zubnom protetikom i stomatološkim radovima ove vrste.

Bezmetalne i metalo-keramičke krunice su jedno od najboljih estetskih rešenja za nadoknadu pojedinačnih zuba. Kada nedostaje više zuba, pristupa se izradi i postavljanju proteza mostova koji mogu imati podršku i na implantima.

Neke od glavnih prednosti protetskih radova su smanjena atrofija kosti, efikasna oralna rehabilitacija i jednostavno održavanje, unapređena estetika, te bolji kvalitet života.

Bezmetalna keramika

Ukoliko ste u potrazi za trenutno najboljom estetskom nadoknadom zuba, svakako će vas zanimati bezmetalne krunice. One se izrađuju od novog materijala, cirkonijuma. Ovaj bioneutralni element je sasvim bele boje, krasi ga izvanredan stepen čvstoće i lakoća dizajna i modelovanja. Ovakva kruna sastoji se od te cirkonijumske kapice, pa se dalje oblaže keramičkim slojevima što ovim krunicama daje sasvim prirodan izgled. Posebna prednost ovih bezmetalnih krunica je što u potpunosti mogu da oponašaju sve prirodne karakteristike zuba od čega posebnu estetsku vrednost ima transparentnost i propuštanje svetlosti.

Sama površina ovih krunica sasvim je otporna na razne tipove oštećenja, bilo kiseline, mikroogrebotine i lomove, pa pruža dugotrajnost i stabilnost zamenskih zuba – a kako brušenje ide do oko pola milimetra ispod desni (ili čak do samih desni), postiže se izvanredan efekat. Čišćenje i održavanje je značajno lakše nego kod ranijeg tipa metalnih krunica, a danas nema potrebe za upotrebom metala ni u drugim strukturama. Keramičke ili cirkonijumske krunice imaju prednosti u svim aspektima nad metalo-keramičkim krunicama, od održavanja, trajnosti i nepostojećih rizika od alergija ili promene boje desni, do estetskih vrednosti i prirodnog izgleda zuba. Ono što se često ističe kao ona prava prednost je minimalna potreba za brušenjem i obradom zuba.

Metalo-keramičke krunice

Ove krunice se izrađuju po istom principu kao i bezmetalne krunice, a ono što ih razlikuje je osnova: bezmetalne krunice u svojoj osnovi imaju cirkonijum, dok metalo-keramičke krunice imaju metalnu osnovu. Ove krunice su u stvari metalne kapice koje se navlače na izbrušenu osnovu postojećeg zuba, a onda se oblažu keramičkim slojevima. Ukoliko se planira nadoknada više zuba, izrađuje se metalo-keramički most. Sa razvojem stomatološke protetike, sve su zastupljenije bezmetalne krunice, kako zbog svojih estetskih kvaliteta, tako i zbog manjeg narušavanja prirodnog zubnog tkiva. Ipak, metalo-keramičke krune i dalje zadržavaju konkurentnost jer imaju izvanredne statičke osobine, ali i značajne ekonomske prednosti.

Uprkos uvreženom mišljenju da metalo-keramičke krune uništavaju zube, stručnost našeg osoblja, iskustvo i primena novih tehnika dostupnih u Premium Dental klinici garantuju za kvalitetno, dugovečno i isplativno rešenje.

Protetika na implantima

Poseban vid protetskih radova su krunice, mostovi i proteze koje se vezuju za implant.  Za ove krunice neophodno je prvo postaviti implante, šrafove koji su ugrađeni u samu viličnu kost i vremenom srastaju sa njom. Kada je ovaj proces srastanja okončan, krunica se navlači na abatment (poseban deo koji spaja sam implant sa krunicom); u slučaju da treba zameniti više od jednog zuba u nizu, preporučuje se izrada mosta. Most se fiksira za implante koji su ugrađeni na mestu nedostajućih zuba, pa se na taj most navlače zubne nadoknade koje su onda povezane zajedno. Mostovi se, kao i same krunice, mogu praviti kako od cirkonijuma, tako i od metala i keramike.

Pojedinačni implanti ili mostovi predstavljaju visokokvalitetna estetska i praktična, a trajna rešenja. Kako biste svoje nove zube zadržali i bukvalno do kraja života,  morate im posvetiti pažnju koju zaslužuju – od pravilne higijene do redovnih poseta stomatologu u Premium Dental klinici.

Proteze na implantima

Ukoliko se suočavamo sa totalnim gubitkom zuba u jednoj ili obe vilice, danas možemo da planiramo totalne proteze koje će biti retinirane na implantima postavljenim u vilicu. Daleko komfornije i sigurnije rešenje od klasičnih, mobilnih proteza, ovakva proteza je fiksirana I povećava udobnost i prirodnost pri govoru, jelu i žvakanju. Proces je takav da se u vilicu pre svega ugrađuju implanti na koje će se kasnije montirati proteza. U zavisnosti od opšteg stanja u ustima i vilici pacijenta i nekih drugih indikacija, broj neophodnih implanata varira, ali je za gornju vilicu uglavnom potrebno četiri, a za donju dva do četiri implanta.

Ove proteze mogu biti sasvim ili samo delimično fiksne; potrebna im je uporna pažnja i higijena, pa je pravilno održavanje zapravo jedini pravi preduslov trajnosti ovakvih rešenja. Uz to, vek trajanja proteze na implantima može se značajno produžiti redovnim posetama stomatologu. Na ovim kontrolnim pregledima stomatolog na vreme može utvrditi stanje u kom se rad nalazi, te da li je potrebno učvrstiti system I zameniti gumice. Takođe, može ponuditi stručne savete za profesionalno održavanje oralne higijene.

Valplast

Kada su u pitanju fleksibilne totalne proteze, valplast je bukvalno najrasprostranjenije i najpopularnije rešenje. Idealan je i ukoliko iz nekog razloga nije moguće postavljati implante ili mostove. Od klasične proteze razlikuje se po tome što više nema briga oko žuljanja i neudobnosti. Ovaj metod pruža visoku prilagodljivost svakom pacijentu, dugotrajnost i, naravno, pravu estetsku vrednost koja je imperativ. Ove fleksibilne proteze načinjenje su od biokompatibilnog, termoplastičnog, najlonskog materijala koji je hipoalergičan. Prava prednost je što ovaj materijal reaguje na temperaturu u ustima, i zbog toplote postaje savitljiv, što ga čini veoma udobnim i lako prilagodljivim.

Ako mislite da je ova opcija zbog svojih fleksibilnih karakteristika manje trajna, varate se. Uz ove proteze najčešće idu doživotne garancije proizvođača – pod uslovom pravilne upotrebe, higijene i održavanja, naravno.

Jedna od najvećih prednosti ovih proteza, kada zanemarimo izvrstan estetski rezultat, svakako je to što idealno ležu na vilicu. Kako su ove proteze prosečno manje nego druge mobilne proteze, sa Valplastom nema nikakvih promena i smetnji u govoru, šuškanja ili nepravilnog izgovora određenih suglasnika – ali nema nikakvih problema ni pri žvakanju, gutanju ili održavanju usta i oralne higijene.

premium DENTAL

INLAY ONLAY

Jedna od opcija za lečenje velikih destrukcija zuba jeste inlay, odnosno onlay. Inlay je nadoknada koja se postavlja u zub, dok se onlay postavlja na zub. Ove protetske nadoknade za zube koriste se za rekonstrukciju zuba koji je oštećen karijesom ili usled neke traume. Obično se preporučuju kada je oštećenje previše ozbiljno za plombu, ali nije dovoljno veliko za krunu. Takođe, smatraju se dobrom alternativom za krunice, naročito kod pacijenata koji žele da izbegnu invazivne tretmane.

Inlay i onlay ispuni izrađuju se od keramike. Moguće ih je izraditi i od kompozita i zlata. U proseku, ovim restauracijama neće trebati zamena tokom 20 do 30 godina. Pridržavanjem odgovarajućih smernica koje daje stomatolog moguće je produžiti vek ovim protetskim nadoknadama i sačuvati oralno zdravlje.

Kome je potreban inlay/onlay?

Kod zuba sa velikim oštećenjem kada, primera radi, treba nadoknaditi više od polovine grizne površine, klasični zubni ispuni (plombe) jednostavno nisu adekvatno rešenje. Stomatolozi će u tom slučaju preporučiti upotrebu porculanskog umetka (inlay) ili obloga (onlay).

Ovakva sanacija ima nekoliko prednosti. Pre svega, postavljanjem inlay/onlay-a ne narušava se prirodan izgled zuba, jer se izrađuju upravo u boji zuba pacijenta. Budući da se prave u laboratoriji, odlična su kopija anatomije zuba sa potrebnim kontaktnim tačkama. Mnogo manje zdravog zubnog tkiva se brusi nego kada se postavlja krunica.

Lako se održavaju čistim. Ne podstiču koncentraciju zubnih naslaga na svojim površinama. U kombinaciji sa naprednim tehnikama lepljenja, izgledaju kao da imaju odličnu mehaničku otpornost na habanje i ne prenose sile unutar zuba pod funkcionalnim opterećenjima. Zbog toga što se savršeno uklapaju u zub, osetljivost dentina je značajno smanjena. To ih čini stabilnijim i trajnijim od normalnog ispuna, pa se tako zub ojačava i štiti.

Onleji mnogo puta sprečavaju potrebu za lečenjem kanala korena. Kada se pravilno njime zatvori zub, sprečava se dalje propadanje koje se obično može dogoditi kada se stavi bela kompozitna plomba.

Postupak ugradnje inlay/onlay-a

Inlay ili onlay predstavljaju dugotrajno restorativno rešenje. Obično se postavljaju u/na zube na zadnjem delu usta, premda se mogu koristiti za popravljanje velikih površina na prednjim zubima. Za njihovo postavljanje biće potrebne dve posete stomatologu.

Za razliku od plombe, inley-i i only-i se izrađuju izvan usta pacijenta, na osnovu uzetog otiska. Prvi korak u lečenju jeste uklanjanje karijesa ili starih plombi i čišćenje kaviteta. Potom se uzima otisak zuba, na osnovu kog tehničar izliva inlay/onlay, tako da se dobija obloga koja se tačno podudara sa površinom koju treba ispuniti.

Dok traje proces izrade protetske naknade, stomatolog radi privremenu restauraciju zuba tako da pripremljena šupljina ostaje sve vreme zaštićena. Kada je inlay/onlay završen obavlja se proba u ustima. Ukoliko ima potrebe, rade se male korekcije, ako ne trajno se fiksira za zub cementom.

Održavanje nakon tretmana

Inlay i onlay predstavljaju stabilne protetske nadoknade koje savršeno odgovaraju oštećenom zubu i pružaju mu vrhunsku zaštitu i sposobnost izdržavanja pritiska žvakanja. S obzirom na to da je nadoknada prilagođena tako da se savršeno uklopi, lako se čiste. Ako se pravilno održavaju, uz efikasno čišćenje i redovne preglede, inlay i onlay ispuni mogu trajati godinama.

premium DENTAL

NADOGRADNJA ZUBA

Lep i blistav osmeh je najveći adut svake osobe. Međutim, kako su zubi skloni najrazličitijim promenama usled neredovne higijene ili nekih drugih okolnosti, tako se danas pribegava raznim načinima da se lep osmeh sačuva.

Jedan od tih načina je i nadogradnja zuba. Posebna grana stomatologije koja se bavi ovim problem naziva se zubna protetika. Iako je njen cilj prevashodno nadoknađivanje izgubljenih zuba, uspešno se bavi rešavanjem mnogobrojnih problema estetske prirode. U nastavku teksta možete pročitati sve najneophodnije o temi nadogradnje zuba.

Kada je neophodno nadograditi zub?

Nadogradnja zuba je neophodna onda kada je pacijent, najjednostavnije rečeno, ostao bez jednog ili više zuba. Razlozi gubitka zuba mogu biti najrazličitiji: od povreda nastalih prilikom sportske aktivnosti, fizičkog pada, udarca, pa sve do uticaja masivnog karijesa na zub ili neke druge bolesti.

Ako se pitate zašto je neophodno nadograditi izgubljeni zub, ključna su dva razloga: funkcionalni i estetski. Praksa je pokazala da se veliki procenat pacijenata odluči da nadogradi zub upravo iz estetskih razloga. Kompleks od nedostatka zuba nije nimalo nepoznat u našem društvu. Jednostavno, ljudi se ustručavaju da se nasmeju i dolaze u jako neprijatne situacije, jer nemaju jedan ili više zuba. Stomatolozima su ovakvi razlozi sasvim poznati i prihvatljivi.

Međutim, pažnja se više skreće na kriterijum funkcionalnosti po kome bi trebalo da se pacijent odluči za nadogradnju. To doslovno znači: trebalo bi zub nadograditi kako bi nečemu služio, tj. imao neku funkciju (žvakanje hrane, sprečavanje daljeg propadanja zubnog aparata ili održavanje normalnog odnosa između vilica).

Termini koji najčešće zbunjuju pacijente

Veliki broj pacijenata prilikom stomatološkog pregleda ili konkretne intervencije, uopšte ne zna i ne razume šta to stomatolog radi sa njegovim zubom. Dešava se da se pacijent ustručava da zatraži detaljnije objašnjenje, a razlozi su strah od neodstatka njegovog znanja iz oblasti stomatologije (što je sasvim razumljivo) i mnoštvo zbunjućih termina.

Da biste najbolje shvatili kako izgleda nadogradnja zuba, trebalo bi da se ukratko informišete i razumete neke osnovne termine koje će vaš stomatolog često koristiti. Evo kratkog objašnjenja:

Vitalni i avitalni zubi – reč je o ′živim′ i ′mrtvim′ zubima, prostije rečeno – o zubima kojima nije vađen živac (vitalni) i onima kod kojih je izvađen živac iz kanala korena (avitalni). Nadogradnja zuba moguća je i kod jednih i kod drugih, s tim što se potpuno drugačije vrši.

Zubna krunica – to je navlaka u obliku zuba koja se postavlja na prirodan zub kome fali veci deo kruničnog dela pa nije dovoljna samo klasična nadogradnja vec I nadogradnja celog kruničnog dela. Uslov da se krunica postavi na prirodan zub je oštećenje zuba koje se ne može sanirati plombom. Oštećenje zuba podrazumeva da je zub slomljen ili da je pretrpeo posledice karijesa. Cilj njenog postavljanja je da se prirodnom zubu vrate prvobitni oblik i funkcija.

Nadogradnja zuba i zubni implantati nisu isto – ovde se pacijenti često zbunjuju i najčešće misle kako je reč o jednoj te istoj nadoknadi izgubljenog zuba. Razlika je u sledećem: nadogradnja zuba vrši se onda kada zub nije potpuno izgubljen, već je delimično ili prilično oštećen, ali i dalje ima koren. S druge strane zubni implant se ugrađuje ako zub potpuno nedostaje, tj. nema ni koren. Obe vrste nadogradnje zuba imaju isti cilj – da nadoknade određeni zub, ali postupak njihovih intervencija je sasvim drugačiji.

Nadogradnja zuba – sa čime se, u stvari susrećete?

Nadogradnja je fiksno-protetska nadoknada koja se postavlja u koren endodontski izlečenog zuba. Jednostavnije rečeno, endodontskom terapijom je već lečena unutrašnjost zuba, tj. onaj deo kanala korena zuba u kome je smešten njegov živac. Ovaj vid nadoknade izgubljenog kruničnog dela zuba nije uvek izrađen kao posebna protetska nadoknada, već služi kao potpora kliničkoj kruni oslabljenog ili oštećenog zuba.

Nadogradnja na vitalnom zubu – u slučaju nadogradnje kompozitnim materijalom kada su minimalno oštećene zubne structure.. Ako je zahvaćena i dentinska struktura radi se prvo prekrivanje dentinske rane.

Nadogradnja na avitalnom zubu vrši se uz pomoć kočića (nekoliko načina). Proces podrazumeva da se u kanal korena zuba, iz koga je prethodno odstranjen živac ubaci nadogradnja zuba, koja se potom cementira i predstavlja neku vrstu oslonca na koji će se nadograditi plomba ili krunica.

Postoji nekoliko načina nadogradnje zuba: livena, radiks anker i fiberglas (danas najčešći vid nadogradnje). Budući da svaki od ova tri načina ima svoje specifičnosti, ukratko ćemo objasniti kako se izvode i po čemu se razlikuju.

Livena nadogradnja zuba podrazumeva da se u devitalizovani kanal korena zuba (odstranjen je živac) cementira, tj. fiksira prethodno izliven metalni kočić, a potom se (kada bude spreman za to) na njega postavlja izrađena kruna. Proces je malo komplikovaniji i obavezno je uzimanje otisaka jer se svaka nadogradnja radi individualno za potrebu određenog zuba.

Nadogradnja pomoću radix ankera ili metalnog kočića koji je već fabrički izrađen, podrazumeva da se ovaj kočić ubaci i cementira u kanal korena zuba. Postoji nekoliko veličina u kojima je radix anker izrađen, što znači da stomatolog ne mora uzimati otisak, već pažljivo izvršiti procenu i odabrati odgovarajuću veličinu.

Nadogradnja zuba fiberglas kočićem – danas je jedan od najzastupljenijih načina nadogradnje zuba, jer ga karakteriše i izdvaja od metalnih izvanredno svojstvo elastičnosti. Naime, fiberglas je složeni kompozitni materijal, takođe fabrički izrađen u odgovarajućim veličinama i to od staklenih vlakana, što omogućuje ujedno izdržljivost i trajnu funkcionalnost korena zuba. Poseduje i odlična estetska svojstva zbog svoje bele boje. To znači da fiberglas ne može negativno uticati na boju zuba, kao što je slučaj sa metalima koji dovode do blagog nijansiranja usled transparentnosti kompozita. Ovo je jako važno, pogotovo kod nadogradnje prednjih zuba.

Za koji god od ova tri načina nadogradnje zuba da se stomatolog opredeli, procenu prvenstveno vrši na osnovu kliničke situacije.

Koliko dugo traje nadogradnja zuba i da li boli?

Nemoguće je utvrditi precizno vreme za koje se izvrši nadogradnja zuba. Ona zavisi od više faktora – kliničke situacije, ali i načina nadogradnje za koju se stomatolog opredeli.

 Na primer, livena nadogradnja je vremenski prilično neprecizna, jer se ne može obaviti za jedan dan. Zahtevnija je i podrazumeva dva dolaženja kod stomatologa sa zadržavanjem od oko sat vremena u proseku. Ukoliko se nadogradnja vrši radix ankerom ili fiberglasom, tada se štedi na vremenu, jer je reč o kočićima koji su već fabrički izrađeni u odgovarajućim veličinama, te se ne mora uzimati otisak kao za livenu nadogradnju. U proseku, ova dva vida nadogradnje zuba traju oko 45 minuta.

Ipak, sve ove vremesnke okvire trebalo bi uzeti sa rezervom.

Što se tiče bola prilikom nadogradnje zuba – ukoliko je iz kanala korena zuba odstranjen živac i cela intervencija se vrši na ′mrtvom′ zubu, to znači da nema šta ni da boli, te se ni upotreba anestezije ne zahteva.

Komplikacije izazvane nenadograđenim zubima

Brojni su primeri pacijenata koji se kasno jave da nadograde izgubljene zube. Iako na početku misle kako im nedostatak jednog ili dva zuba ne remeti ništa naročito u zubnom nizu, na kraju se ispostavi da nije tako. Zato je važno napomenuti da sa nadoknadom izgubljenih zuba ne treba mnogo čekati, jer će tako vremenom doći do određenih promena i mogućih komplikacija koje će kasnije otežati nadogradnju zuba.

Sve ovo dovodi do zaključka da se izubljeni zubi moraju u najkraćem vremenskom period nadoknaditi. Potom, kako biste svoje nove zube zadržali i bukvalno do kraja života,  morate im posvetiti pažnju koju zaslužuju – od pravilne higijene do redovnih poseta stomatologu u Premium Dental klinici. To je jedini način da se zadrži i funkcionalna i estetska uloga zuba, ali i sačuva oralno zdravlje.

Održavanje nadograđenih zuba

Rekli smo već da su pravilna higijena i redovne posete stomatologu najvažnije za održavanje nadograđenih zuba. Međutim, postoji još niz stvari koje bi pacijent trebalo da usvoji i da ih se pridržava:

 1. Pažljiv odabir hrane

Ovaj korak je jako važan, jer će od njega umnogome zavisiti kvalitet nadograđenih zuba. Pažljiv odabir hrane podrazumeva potpuno izbegavanje hladne (ledene), kao i vrele hrane i napitaka. Savetuju se mlaka jela, koja će blago i umereno delovati na zube. Takođe, trebalo bi izbegavati i tvrdu i tešku za žvakanje hranu. Naročito valja voditi računa o zagrižaju voća.

 1. Izbegavanje raznih slanih i slatkih ′zanimacija′ koje mogu oštetiti zube (orašasti plodovi, grickanje suncokreta…);
 2. Izbegavanje cigareta

Ukoliko se pacijent ne može sasvim odreći cigareta, onda ih valja svesti na minimum.

premium DENTAL

GINGIVEKTOMIJA

Gingivektomija je vrlo česta procedura u stomatološkim ordinacijama. U pitanju je hiruška intervencija kojom se odstranjuje deo mekih tkiva. Naziv gingivektomija potiče od latinskih reči „gingiva“ što znači desni i „ectome“ što znači odseći. Iz samog naziva se može zaključiti da je u pitanju opsecanje gingive. Ovom hiruškom intervencijom se koriguju defekti morfologije kao položaj i količina gingive oko zuba.

Zapravo, ovim procesom se ne odstranjuje gingiva u celini već se odstranjuje samo jedan njen deo. U pitanju je deo koji čini meki zid parodontalnog džepa, tako da se zbog toga drugačije naziva parodontalna plastična mukogingivalna hirurgija. Najčešće se radi u predelu umnjaka koji su iznikli do pola, jer se na taj način oslobađa cela kruna zuba. Takođe se može primenjivati na svakom zubu gde višak gingive utiče na funkciju i estetiku zuba (Gummy smile).

Kada se primenjuje gingivektomija?

Gingivektomija se najpre primenjivala za otklanjanje problema potpornog aparata. Ustvari, parodontopatija je bolest koja je izazvana bakterijskom infekcijom. Ukoliko se zakasni sa lečenjem desni propadaju tako da je neophodno ukloniti deo gingive tj. paradontalnog džepa u kome se razvila infekcija. Sem što se koristi u tu svrhu, poslednjih godina se gingivektomija svrstava i u estetsku stomatologiju. Vrlo uspešno se pokazala kod gummy smile problema. U situacijama kada je gingiva veoma izražena vrši se intervencija kojom se preoblikuje linija zubnog mesa. Na taj način se produžava vidljivi deo zuba i postiže se balans između gigive i zuba.

Da li su rezultati odmah vidljivi?

Ovaj postpupak je laka hirurška intervencija koja se primenjuje kada osmeh otkriva veliki deo desni, čineći da zubi deluju sitno i kvareći ukupan estetski doživljaj osmeha kod nekih osoba. Gingivektomija je sasvim jednostavan problem za gummy smile, kako se kolokvijalno ovaj problem zove. Ovo je kratka hirurška procedura kojom se uklanja okolni višak tkiva. Rezultati ovog postupka odmah su vidljivi, a desnima je potrebno nekoliko dana da se oporave i umire.

Gingivektomija u estetskoj stomatologiji

Gingivektomija je postupak pri kome se ujednačava i ispravlja linija zubnog mesa, tj.gingive uz vrat zuba, a pri tom podrazumeva odstranjivanje dela gingive.

Čest estetski  problem kod  mnogih je urođena anomalija visokog zubnog mesa (gummy smile). Nekada je taj problem bio nerešiv, ali danas kako je estetska stomatologija napredovala ovo se veoma efikasno rešava.

Gingivektomija laserom se najčešće primenjuje. Na taj način se uz pomoć lasera zubno meso podiže prema gore kako bi se smanjilo i dovelo na viši nivo od par milimetara. Kada se gingivektomija izvodi laserom dolazi do ogoljenja zubnih vratova tako da je na te zube potrebno staviti vinire ili krune. One mogu vrlo uspešno promeniti oblik, položaj i veličinu zuba. A to je najčešći problem kod osoba sa gummy smile-om.

Da li je intervencija bolna?

Ovo je jedno od često postavljanih pitanja. Ne, ova hirurška intervencija je bezbolna i veoma kratko traje. Gingivektomija se radi u lokalnoj anesteziji i traje par minuta po zubu. Privremeni zubi se rade tako da ne vrše pritak na obrađene regije. Već par dana nakon intervencije desni zarastaju i pocinje četkanje zuba po uputstvima stomatologa.

Postoje situacije kada su zubi sitni ili postoje razmaci između zuba a „gummy smile“ veliki. U takvim situacijama se se radi laserski tretman uklanjanja viška desni. I u tom slučaju se mogu stavljati krune ali potrebno je detaljno planirnje protetskog rada.

U tom slučaju gingiva se formira prema krunima tako da se dobjijaju izuzetni rezultati. U estetskoj stomatologiji krune predstavljaju trajno rešenje, nakon odrađene gingivektomije. Ne može doći do ponovnog spuštanja gingive. A odrađene krune ili viniri se pri tom ponašaju i izgledaju kao potpuno prirodni zubi. Upravo zbog toga pacijenti imaju osećaj potpune čvrstine i prirodnosti a estetski efekat je trajan.

Što je najvažnije, zahvat je brz i jednostavan a rezultati su izuzetni. Ukoliko Vaš izbor bude Crown dental, tim naših stručnjaka će učiniti sve da vreme provedeno u našoj ordinaciji bude prijatno za Vas, a Vaše zadovoljstvo nemerljivo.

premium DENTAL

MOBILNE PROTEZE

Značaj mobilnih proteza na polju stomatologije je zaista veliki.  Ako se krene sa aspekta zastupljenosti, njihovu primenu pronaći ćemo u širim specijalnostima koje obuhvata stomatologija, počevši od stomatološke  protetike, dečije stomatologije kao mobilne proteze za decu; čak nalaze primenu i u oblasti parodontologije i bolesti usta i zuba.

Mobilne proteze su danas jedno od najboljih rešenja čovekove potrebe i želje za lepim i zavidnim osmehom I koriste se kod starijih pacijenata koji nemaju određen broj zuba, ili čak nijedan zub. Tada se govori o totalnim, parcijalnim, imedijatnim protezama, valplastu. Prednost mobilne proteze je u tome što je fleksibilna i laka, čime se postiže apsolutni komfor u ustima, a takođe je i estetkski veoma prihvatljiva.

Totalna proteza

Ona predstavlja nadoknadu zuba kod pacijenata koji su bezubi. To znači da u njihovom stomatogenom sistemu nije prisutan nijedan zub, kao ni koreni tih zuba.

Procedura se sastoji od nekoliko postupaka koji su bezbolni, brzi i ne iziskuju velika socijalna I materijalna ulaganja pacijenta. Budući da je procedura izrade mobilnih proteza manje-više ista za sve tipove mobilnih prozeta, na ovom primeru ćemo detaljnije objasniti kako ona izgleda.

Prvo se radi detaljan pregled usne duplje. Nakon toga, lekar će oceniti kakvo je stanje bezubih vilica, stanje sluzokože usne duplje, zatim stanje alveolarnih grebena. U koliko je potrebno biće izvršena predprotetska hirurgija, u cilju korekcije visine i debljine alveolarnog grebena, uklanjanja eventualno zaostalih korena zuba, a dve nedelje nakon saniranje usne duplje, pacijentu se uzima otisak. Ako se procenom stanja usne duplje utvrdi da nema potrebe za predprotetskom hirurgijom, otisak je moguće uzeti odmah.

Cilj uzimanja otiska je da pomogne u daljem studiranju konkretnog slučaja, ali i da olakša pravljenje probnog voštanog modela proteze na osnovu koga će se znati da li veličina i model proteze odgovaraju pacijentu. Kada se utvrdi da probni model odgovara, onda se izrađuje finalna verzija proteze. Nakon što je pacijen najzad dobije, stomatolog daje dalja uputstva o stavljanju, skidanju i održavanju proteze.

U praksi je čest slučaj prilagođavanja pacijenta na protetski rad, a Premium Dental klinika stoji na raspolaganju za sve vrste eventualnih korekcija i dorada.

Valplast

Kada su u pitanju fleksibilne totalne proteze, valplast je bukvalno najrasprostranjenije i najpopularnije rešenje. Idealan je i ukoliko iz nekog razloga nije moguće postavljati implante ili mostove. Od klasične proteze razlikuje se po tome što više nema briga oko ružnih metalnih kopči ili žuljanja i neudobnosti. Ovaj metod pruža visoku prilagodljivost svakom pacijentu, dugotrajnost i naravno, pravu estetsku vrednost koja je imperativ.

Ove fleksibilne proteze načinjenje su od biokompatibilnog, termoplastičnog, najlonskog materijala koji je hipoalergičan. Prava prednost je što ovaj materijal reaguje na temperaturu u ustima, te zbog toplote postaje savitljiv, što ga čini veoma udobnim i lako prilagodljivim. 

Ako mislite da je ova opcija zbog svojih fleksibilnih karakteristika manje trajna, varate se. Uz ove proteze najčešće idu doživotne garancije proizvođača – pod uslovom pravilne upotrebe, higijene i održavanja, naravno. 

Ugradnji proteze prethode tačne i precizne procene potreba pacijenata za nadoknadama i restauracijama. Zatim se pravi voštani otisak, a onda sledi i izrada probnog modela. Tek nakon što se sve ispita i prilagodi, gradi se finalna verzija Valplast proteze. Valplast proteze mogu se koristiti I pri kombinovanim radovima gde pacijenti imaju svoje zube u bočnim regijama pa se proteze kače se različitim zglobićima, klizačima, prečkama i drugim spojnicama koje su visokomodularne, pa se prilagođavaju svakom individualnom pacijentu. 

Jedna od najvećih prednosti ovih proteza, kada zanemarimo izvrstan estetski rezultat, svakako je to što idealno ležu na vilicu. Kako su ove proteze prosečno manje nego druge mobilne ili fiksne proteze, sa Valplastom nema nikakvih promena i smetnji u govoru, šuškanja ili nepravilnog izgovora određenih suglasnika – ali nema nikakvih problema ni pri žvakanju, gutanju ili održavanju usta i oralne higijene. 

Parcijalna zubna proteza

Ova vrsta proteze predstavlja nadoknadu zuba kod pacijenata koji imaju odredjeni broj svojih zuba u usnoj duplji, zuba koji su inatktni i zdravi ili adekvatno endodontski sanirani. Nakon prijema pacijenta vrši se klinički pregled i utvrđuje se stanje preostalih zuba. Ukoliko ima potrebe saniraju se zubni karijesi, leče se ukoliko je to potrebno. Nakon toga je pacijent spreman za uzimanje otiska i proces nastanka parcijalne proteze teče dalje. Parcijalne proteze se učvršćuju za preostale vitalne zube i to pomoću malih metalnih kukica. Iako ovi nastavci omogućuju stabilnost proteze, estetski nisu baš idealni, jer se uglavnom vide.

Trebalo bi reći i to da postoji nekoliko vrsta ovih proteza. Jedna od tih vrsta je parcijalna pločasta proteza, najstarija i najduže korišćena. Njome se nadoknađuju izgubljeni zubi i potrošena vilična kost, te se tako ponovo uspostavljaju normalan odnos između gornje i donje vilice, ali i normalna funkcija zuba i usta. Sastoji se od tri osnovna dela. Prvi deo naleže na viličnu kost i nadoknađuje njen izgubljeni deo, a izrađuje se od akrilata. Drugi deo čine veštački zubi koji se ugrađuju u akrilat; i treći deo je onaj koji vezuje protezu za preostale prirodne zube – žičane kukice.

Zbog toga što njihova izrada u sebi nosi određene rizike u savremenoj stomatologiji one se  smatraju samo privremenim rešenjem. One nisu u stanju da ravnomerno prenosi sile žvakanja, pa se tako mogu oštetiti preostali prirodni zubi i vilična kost. Čak su i  prema dimenzijama mnogo veće i deblje u odnosu na druge vrste, te je očekivano i period navikavanja pacijenta na nošenje ove proteze duži i teži, a o estetskim nedostacima smo već govorili.

Dakle, njihova upotreba će biti ograničena – koristiće se sve dok se ne steknu uslovi za izradu boljih i kvalitetnijih protetskih radova.

Imedijatne proteze

Reč je o profilaktičkim, odnosno privremenim mobilnim protezama, koje se jednim imenom nazivaju imedijatne proteze. U najvećem broju slučajeva one se rade nakon hirurške intervencije vađenja većeg broja zuba i nakon operacije ugradnje zubnih implantata. Pošto su to hirurške intervencije koje zahtevaju određeni vremenski oporavak i jednostavno je nemoguće da pacijent odmah dobije nove zube, rešenje se pronalazi upravo u ovim privremenim protezama. Njihovo nošenje u proseku traje oko 3 meseca, a zavisi od uspešnog oporavka navedenih intervencija.

Takođe, ova vrsta mobilnih proteza se često koristi u parodontologiji, odnosno u oboljenjima usta i zuba, kod uznapredovale forme Candide albicans. Indikacije su najčešće starije osobe, koje zbog neadekvatnog održavanja oralne higijene, ali i higijene već nošene proteze, kao i zbog ostalih komorbidnih stanja kojima su podložni, te tako i sklonosti prema gljivicama zbog raznovrsnosti koršćenih terapija lekova, oboljevaju od kandide. Tada se javlja takozvani oblik Stomatitis protetica. Prva pomoć takvim pacijentima je da se u potpunosti uklone stare mobilne proteze, jer se kolonije gljivica nalaze upravo na njima, a pod posebnim okolnostima rade se nove mobilne proteze i daju uputstva o daljem održavanju proteza, kako se recidiv ne bi povratio.

Odgovornost pacijenata je jako važna

Zubi su naši trajni saputnici u životu, i vredi o njima voditi posebno računa već od nicanja. Stoga je najbolje redovno pratiti stanje oralnog zdravlja pacijenta, jer je to jedini način pomoću koga ćemo lakše odlučivati da li su neke korekcije potrebne.

Pored toga, jako je važna i redovna i pravilna higijena, kada se po preporuci stomatologa mogu koristiti i specijalna higijenska sredstva namenjena protezama.

premium DENTAL

VINIRI

Ako kompozitne fasete imaju nekih slabosti, to su dalje promene u boji i mrlje. Za razliku od njih porcelanski viniri apsolutno oponašaju osobine prirodnih zuba. Ovi viniri načinjeni su od slojeva tanke keramike i lepka koji će sasvim da pričvrsti ove keramičke slojeve za zub. Pri ovim navlakama strada veoma mali deo zubne gleđi – sloj oko 1 mm, kako bi se stvorio neophodni prostor za što potpunije postavljanje i prirodniji izgled novih porcelanskih vinira. 

Porcelanski viniri su dobro rešenje za promene u boji ili obliku prirodnih zuba, ili ako se dogodi da zubi „neće“ da se izbele iz nekog razloga. Ovim navlakama rešavaju se i problemi sa okrnjenim ili polomljenim zubima, preveliki razmaci. Nije loše znati da za neke hitne procedure, postoji i takozvani no-prep vinir, odnosno, navlačenje vinira bez prethodnih priprema zuba; ovo je dosta brzo i jednostavno, ali moramo napomenuti i da nije uvek moguće niti pogodno u svim slučajevima. 

Porcelanski viniri su, zapravo, veoma tanke navlake porcelana koje se stavljaju samo na prednju stranu zuba, uglavnom u estetske svrhe i trajno se vezuju za samu površinu zuba posebnim adhezivom, a mogu da postignu efektne promene kako u boji, tako i u obliku, veličini i dužini zuba.

Viniri ili keramičke fasete su najprihvatljivije rešenje u estetskom smislu ukoliko želite da promenite neku od gore pomenutih stavki. U pitanju je metod kojim se uklanja zubna supstanca i to veoma minimalno ili se čak zubna supstanca ne mora uklanjati ( noprep viniri). To je individualno tako da od pojedinačnih slučajeva zavisi koja metoda će se raditi.

Keramički viniri

Keramički viniri predstavljaju izuzetno dobro alternativno rešenje  rešenje za oštećeni zub. Za razliku od bezmetalne krune ugradnja vinira je daleko manje invazivna metoda. Uz pomoć zubotehničke laboratorije potrebno je uraditi preparaciju zubne gleđi. Keramička ljuspica koja se dobija je debljine 1mm. Zatim se trajno cementira za zub. Keramičke fasete, će vam omogućiti da trajno promenite osmeh.

U Premium dental ordinaciji moći ćete da promenite ne samo boju, već oblik ili izgled zuba. Pacijenti se češće odlučuju za keramičke fasete nego za keramičke krunice, a razlog je manje brušenje zuba.

U slučaju da su vaši zubi izratito žuti, tatraciklinski i prebojeni, zahvaljujući timu vrhunskih stručnjaka u Premium dental klinici možete uspešno promeniti boju, položaj kao i oblik zuba.

Kome se preporučuje ugradnja vinira?

Ovo pitanje se vrlo često postavlja. Vinire možete ugraditi ukoliko ste nezadovoljni izgledom zuba kao i ukoliko vam nedostaje deo zuba posebno kada su u pitanju jedinica ili dvojka. Takođe ukoliko su vaši zubi poprimili drugačiju boju usled konzumacije alkohola ili zbog nikotina možete bez problema ugradnjom vinira rešiti taj problem. Kada želite da promenite boju i oblik zbog estetike tu su fasete, a zahvaljujući vinirima Vaš osmeh će biti blistav i sjajan.

Viniri su keramičke fasete i predstavljaju izuzetno rešenje kada je u pitanju lep osmeh. S obzirom da je keramika sama po sebi blistava a istovremeno i otporna, keramičke fasete se koriste i za lep osmeh.

Šta su keramički viniri?

Keramički viniri su tanke ljuspice koje prekrivaju prednju površinu kao i sečnu ivicu zuba. Postoje situacije u kojima mogu pokrivati veći ili manji deo unutrašnjih ili bočnih površina zuba. Keramički viniri se izrađuju od bezmetalnih keramičkih sistema koji daju visoke estetske rezultate. I što je veoma bitno nije umanjena otpornost vinira u ustima. Izrađuju se u zubotehničkoj laboratoriji kompjuterizovanom CAD-CAM tehnologijom ili pres tehnikom.

Za razliku od kompozitnih faseta, keramičke fasete se izrađuju malo duže, jer je u pitanju indirektna metoda izrade.

Prilikom prve posete stomatološkoj ordinaciji najpre se radi brušenje a potom se uzima otisak. Na osnovu dobijenog otiska izrađuju se fasete a pre toga se radi proba zuba koja se radi u plastici i ona služi da pacijent sa doktorom dogovori oblik, veličinu i dužinu zuba. Već prilikom sledeće posete stomatološkoj ordinaciji, radi se proba vinira i ako nema dodatnih korekcija oni se trajno cementiraju kompozitnim cementima.

Šta su NO–PREP viniri?

No – prep viniri su fasete koje su veoma tanke, ali istovremeno i čvrste. Prilikom ugradnji ovih vinira nema brušenja zuba, ali s obzirom da su indikacije za izradu veoma sužene, ovi viniri se najčešće kombinuju sa drugim vrstama faseta.

Koje su sve prednosti keramičkih faseta?

Keramika ima veoma dobre estetske karakteristike, ne menja oblik i boju i što je najvažnije postojana je. Keramičke fasete mogu trajati čak i preko 10 godina.

Keramički viniri su dugotrajno rešenje kada želite da promenite:

  • blage nepravilnosti položaja zuba
  • da produžite kratke zube
  • da prikrijete oštećenje zuba
  • da promenite oblik i boju zuba
  • da Vaš osmeh bude za nezaborav

U Premium dental klinici ćete nakon pregleda zajedno sa stomatologom uz njegovu konsultaciju odabrati vrstu faseta koju ćete raditi.

Da li je procedura dugotrajna?

Prilikom prve posete, odnosno u prvoj fazi izrade vinira uradićemo pregled i detaljno analizirati rendgentski snimak. Veoma važan deo terapije je razgovor sa pacijentom, kako bismo imali uvid u Vaša estetska očekivanja. Shodno tome u samom početku terapije detaljno analiziramo Vaš osmeh kako bismo znali šta je neophodno uraditi kako biste postigli savršen osmeh.

Pomoćna sredstva će nam omogućiti da buduće vinire probamo u ustima kako bismo zajednički utvrdili da li takav izgled zuba odgovara Vašim očekivanjima.

Izrada keramičkih vinira zahteva dobru procenu, iskustvo u radu kao i smisao za estetiku po čemu smo u Premium dental klinici nadaleko poznati.

Brušenje zuba je minimalno, a ponekad čak nije ni potrebno. Krajnji rezultat ovakvog rada je lep, prirodan i harizmatičan osmeh. Kako bismo to postigli uz vinire često kombinujemo izbeljivanje zuba, bezmetalne krunice ili neki drugi zahvat koji će ulepšati izgled Vašeg osmeha.

Da li svi mogu ugraditi vinire?

Idealni pacijenti za ugradnju vinira su oni koji imaju sve zube, odnosno koji nemaju krunice. Ukoliko neki zub nedostaje najpre se mora pristupiti sanaciji tog problema izradom mosta ili igradnjom implanta i krune na implantu pa tek onda krenuti sa izradom vinira. Ukoliko je zub prethodno obrušen zbog krunice na takvom zubu nije moguće postaviti zubnu fasetu. U praksi se često sreće kombinacija faseta i krunica i to je kombinacija koja daje estetski odlične rezultate.

Detaljnim pregledom se utvrđuje da li su viniri pravi izbor za pacijenta a akcenat se stavlja na zdravlje desni i vilice. Ukoliko pacijent ima bolne desni ili neki drugi problem, najpre se taj problem mora sanirati a tek zatim se pristupa ugradnji vinira.

Da li je ugradnja vinira bolan proces?

Kao što smo već rekli na početku ovog teksta ugradnja vinira predstavlja najmanje invanzivnu metodu za poboljšanje oblika, položaja i boje zuba. Ugradnja vinira je potpuno bezbolna i nema ni najmanje neprijatnosti za pacijenta. Preporučuje se osobama koje imaju preteran strah od posete stomatološkoj ordinaciji. Nakon ugradnje no –prep vinira pacijenti nisu osetljivi na toplo i hladno, jer ovaj zahvat ne zahteva uklanjanje prirodne zubne gleđi. Jedino što je važno je da nakon njihove ugradnje pacijent u prvih nekoliko dana izbegava konzumaciju gaziranih pića. Nakon brušenja za klasične vinire postoji blaga osetljivost na termičke promene koja prestaje nakon cementiranja rada.

Da li viniri izgledaju prirodno?

Keramički viniri su u estetskom smislu najbolje rešenje kako bi Vaši zubi izgledali izuzetno. Materijal od koga se viniri izrađuju ne razlikuje se od prirodnog izgleda zuba. Boja im je prilagođena prirodnoj boji zuba u potpunosti i što je najvažnije viniri ne povećavaju debljinu zuba. Savremeni viniri propuštaju svetlost tako da osiguravaju prirodan izgled zuba. Ukoliko Vaš izbor budu viniri ne treba da brinete da će vam zubi delovati neprirodno i veštački.

Na koliko zuba je moguće postaviti vinire?

Ovo je relativna stvar, a najbolji odgovor ćete dobiti nakon konsultacije sa našim stomatolozima. Pacijenti najčešće vinire stavljaju na one zube koji su vidljivi prilikom osmeha. Kod nekog to može biti 6 zuba, kod nekog drugog i više. To sve zavisi od veličine Vašeg osmeha. Ukoliko pacijent insistira, vinir je moguće postaviti samo na jedan zub. To se uglavnom radi kada je jedinica ili dvojka iz nekog razloga promenila boju.

A šta kada se vinir polomi?

Ukoliko se desi da se vinir polomi, mada se to veoma retko dešava, naravno da i za to postoji rešenje. Ukoliko je moguće najbolje bi bilo da sačuvate odlomljeni delić i da ga donesete u ordinaciju. Najčešće se dešava da može da se popravi, mada u situaciji gde to nije moguće pristupa se izradi i ugradnji novih vinira.

U svakom slučaju uz konstultaciju sa našim timom stručnjaka izabraćete ono što je najbolje za Vas. Vaše zadovoljstvo je naš uspeh!

premium DENTAL

KOMPOZITNE FASETE

U estetskoj stomatologiji fasete predstavljaju osnovni tip nadogradnje. U pitanju je kompozit koji se postavlja na prednju površinu zuba i na taj način menjaju njegovu veličinu, boju i oblik. Krunice ili mostovi se stavljaju kada je neki zub polomljen ili kada nedostaje, a za razliku od tog zahvata, uloga faseta je da zdrave zube pretvore u estetski niz koji je idealan.

Koje sve nepravilnosti mogu da se poprave fasetama?

Postoji niz nepravilnosti koji se vrlo uspešno može popraviti fasetama. Možete izmeniti oblik i dužinu zuba, uvučen položaj zuba kao i promeniti boju zuba. Fasete se takođe koriste ukoliko imate prevelik razmak između zuba i želite da ga prikrijete. Koriste se i kod manjih preloma zuba.

Za izradu faseta može a i ne mora da se brusi prednja površina zuba. To sve zavisi od toga kakve nepravilnosti želite da korigujete uz pomoć faseta. Za razliku od krunica koje zahtevaju brušenje svakog zuba, sa fasetama to nije slučaj i u tome je ogromna razlika između ova dva stomatološka tretmana.

Sem što se koriste za promenu boje, fasete se koriste i za promenu oblika zuba. Idealne su za prevelike zube a pre svega za izuzetno sitne zube. Fasete se takođe koriste i za zube sa nepravilnim površinama, okrnjene ili ispucale kao i za zube kod kojih je veliki razmak (dijastema).

Koje vrste faseta postoje?

Razlikujemo dve vrste faseta a svaka od njih ima svojih prednosti. To su kompozitne i keramičke fasete.

Kompozitne fasete

Ova vrsta faseta ima nekoliko prednosti. Ono što je veoma bitno kada su kompozitne fasete u pitanju sve je gotovo u jednom danu. Procedura se izvodi tako što se zub najpre izoluje a zatim se tretira kiselinom. Nakon toga se tretira vezujućim sredstvom i na kraju ispunom koji se će se uz pomoć lampe za polimerizaciju stvrdnuti. Kada se dobije željeni oblik, ispun se oblikuje i polira. Kod postavljanja kompozitne fasete trudimo se da izbegnemo brušenje zuba i maksimalno sačuvamo prirodni zub. Ovo je veoma brzo i relativno jeftino rešenje, potrebna Vam je samo jedna poseta stomatološkoj ordinaciji kako biste dobili željeni rezultat. Ovaj tip faseta je, pre svega, indikovan kod diskoloracija ( promene boje zuba), kao i kod razmaka između prednih zuba. Najveća mana im je što tokom vremena mogu donekle da promene boju i može doći i do pucanja kompozitne nadogradnje pri nepravilnom korišćenju faseta. Njihova prednost u odnosu na keramičke fasete je znatno niža cena i vreme potrebno za izradu. Ono sto je posebna prednost je čuvanje prirodnog zuba, ukoliko je to moguće.

Šta su keramičke fasete?

Keramičke fasete su tanke ljuspice koje pokrivaju prednju površinu i sečnu ivicu zuba. U nekim situacijama mogu pokrivati i manji ili veći deo unutrašnje ili bočnih površina zuba. Keramičke fasete daju izuzetno visoke estetske rezultate. Izrađuju se od bezmetalne keramike kompjuterizovanom CAD-CAM tehnologijom.

CAD-CAM tehnologija daje izuzetne rezultate jer pruža neograničenu mogućnost za individualizaciju faseta. Zahvaljujući ovoj tehnologiji postiže se željeni oblik i boja zuba kao i vrhinska estetika. Nakon uzimanja digitalnog otiska dobija se digitalni model na kome se modeluje buduća nadoknada. Uzimanje digitalnog otiska je znatno preciznije u poređenju sa uobičajenim uzimanjem otiska pomoću otisnih masa. U sklopu CAD-CAM-a se nalazi hardverska jedinica koja keramički blok obrađuje do najfinijih bezmetalnih faseta.

Da li kompozitne ili keramičke fasete?

Na ovo pitanje nije lako dati odgovor, jer obe vrste faseta imaju svojih prednosti. Najbolji odgovor ćete dobiti nakon konsultacija sa timom naših stručnjaka uvažavajući Vaše želje.

Generalno kod mlađih pacijenata kompozitne fasete su prvi izbor iz više razloga. Kompozitne fasete zahtevaju znatno manje struganja prirodnog zuba ili čak u idealnim uslovima možemo izbeći brušenje skroz, kako bi se površina zuba pripremila sa spajanje sa fasetom.

Kompozitnim fasetama moguće je ispraviti sitne nepravilnosti kod mladih pacijenata na potpuno neinvazivan način. Mada to isto važi i za starije pacijente koji imaju dobro očuvane zube.

Kompozitne fasete predstavljaju prvi prirodni korak pre ugradnje keramičkih faseta. Tako da ukoliko kasnije odlučite da stavite keramičke fasete ili da uradite neki drugi tretman, kompozitne fasete rađene pre toga vam neće predstavljati nikakav problem.

Što se tiče trajnosti faseta i tu takođe postoji znatna razlika između keramičkih i kompozitnih faseta. Trajnost kompozitnih faseta je oko 3 godine dok je minimalna trajnost keramičkih faseta u proseku oko 7 godina.

Mana kompozitnih faseta je ta što tokom vremena mogu da promene boju. To se uglavnom dešava ukoliko se konzumira hrana koja je puna veštačkih boja, kao i prilikom preteranog unosa kafe i gaziranih pića. Takođe se često dešava i kod pušača. Ukoliko ste nepušač a pri tom se i zdravo hranite, ne treba da brinete da će fasete promeniti boju. Kako bi kompozitne fasete zadržale prvobitni izgled potrebno ih je povremeno polirati i poravnati.

Luminiri (no prep fasete)

Luminiri su porculanske ljuspice koje su digitalno napravljene i oblikovane. To znači da ne zahtevaju dodatno brušenje zuba. Izuzetno su tanki i velike čvrstine. Njihovo postavljanje je brzo i bezbolno. Koriste se za prekrivanje i prikrivanje postojećih nedostataka. Njima se popunjava međuprostor, zubi se prekrivaju prebojenom nijansom i vizuelno se postiže zadivljujući efekat.

Kako se održavaju fasete?

Kada se odlučite za fasete važno je da ih pravilno održavate.To podrazumeva redovno pranje zuba, korišćenje zubnog konca kao i vodica za ispiranje. Bez obzira za koje fasete se odlučite, da li su u pitanju kompozitne ili keramičke važno je da ih čuvate od prevelikog pritiska.

Zaboravite na loše navike kao što je grickanje noktiju koje ne samo da treba da iskorenite zbog postojećih faseta već uopšte. Kada imate fasete morate voditi računa da prednjim zubima ne grizete čvrstu hranu poput jabuka, badema, šargarepe. Isto važi i za žilavu hranu tj otkidanje prednjim zubima. Vodite računa koje namirnice konzumirate kao i koja pića pijete, jer konzumacijom „obojenih“ pića možete prebojiti kompozit.

Ukoliko se odlučite za fasete ne zaboravite da je neophodna poseta stomatološkoj ordinaciji najmanje dva puta u toku godine kako bismo Vam očistili i ispolirali sve zube.

U Premium dental klinici ćemo zajedno odabrati najbolje fasete za Vas. Poštujući sve Vaše želje naš tim stručnjaka Vam stoji na raspolaganju. Ukoliko želite da  plenilte harizmatičnim osmehom fasete su pravo rešenje za Vas.

premium DENTAL

KOMPOZITNE FASETE cena

U Premium Dental klinici posebno se staramo da briga o oralnom zdravlju i naknade za izgubljene zube budu rešenja u kojima su udruženi funkcionalnost i estetika. Oslanjamo se na inovativne tehnologije i stručnost stomatologa u svakom segmentu rada, te i na polju protetike i estetske stomatologije. Kada je u pitanju izrada faseta, kako keramičkih tako i kompozitnih, izuzetno nam je stalo da ponudimo povoljan odnos cena i vrhunskog kvaliteta stomatoloških radova. U zavisnosti od toga da li je reč o vinirima ili fasetama od kompozita razlikuju se i cene. Kompletan cenovnik usluga u Premium Dental klinici možete pogledati na sledećem linku.

Za koga su fasete idealno rešenje?

Bilo da je reč o keramičkim fasetama tzv. vinirima ili fasetama izrađenim od kompozita, one predstavljaju savršeno kozmetičko rešenje tamo gde postoje manji estetski nedostaci. Njima se dugoročno može rešiti određeni problem u boji, obliku ili položaju zuba, i to bez dugih intervencija. Fasetom se mogu popuniti razmaci, regulisati mrlje ili napukline na zubima ili jednostavno ujednačiti oblik zuba u zubnom nizu. Pritom, okolna anatomska tkiva i susedni zubi neće biti izloženi traumama.

Najveća korist koju fasete donose jeste poboljšanje izgleda zuba, kao i ravnomeran i vedar osmeh. Zbog toga su odlične u sanaciji kozmetičkih pojava kao što su:

  • polomljeni ili okrnjeni zubi
  • razmak između zuba (dijastema)
  • jaka promena boje ili neujednačena boja koja se ne može popraviti beljenjem
  • neobično oblikovani zubi

Izrada kompozitnih faseta I vinira indikovana je isključivo u frontalnim regijama, na bočnim zubima nije moguće izvesto ovakvu intervenciju. Viniri i kompozitne fasete mogu potrajati i više od jedne decenije što ih čini solidnim rešenjem i investicijom u osmeh.

Viniri (fasete od porcelana)

Porcelanske ljuskpice ili viniri izrađuju se tako da odgovaraju obliku i veličini prirodnih zuba. Nanose se na zub cementom i ultraljubičastim svetlom. U poređenju sa kompozitnim fasetama predstavljaju trajnije i skuplje rešenje.

Fasetiranje zuba keramičkim fasetama takođe ima sledeće prednosti: čuva vitalni zub uz minimalno invazivan tretman i bez pojave abrazije. Viniri su laki za održavanje higijene, na njima nema mnogo zadržavanja naslaga. Takođe, vremenom neće doći do promene boje pod uticajem hrane, pića ili duvana. Prozirnost prirodnog zuba se smanjuje, a osim boje osigurava se i kontura zuba uz veoma mali rizik od iritacije desni.

Kompozitne fasete

Fasete od kompozita su poprilično slične porcelanskim vinirima, s tim što su mnogo jeftinije. Izrađuju se od materijala koji se koristi za zubne ispune tj. plombe. Reč je o materijalu koji garantuje dobro prijanjanje na zub, pa tako i visoku stabilnost i čvrstinu. Ono što je posebno zanimljivo kod kompozitnih faseta jeste što se one mogu popraviti ukoliko do nekih oštećenja dođe, i to mnogo lakše nego keramičke fasete. U slučaju da se okrnje, napuknu ili jednostavno istanje, stomatolog može ostrugati spoljne slojeve kompozita i ponovo naneti novi sloj. Na taj način se i njihovo trajanje značajno može produžiti. Moramo napomenuti, kompozitne fasete su sklone pucanju ukoliko se pacijent strogo ne pridrzava uputstva stomatologa I kompozit je sklon promeni boje pa je samim tim I trajnost ovih faseta dosta kraca od vinira.

Koliko traje oporavak nakon postavljanja faseta?

Nakon fasetiranja zuba, oporavak nije dugačak, za razliku od ostalih stomatoloških intervencija. Zapravo, pošto se fasete zacementiraju i prođe dejstvo anestezije, pacijent može jesti i žvakati kao i obično, tj. kao da nije bilo intervencije.

U nekim slučajevima, odmah nakon nanošenja vinira, pacijent može imati osećaj grubosti i oštrine na njihovoj površini. Ova gruba mesta uglavnom su posledica suvišnog cementa koji se može prilepiti na krunicu. Međutim, razloga za brigu nema, jer se nakon nekoliko dana normalnog pranja zuba i jela, ova mesta istroše. Ukoliko do toga ne dođe, stomatolog i uvek može izgladiti.

Koliko traju fasete i viniri?

Tradicionalni porcelanski viniri obično traju između 10 i 15 godina, mada postoje slučajevi gde su keramičke fasete trajale i duže od 20 godina. Kompozitne fasete imaju vek od 5 do 10 godina. Ovi stomatološki radovi smatraju se dugotrajnim rešenjima, jer je minimalno očekivano trajanje za keramičke fasete sedam godina, a tri za kompozitne.

Preduzimanje određenih mera predostrožnosti može vam pomoći da što duže potraju.

Za početak, glavna je preporuka da se potpuno izbegne žakanje tvrdih predmeta (olovke, led, nokti i slično) ili otvaranje ambalaže zubima. Savetuje se da se tvrđa hrana žvaće zadnjim zubima. Takodje, zabranjeno je odgrizanje zilave hrane prednjim zubima. Osobe koje škrguću noću trebalo bi da nose zaštitnu gumu ili da u dogovoru sa stomatologom pronađu neko drugo rešenje za bruksizam.

Ovo se odnosi i na sportiste, naročito one u kontaktnim i grubljim sportovima – štitnik je obavezan ukoliko želite da sačuvate fasete što duže.

Pravilna i redovna oralna higijena takođe je siguran način da se vek trajanja kompozitnih i keramičkih faseta produži. Održavanje faseta čistim zapravoj je poprilično jednostavno. Kao i u slučaju sa prirodnim zubima, svakodnevno četkanje zuba, korišćenje zubnog konca i redovni preventivni pregledi predstavljaju suštinu nege i oralnog zdravlja. Jednom u šest meseci stomatolog može profesionalno očistiti zube i tako osigurati da oni budu zdravi, a fasete što duže u ustima kao garancija sjajnog osmeha.

premium DENTAL

BEZMETALNE KRUNICE

Krunice su fiksne navlake za nadoknadu zuba. Međutim, primenjuju se i u cilju promene oblika i/ili boje zuba. U zavisnosti od toga da li su u potpunosti ili delimično izrađene od keramike, krunice se mogu podeliti na metalokeramičke i keramičke, odnosno, bezmetalne krunice. Osnovna namena krunica jeste da, svojim oblikom i bojom, estetski i funkcionalno oponašaju prirodne zube.

Do nedavno su se u stomatologiji najviše koristile metalokeramičke krunice, koje su i pokazale dobre funkcionalne, ali i estetske karakteristike. Njihova primena je počela šezdesetih godina prošlog veka i održala se do danas. U najvećoj meri je ugradnja metalokeramičkih krunica opstala zbog finansijski veće prihvatljivosti. Ipak, moderni zahtevi i težnja ka još većim estetskim napretkom u stomatologiji, uslovila je osavremenjivanje opreme i otkrivanje novih protetskih sredstava. Tako je došlo do stvaranja bezmetalnih krunica. I ne samo to, već su bezmetalne krunice postale standard u savremenoj stomatologiji, zbog mnogobrojnih prednosti, u odnosu na metalokeramičke. Iz tog razloga, i u cilju postavljanja balansa između cene i vizuelnih efekata, pacijentima se ponekad savetuje ugrađivanje metalokeramičkih krunica u manje vidljivom delu vilice, a bezmetalnih u regionu prednjih zuba.

Od čega se sastoje bezmetalne krunice?

Bezmetalne krunice su u celini keramičke. Izrađuju se od cirkonijuma, cirkonijum-oksida ili litijum-disilikata. Ponekad se primenjuje i aluminijum u kombinaciji sa staklom, što je znatno ređa vrsta materijala. Cirkonijum omogućava transparentnost i prelamanje svetla, kao kod prirodnih zuba. Zato se na ovaj način postiže odličan izgled zuba. On je jako pogodan za ugradnju, otporan je i dugo traje.

Cirkonijum kristal je otkriven još krajem osamnaestog veka. Od tada, do danas, stomatološka industrija je neverovatno uznapredovala i izvršena su brojna istraživanja na temu primene cirkonijuma u protetske svrhe. Pokazalo se da on uopšte nije štetan po ljudsko zdravlje, što ga je i uvelo u rutinsku stomatološku praksu.

Prednosti bezmetalnih krunica

Bezmetalne krunice su se, zbog svih svojih karakteristika, nametnule kao najbolje rešenje za nadoknadu zuba. Višegodišnja istraživanja, kao i naša stomatološka praksa, pokazale su izuzetnu trajnost, kao i stabilnost ovog tipa protetskog rada. Ali pored funkcionalnih kvaliteta, bezmetalne krunice naročito izdvaja estetika, kojoj se, u današnje vreme, daje veliki značaj. Jer se akcenat stavlja i na lep osmeh, a ne samo nadomeštanje izgubljenih zuba. Ugradnja bezmetalnih krunica znači i odabir boje zuba, koja je identična boji prirodnih. Time se izbegava odudaranje u pogledu boje u nizu zuba.

Bezmetalne krunice se izrađuju mašinskim putem, pod kontrolom računara. Tačnije, koristi se CAD-CAM tehnologija koja podrazumeva: kompjutersko skeniranje otiska i vrlo precizno brušenje i lasersko sečenje cirkonijuma. Na ovaj način se postiže potpuno i precizno naleganje krunice, bez potrebe za dodatnim radom. Brušenje ide tik do desni ili pola milimetra ispod desni, čime se dobija najbolji estetski efekat. Pritom, ne postoji mogućnost za ugrožavanje desni ili nastanak alergijske reakcije na cirkonijum. A sam materijal je višestruko biokompatibilniji od metala. Pored krunica, izrađuju se i bezmetalni, keramički mostovi.

Dakle, među najvažnijim prednostima bezmetalnih krunica su:

  • Bolji estetski efekat i prirodniji izgled (zahvaljujući propuštanju svetlosti kroz materijal),
  • Veća preciznost izrade (CAD-CAM tehnologija),
  • Dobra termička izolovanost,
  • Veća biokompatibilnost, pa time i manja mogućnost nastanka alergijske reakcije,
  • Cirkonijum može postići praktično bilo koju željenu nijansu boje,
  • Mogućnost adhezivnog lepljenja za strukturu zuba.

Treba napomenuti i da keramičke krunice zahtevaju manje oblikovanja zuba. Metalokeramičke, s druge strane, zahtevaju ponovno konturiranje od 1,5 mm – 2 mm, dok bezmetalne krunice samo idu do dubine od 1 mm.

Iskustva pacijenata

Što se tiče iskustva pacijenata, u pogledu funkcionalnosti i udobnosti između metalnih i nemetalnih krunica, takođe su evidentirane razlike. Uglavnom se pokazalo da je adaptacioni period kraći i jednostavniji, kada su u pitanju bezmetalne krunice. Pored toga, postoje i izvesne razlike u osećaju. A i metal, iz metalokeramičkih krunica, u jako retkim situacijama, može dovesti do iritacije. Dok, s druge strane, cirkonijum ne može izazvati takve efekte.

Kada se ugrađuju bezmetalne krunice?

Krunice i mostovi predstavljaju savremeni način za nadoknadu jednog ili više zuba. Međutim, ovim sredstvima se pribegava i onda kada se zub ne može rekonstruisati plombom ili kada se prosto želi postići lepši osmeh. Ponekad postoji potreba da se zaštiti nestabilan ili polomljen zub ili da se zubni most zadrži na mestu. U ovim situacijama, ugradnja krunica je spasonosna. Pritom, krunice se mogu nadograditi i na zubne implante, kada je to neophodno.

Bezmetalne krunice doprinose besprekornim vizuelnim rezultatima, uz praktično nepostojeći rizik od potencijalnih komplikacija. Uz to, metalokeramičke krunice mogu u retkim slučajevima izazvati alergijsku reakciju, što predstavlja kontraindikaciju za njihovo postavljanje. Tada je najbolje moguće rešenje opredeljivanje za bezmetalne krunice.

Tok procedure ugradnje bezmetalnih krunica

Proces ugradnje bezmetalnih krunica je na našoj klinici postala jedna od svakodnevnih I rutinskih intervencija. Razlog tome je fokusiranje na kvalitetnoj i modernoj opremi, stalnoj edukaciji svog zdravstvenog osoblja, ali i ostvarivanju odlične saradnje sa pacijentima. Ogroman broj pozitivnih rezultata, zadovoljnih klijenata i lepih osmeha, pružaju nam podstrek da nastavimo da svoje usluge još više unapređujemo. A pritom, želimo da omogućimo izbor najraznovrsnijih rešenja.

Sama procedura ugradnje se sastoji iz nekoliko etapa. A izvodi se obično tokom par poseta stomatologu.

Pri prvoj poseti, vrši se brušenje prirodnog zuba, uzimanje otisaka vilice i postavljaju se privremene krunice.

●      Brušenje zuba

Dakle, kako bi se stvorili uslovi za postavljanje krunice, prirodni zub treba izbrusiti. Ova faza je ujedno i najneprijatnija pacijentu i ponekad minimalno bolna. Zato naši stomatolozi pristupaju ovom koraku uz redovnu primenu anestezije i jako pažljivo.

●      Postavljanje privremenih krunica

U periodu od okvirno nedelju dana, koliko je potrebno za izradu trajnih krunica, pacijentu se postavljaju privremene krunice koje se izrađuju u ordinaciji ali svakako su potrebne svim pacijentima da bi imali normalan kvalitet života dok čekaju svoj osmeh.

Briga o privremenim krunicama

S obzirom na to da se postavljaju kao privremene, ovakve krunice, zahtevaju neke posebne mere zaštite. To znači:

  • Izbegavanje lepljive hrane (poput karamela ili žvakaće gume), jer mogu pomeriti krunicu;
  • Minimiziranje žvakanja na strani vilice gde se privremena krunica nalazi;
  • Eliminisanje tvrde hrane iz ishrane (poput sirovog povrća), jer može pomeriti ili, čak, polomiti krunicu.
  • U toku upotrebe zubnog konca, vršenje klizećih pokreta, umesto podizanja konca, kako se ne bi skinula privremena krunica.

●      Uzimanje otiska vilice

Sledi još jedan važan korak, koji se sastoji u ostavljanju otiska vilice. Kao što je već napomenuto, uglavnom se brušenjem ide tik do desni ili pola milimetra ispod, što pruža najefektniji estetski momenat. A uz to, nema rizika od reakcije na materijal.  Neposredno pre uzimanja otiska, utvrđuje se oblik koji najbolje odgovara obliku vilice I lica. Skeniranje otiska se vrši kompjuterski, nakon čega se izrađuju krunice koje treba da u potpunosti pristaju. Stvaranje krunica se izvodi u stomatološkoj laboratoriji, preciznim bušenjem, uz lasersko sečenje cirkonijuma.

Pre probe konačnog protetskog rada, radi se proba osnove tj Core-a. Core se izradjuje od cistog cirkonijuma I jako je tanak, pacijentima najčešće liči na “kapicu za zbrušene zube”. Ovim probom se osigurava izuzetno pravilno naleganje krunice. Nakon ove faze rad se šalje na modelovanje tj izradu konačne verzije.

Pacijent u toku druge probe, u dogovoru sa stomatologom pravi spisak potrebnih korekcija, ukoliko ima potrebe za njima. Moguće je menjati oblik, veličinu I boju zuba. Bitno je napomenuti da se rad ne cementira tj završava dok pacijent ne bude apsolutno zadovoljan svakom sitnicom.

Još pri dogovoru sa pacijentom radi se obavezno i rentgenski snimak, u cilju provere korenova zuba koji su osnova krunici, ali i zdravlje okolnih kostiju. U slučaju da zub propada ili postoji rizik za infekciju ili povredu zubne pulpe, u toku protetske pripreme se vrši endodontski tretman korenskog kanala.

U toku čitavog procesa, pacijent se može konsultovati sa stomatologom i po potrebi dolaziti više puta, kako bi se što bolje ostvarila procena stanja. Na taj način se postižu i najbolji rezultati. U nekim slučajevima se, pak, čitava procedura može obaviti u jednom danu.

Ako se krunice postavljaju u puni luk, na jednoj ili obe vilice, svaki pacijent treba uraditi silikonski pokrivač krunica, koji se nosi tokom noći, u cilju sprečavanja oštećenja. Jedan dan nakon cementiranja, obavezan je kontrolni pregled stomatologa, radi provere zagrižaja i konačnog prilagođavanja okluzije novih krunica.

Bezmetalne krunice i zubni implanti

Pogodnost bezmetalnih krunica je i u mogućem nadovezivanju na zubni implant. Dakle, u nekim slučajevima, kada nema prirodnog zuba koji bi predstavljao bazu za krunicu, koristi se implant. Najpre se pristupa postavljanju zubnog implanta u kost, bušenjem kosti. Potom se na njega nadogradi čitava krunica.

Česta je pojava da je zub suviše istrošen ili nema okolnih zdravih zuba, pa se postavlja pitanje prvobitnog ugrađivanja implanta, na koji se krunica nadograđuje. Iako sama implantacija zahteva dodatne finansijske izdatke, kao i vreme, postavljanje krunice na oštećen zub predstavlja rizik. Pre svega, jer je takav zub često nedovoljno stabilan. Pa bi ovakvo preuzimanje rizika moglo izazvati kontraefekat. Ali, uz objektivnu procenu i upoređivanje koristi i potencijalne štete, naši stomatolozi će, zajedno sa Vama, pronaći najkvalitetnije rešenje.

Uglavnom se mostovi izrađuju kada se planira nadoknada većeg broja zuba. Za razliku od metalokeramičkih krunica koje se savršeno slažu po boji samo u nizu, u slučaju bezmetalnih krunica, praktično je nemoguće neslaganje. Čak i na vidljivim mestima u vilici, razlika u boji praktično ne postoji..

Održavanje bezmetalnih krunica

Održavanje bezmetalnih krunica je praktično identično održavanju metalokeramičkih. Akcenat je na higijeni i redovnim kontrolnim pregledima, kao i u slučaju prirodnih zuba. Usna duplja se treba održavati čistom, uz bar dva pranja dnevno, obično pastom za zube koja je prilagođena osetljivim zubima. Održavanje se obezbeđuje i korišćenjem četkice sa manjom glavom, jer se na taj način lakše pristupa teže dostupnim delovima vilice. Korisno je i ispiranje usta antibakterijskim sredstvima, bar jednom dnevno, kao i svakodnevna upotreba zubnog konca. WaterPik je obavezan za sve pacijente sa protetskim radovima.

Treba imati u vidu da je nastanak komplikacija najvećim delom izazvan upravo faktorom higijene. Tako da je velika odgovornost na pacijentu, koji je dužan da pažljivo brine o svom oralnom zdravlju.

Koliko traju bezmetalne krunice?

Zubne krunice u proseku traju između 5 i 15 godina. Životni vek krunice zavisi od pritiska kojim je izložena, od higijenskih postupaka, kao i brojnih ličnih navika vezanih za zagržaj i vrstu ishrane, redovnih kontrola stomatologu.

Zaključak

Bezmetalne krunice predstavljaju vrhunsko dostignuće u stomatološkoj praksi. Njima se postiže potpuna funkcionalnost vilice uz sjajan estetski efekat, izbegavanje mogućih alergijskih rekacija i iritacije, nema oštećenja desni ili kosti. Svojom čvrstinom obezbeđuju trajnu nadoknadu nedostatka zuba, oštećenih, kao i nestabilnih zuba. Mogu se kombinovati sa zubnim implantima i mostovima. A sama intervencija je prilagođena pacientu, tako da mu pruža komfor i u toku samog izvođenja i u periodu čekanja na izradu krunica. U međuperiodu, omogućeno je postavljanje privremenih krunica, kako se ne bi narušilo svakodnevno funkcionisanje pacijenta.

Takođe, moramo se pohvaliti i iskustvom, kao i veštinom naših stomatologa, koji garantuju kvalitet izrade i postavljenja krunica, tako da ne postoji rizik od ponavljanja procedure ili dorade. Ipak, i ukoliko do toga dođe, naše osoblje je stalno dostupno za savete, izmene i dopunske intervencije. Međutim, treba imati u vidu da vek trajanja krunica svakako zavisi od pritiska kojima se one izlažu I od kvaliteta oralne higijene. Odnosno, trebalo bi izbegavati loše navike poput grickanja noktiju ili otvaranja ambalaže zubima, te ceniti oralno zdravlje i u njega ulagati. Redovne kontrole i higijena usne duplje bi trebalo da budu fokus pri očuvanju i zdravlja uopšte.

Premium DENTAL

BEZMETALNE KRUNICE cena

Bezmetalne krunice su vrhunsko dostignuće u savremenoj protetici i, uopšte, stomatologiji. Iako je njihova upotreba započeta još šezdesetih godina prošlog veka, sada su dostigle standard u modernoj stomatološkoj praksi. Njihova namena je, pre svega, nadoknada oštećenih zuba, ali i promena boje i/ili oblika zuba. Izrađuju se od keramike, tačnije od cirkonijuma. Cirkonijum je otkrio, još davne 1789. godine, nemački hemičar. Ovaj materijal spada u najtvrđe, pa se prvobitno koristio u svemirskoj tehnologiji.

Zašto odabrati bezmetalne krunice?

Osnovni cilj ugradnje bezmetalnih krunica je oponašanje funkcionalnosti i izgleda prirodnih zuba. Akcenat je, prvenstveno, na postizanju odličnog estetskog efekta. To nije moguće, u potpunosti, sa primenom metalokeramičkih krunica. Što i vodi razlici u finansijskoj pristupačnosti između ove dve vrste. Ipak, iako su metalokeramičke krunice ekonomski dostupnije široj populaciji, bezmetalne krunice pokazuju nadmoć u kvalitetu. Pored evidentnog estetskog preimućstva, ova vrsta krunica ima još neke prednosti. Među njima je i veća biokompatibilnost, te izbegavanje reakcije desni, jer je materijal od koga su izrađene, srodan tkivu prirodnih zuba. Takođe, bezmetalne krunice su trajnije, jače i zahtevaju mnogo manje uklanjanja zubne supstance. Nisu podložne promenama tokom vremena, ne mogu izazvati oštećenje kosti, a i njihova izrada je daleko preciznija.

Kolika je cena bezmetalnih krunica?

Cene svih naših protetskih radova, dostupne su u okviru online cenovnika (kliknite ovde). U cenovniku se mogu pronaći cene bezmetalnih krunica, postavljenih na prirodnim zubima, kao i onih koje za osnovu imaju implant. Za prethodno postavljanje implantata, neophodno je dodatno vreme, kao i ulaganje, ali to daje dugoročno bolje rezultate. Naime, implanti se ugrađuju onda kada prirodni zub nedostaje, kada je suviše oštećen da bi bio osnova krunici, ili kada je nestabilan. Postavljanje krunice na ugrožen zub, može biti lošija alternativa. Iz tog razloga, važno je da pacijenti sa stomatolozima ostvare odgovarajući vid saradnje. I da, uz međusobno poverenje, zajednički dođu do najboljeg rešenja. Naše stručno osoblje je uvek na usluzi za konsultacije i edukaciju pacijenata. Savetovanje i zakazivanje pregleda je moguće, kako telefonskim putem, tako i sa web stranice. Svi pregledi su besplatni.

U okviru trenutne ponude, izdvajamo specijalnu mogućnost ugrađivanja keramičkih krunica novom tehnikom. U pitanju je tzv. Wieland cutback metoda, koja podrazumeva primenu najnovije tehnologije. Proizvođač keramičkih krunica, Wieland, poznat je po vrhunskim materijalima za izradu krunica. Ujedno je postao i lider CAD-CAM tehnologije. Ona podrazumeva kompjuterski navođen dizajn, tj. kompjuterski navođenu izradu zubnih nadoknada. Odlikuje se izvrsnom preciznošću pri kompjuterskom skeniranju vilice, brušenju i laserskom sečenju cirkonijuma. Primenom ove tehnike, postiže se savršen estetski efekat, uz eliminaciju potrebe za dopunskim radovima. Osnova se kreira uz primenu „cutback“ tehnike, tako što se od cirkonijuma odseca ceo zub u komadu, a zatim postavlja porcelanska faseta.

Najveći izazov u protetici jeste oponašanje prirodnog izgleda zuba. A da bi se to postiglo, primenjena tehnika ne može uvek biti ista. Zato treba posmatrati i razumeti razlike u karakteristikama zdravih prirodnih zuba i keramičkih materijala. Naši stručnjaci se, pre svega, stalno edukuju u ovoj oblasti, kako bi išli u korak sa najnovijom tehnologijom i estetskim zahtevima. A naročito postižu rezultate zahvaljujući dobrom poznavanju optičkih svojstava krunica. Poseban akcenat se stavlja na osobine poput fluorescencije i refleksije svetlosti, što naročito ulepšava izgled zuba i čini ih prirodnim. Ručno nanošenje keramike u slojevima, još uvek je neprikosnoveno kada se radi o visokom nivou estetike.

Vrsta keramike

Sa ciljem postizanja visoke otpornosti materijala za CAD-CAM tehnologiju, pored izvrsne estetike, koristi se keramika Ivoclar i Vita. Prednosti ove procedure su održavanje gingivalnog zdravlja, relativno jednostavna primena, minimalna invazivnost. Ivoclar i Vita pokazuju odličan optički kvalitet, a nova tehnika oblikovanja materijala donosi vrhunski doprinos daljem razvoju bezmetalnih keramičkih sistema. Bezmetalna keramika, kao gradivni materijal za izradu protetskih nadoknada, postavlja izvesne zahteve. Među njima je, pre svega, ostvarivanje adekvatne snage gradivnog materijala, što se mora usaglasiti na indikacijom. Zatim, mora postojati hemijska stabilnost, i na kraju, poštovanje svih zahteva za izradu. Ivoclar i Vita imaju sve sertifikate o biokompatibilnosti i sasvim ispunjavaju očekivanja savremene estetske stomatologije. Ovi brendovi su u svetskom vrhu najkvalitetnijih materijala i izbor su najvećih svetskih laboratorija.

Još jedna od stavki o kojoj se posebno vodi računa je određivanje nijanse prirodnog zuba, prema kojoj se izrađuje restauracija. Stomatološki tehničar i doktor određuju nijansu zuba prema posebnom vodiču. Razlike u nijansi imaju negativan uticaja na izgled niza zuba, te se proverava i usklađenost sa okolnim zubima u vilici. Takođe, u adekvatnom odabiru materijala, imaju udela i providnost, kao i debljina restauracije, koji se utvrđuju pažljivo, kako bi se postigla identičnost prirodnim zubima.

Poliranje

Jedan od najvažnijih segmenata u izradi krunica jeste pravilno tretiranje površine restauracija. To je posebno važno za region okluzije. Glatka površina sprečava da dođe do abrazije zuba, prilikom zagrižaja. Poliranje se vrši u laboratoriji, kao i u samoj ordinaciji, od strane stomatologa. Proizvođač Wieland nudi četkicu od bizonove dlake, kao i posebnu pastu, koje su specijalno namenjene poliranju zagrižajnih površina restauracija u laboratoriji. Što se tiče seta za poliranje, dostupnog u stomatološkoj ordinaciji, sastoji se od instrumenata za postizanje vrhunskog sjaja, tokom poliranja.

premium DENTAL

METALOKERAMIČKE KRUNICE

Krunice predstavljaju fiksne navlake za nadoknadu zuba, ali i promenu oblika i/ili boje zuba. A u odnosu na to, da li su u potpunosti ili delimično izrađene od keramike, razlikuju se metalokeramičke i keramičke (bezmetalne) krunice. One, svojim oblikom i bojom, imaju za cilj da u potpunosti, estetski i funkcionalno, oponašaju prirodni zub.

Metalokeramičke krunice su, donedavno, najčešće korišćene krunice u stomatologiji. Metalokeramički materijal je prvi put stvoren šezdesetih godina prošlog veka, a njegova upotreba, u izradi krunica i mostova, obeležila je poslednjih 50 godina. Metalokeramičke krunice redstavljaju fiksne protetske nadoknade i sastoje se od osnove (kapice) i keramike. Pojednostavljeno, reč je o keramičkim zubima, koji imaju metalnu osnovu. Keramika se bira u odgovarajućoj boji i tako da odgovara svim funkcionalnim, kao i estetskim zahtevima. A metalna osnova se izrađuje od legura plemenitih ili neplemenitih metala (legure paladijuma, zlata, kobalt-hrom-molibden legure). Metalokeramičke krunice se postavljaju preko prethodno izbrušenog zuba, odnosno na ugrađen implant (ukoliko sopstveni zub nedostaje). Čvrstina metalokeramike, njena biokompatibilnost, estetski izgled i savršenstvo izrade, čine je još uvek jednim od najboljih materijala za izradu mostova i krunica. Ipak, svetlost kroz njih ne prolazi, što se smatra izvesnim estetskim nedostatkom. Ali pravilnom i preciznom primenom ove vrste krunica, i dalje se mogu postići visokokvalitetni estetski rezultati.

Za metalokeramičke krunice, metalna osnova se izrađuje najčešće ručno ručno. Naša laboratorija je jedna od prvih počela da printa metal mašinskim putem što garantuje savršenu preciznost kao I kod bezmetalnih kruna,  manju debljinu metalne konstrukcije, savrseno naleganje na desni I daleko bolje estetske rezultate.. Osnovna prednost i češća upotreba metalokeramičkih, u odnosu na keramičke krunice, leži u finansijski većoj prihvatljivosti za pacijente. Stoga je njihovo korišćenje još uvek češće u stomatološkoj praksi. Ponekad se, u cilju postizanja balansa između izvrsnog estetskog efekta i adekvatne cene, pacijentima savetuje kombinacija ugradnje obe vrste krunica; bezmetalne krunice se ugrađuju na mestima prednjih zuba, a metalokeramičke u bočnim, manje vidljivim regijama. Na stručni tim garantuje za estetske rezultate metalokeračkih kruna, sa modernizacijom oreme I procedura izrade ovih kruna I sama estetika se značajno promenila na bolje.

Kada ugraditi metalokeramičke krunice?

Metalokeramičke krunice predstavljaju savremeni način za nadomeštanje jednog ili više oštećenih zuba. A budući da veliki broj ljudi, pogotovo u starijem životnom dobu, ima problema sa nedostatkom zuba, krunice predstavljaju odlično sredstvo za nadoknadu. Takođe, izradi metalokeramičkih krunica se pribegava i onda kada se zub ne može rekonstruisati plombom. Pored toga, još neki od sredstava za nadoknadu su i zubni implanti.

Osnovna prednost metalokeramičkih krunica je u tome što su otporne na vreme, vibracije i ne upijaju boje. Imaju sjajne statičke osobine, a i ekonomski su pristupačnije široj populaciji. Ipak, ukoliko pacijent zahteva besprekorne estetske rezultate, savetuje se ugradnja potpuno keramičkih, bezmetalnih krunica. Mada, treba imati u vidu da, uprkos ustaljenom mišljenju da metalokeramičke krunice mogu oštetiti desni ili zube, osoblje klinike Crown dental, najsavremenija oprema i izvrsna tehnika to demantuju, te garantuju dugovečnost Vaših krunica.

Proces ugradnje metalokeramičkih krunica

Ugradnja metalokeramičkih krunica je na našoj klinici jedna od svakodnevnih I rutinskih intervencija. Na tome možemo zahvaliti visokokvalitetnoj, savremenoj opremi i najstručnijem osoblju. Sam proces ugradnje sastoji se iz nekoliko koraka. Pre svega, da bi se stvorili uslovi za ugradnju krunice, neophodno je izbrusiti prirodni zub, koji postaje baza za njeno postavljanje. Ovaj korak je zapravo i najneprijatniji segment čitavog procesa. U nekim slučajevima, ova faza može biti i minimalno bolna po pacijenta. Iz tog razloga, naši stomatolozi pristupaju ovom procesu uz primenu anestezije, kao i veliku odgovornost i pažljivost, u cilju smanjenja rizika. Na ovaj način, obezbeđuje se potpuna sigurnost pacijenta.

Pored brušenja, jedan od važnih koraka u ugradnji metalokeramičkih krunica jeste i uzimanje otiska vilice. Po svom uzimanju, otisak se šalje u stomatološku laboratoriju i u roku od nekoliko dana, izrađuju se krunice koje odgovaraju otisku. U periodu izrade, pacijent se ne ostavlja “ogoljenih zuba”, već se za to vreme postavljaju privremene krunice. One se obično izrađuju od akrila i drže se na mestu, uz pomoć privremenog cementa. Takođe, pri prvoj poseti stomatologu, može postojati potreba da se napravi rentgenski snimak, kako bi se proverili korenovi zuba koji postaju osnova za krunicu, kao i okolne kosti. Ukoliko zub propada ili postoji rizik od infekcije ili povrede zubne pulpe, mora se prvo izvršiti endodontski tretman kanala zuba.

Pri drugoj poseti, stomatolog uklanja privremenu krunicu i dogovara boju trajne krunice sa pacijentom. Ukoliko je sve u redu, stomatolog upotrebljava lokalni anestetik i pristupa probi metalne konstrukcije. Materijal koji se postavlja direktno na zub je metalni, a na njega se, pak, izrađuje keramička krunica u sledećoj fazi. Prostor između metalnog dela metalokeramičke krunice i ostatka izbrušenog zuba iznosi oko 20 mikrona. Taj prostor se, u procesu fiksiranja krunice, popunjava zubnim cementom, čime se krunica i zub sjedinjavaju.

Čest metal koji se koristi za izradu metalokeramičkih krunica jeste uglavnom titanijum, što garantuje trajnost ovakvih krunica, pod uslovom da se dobro održavaju. Međutim, postoji vrlo mali procenat ljudi, alergičan na metalnu osnovu, te iz tog razloga, može postojati potreba za upotrebom druge vrste materijala. Od metala se, kao što je već pomenuto, koriste i legure hroma, molibdena, kao i paladijuma, dok se bezmetalne krunice prave od cirkonijuma, odnosno, preciznije, cirkonijum-dioksida.

Briga o privremenim krunicama

Budući da su privremene krunice, kako im ime kaže, privremena alternativa do izrade trajne krunice, većina stomatologa savetuje neke posebne mere predostrožnosti. One obuhvataju:

  • Izbegavanje lepljive ili žilave žvakaće hrane (kao što je karamel ili žvakaća guma), jer mogu pomeriti krunicu;
  • Smanjenje žvakanja na strani usta gde se privremena krunica nalazi;
  • Izbegavanje žvakanja tvrde hrane (koštunjavo voće), jer ona može pomeriti ili, čak, polomiti krunicu.
  • Prilikom korišćenja zubnog konca, vršenje klizećih pokreta, umesto podizanja konca, kako ne bi došlo do skidanja privremene krunice.

Metalokeramičke krunice i zubni implanti

Još jedna od prednosti metalokeramičkih krunica jeste i mogućnost nadovezivanja na zubni implant. Najpre se postavi zubni implant u kost, a zatim se na njega nadogradi čitava krunica. A pored krunica, postoji i opcija ugradnje metalokeramičkih mostova.

U velikom broju slučajeva pacijent i stomatolog su u dilemi: da li vaditi istrošeni zub koji nema zdrave susedne zube i postaviti novi implant ili ga sačuvati i na njega postaviti krunicu. Postupak implantacije zahteva dodatno vreme i novac, ali, s druge strane, postavljanje krunice na ugroženi zub, koji nije potpuno stabilan I zdrav, možda dugoročno ne bi bilo dobra ideja, jer to zauzvrat može potrošiti vreme, novac i trud. U ovim situacijama najvažnije je da pacijent i lekar zajedno odluče koji je najbolji postupak, uzimajući u obzir sve faktore, i jedno rešenje će se oceniti kao optimalno.

Krune se često kombinuju sa mostovima, u zavisnosti od toga da li je u pitanju više estetski ili postupak restauracije. Metalokeramički most se uglavnom izrađuje onda kada se planira nadoknada više od jednog zuba. U svakom slučaju, krunice će se lepo stopiti sa susednim mostovima. Međutim, kada se krunica postavi u inače prirodan red zuba, mešanje će biti savršeno samo ako pacijent ima potpuno zdrave i prirodno bele susedne zube. U suprotnom, može doći do neslaganja u boji, što ne mora predstavljati problem, jer se krunice redovno postavljaju na bočne zube koji su manje vidljivi. Ako je kruna na vidljivom mestu, razlika u boji može se smanjiti na minimum uz dobru higijenu i uklanjanje kamenca ili, po potrebi, izbeljivanjem zuba. Takođe, još jedna od alternativna je i ugradnja bezmetalnih krunica, u tom slučaju.

Održavanje metalokeramičkih krunica

Održavanje krunica je jednostavno, ali je neophodno biti odgovoran u higijeni i redovnim kontrolnim pregledima, kao i prema prirodnim zubima, pa I više. Čitava usna duplja treba biti uredna i čista. Održavanje metalokeramičkih krunica se posebno obezbeđuje pomoću četkice sa manjom glavom, kako bi se moglo pristupiti teže dostupnim delovima. Iako su komplikacije usled infekcija retke, nisu isključene, pa treba imati u vidu da veliki deo odgovornosti pripada i samom pacijentu. Brižljivo ophođenje prema krunicama treba biti deo svakodnevne rutine. A uz adekvatnu higijenu, važan je i izbor paste za zube, za koju je najvažnije da bude prilagođena osetljivim zubima. Bitna stvar je da je za pacijente sa protetskim radovima obavezno korišćenje WaterPik-a.

“Onlay” i “3/4 krunice”

Onlay i 3/4 krunice su varijacije zubnih krunica. Razlika između njih i gore pomenutih krunica je u pokrivenosti zuba. „Tradicionalna“ krunica pokriva ceo zub, dok onlay i 3/4 krunice u manjoj meri pokrivaju zub, koji predstavlja njihovu osnovicu.

Ugradnja krunica na mlečne zube

Kada su u pitanju mala deca, ugradnja krunica na mlečne zube se vrši u sledećim slučajevima:

  • Kada je zub toliko oštećen karijesom, da plomba ne može biti adekvatno rešenje;
  • Kada je potrebno zaštititi zube od visokog rizika za razvoj karijesa, onda kada dete ima poteškoće u svakodnevnom sprovođenju lične higijene;
  • Kada se želi smanjiti učestalost primene opšte anestezije kod dece, koja, zbog svog uzrasta, ponašanja ili medicinske istorije nisu sposobna da sarađuju u procesu primene stomatoloških procedura.

Nega trajnih krunica

Iako zub sa krunicom jeste zaštićen, moramo uzeti u obzir da nije zaštićen od propadanja, kao ni bolesti desni. Stoga je potrebno slediti dobru praksu oralne higijene. To podrazumeva pranje zuba najmanje dva puta dnevno i svakodnevno korišćenje zubnog konca. Kada je u pitanju zubni konac, neophodno je posebno ga koristiti u predelu gde se desni spajaju sa zubom, što može biti mesto podložno infekciji. Takođe, važno je ispiranje usta antibakterijskim sredstvom, bar jednom dnevno. Korišćenje WaterPik-a je obavezno, svakog dana.

Mere opreza

Iako metalokeramičke krunice ne bi trebalo da izazivaju bilo kakve tegobe, treba imati u vidu pojedine retke neželjene pojave, koje se mogu javiti neposredno po njihovoj ugradnji.

  • Osetljivost i osećaj nelagodnosti

Ovaj osećaj obično nastaje ubrzo nakon intervencije, zbog prestanka dejstva anestezije. Ukoliko zub ima živac, može se javiti i osetljivost na toplotu ili hladnoću. U tom slučaju, uglavnom se sugeriše upotreba pasti za zube, namenjenih osetljivim zubima.

  • Bol

Bol pri zagrižaju se obično javlja kada je krunica previsoka za zub koji je njena podloga. U toj situaciji, trebalo bi se obratiti stomatologu i problem bi ubrzo bio rešen. Iz ovog razloga se u našoj ordinaciji radi privremeno cementiranje protetskog rada.

  • Lomljenje krunice

Metalokeramičke i keramičke krunice mogu u nekom situacijama pući. Stomatolog može, ukoliko je reč o minimalnom lomljenju, nadoknaditi nedostatak, dodavanjem materijala tj uraditi reparaturu krune.. Ipak, ako je reč o većem parčetu odlomljene krunice, može postojati potreba za zamenom krunice. Do pucanja dolazi iz više razloga a najčešći je korišćenje neprimerenih sila pri žvakanju ili primena velike sile u jednoj tački što se uglavnom dešava pri odgrizanju tvrde hrane koju generalno traba izbegavati.

  • Labava krunica

Ponekad dolazi do spiranja cementa ispod krunice, što utiče na njeno labavljenje. Ali, isto tako, omogućava i prodor bakterija, time infekciju, pa čak i izazivanje krvarenja. Ukoliko dođe do labavljenja krunice, treba se javiti stomatologu što pre, a naše stručno osoblje će naći pravi način za rešenje ovog problema.

  • Alergijska reakcija

Za metalni deo metalokeramičke krunice uglavnom se koristi mešavina materijala, što može biti uzrok alergijske reakcije, ali je to jako retko. Ipak, tada se mora naći alternativa materijalu na koji je stvorena alergijska reakcija.

  • Tamna linija na zubu sa krunicom

Tamna linija na zubu sa metalokeramičkom krunicom je bila uobičajena pojava. Međutim, ponekad je negativan estetski efekat toliko izražen, da se krunica mora zameniti potpuno keramičkom. To se naročito odnosi na krunice na prednjim zubima. Nasa ordinacija I laboratorija koriste najnvije mašine I materijale pa je takav rizik sveden na minimum.

Zaključak

Metalokeramičke krunice, može se reći, pružaju finansijski dostupnu estetiku I savršenu funkciju. Svojom čvrstinom omogućavaju trajnu nadoknadu nedostatka zuba ili oštećenih zuba. A iskustvo i veština naših stomatologa, garantuju kvalitet postavljenih krunica i sprečavanje komplikacija. Ipak, treba imati u vidu da će vek trajanja krunica svakako zavisiti od pritiska kojima se izlažu I redovnih kontrola koje su obavezne čak I kada nemate nikakvih smetnji.

premium DENTAL

METALOKERAMIČKE KRUNICE cena

Metalokeramičke krunice su prvi put izrađene pre više od 50 godina. Ali i danas se primenjuju kao jedna od najčešćih vrsta protetskog rada. Namena ove vrste krunica je, pre svega, nadoknada oštećenih zuba. Primenjuje se  onda kada je zub suviše oštećen, tako da se ne može rekonstruisati plombom.  Može se postaviti na prethodno izbrušen zub, ali i implant. Ukoliko želite postizanje vrhunske funkcionalnosti vilice, metalokeramičke krunice su sjajan izbor. A uz to su i finansijski pristupačne. Njihova osnova se izrađuje od metala, a ostatak od keramike. Metalna osnova se obično formira od legura plemenitih ili neplemenitih metala (zlato, kobalt-hrom-molibden, paladijum). Najčešće je reč o osnovi od titanijuma, koji garantuje trajnost ovih krunica..

Zašto odabrati metalokeramičke krunice?

Otporne su na vreme i vibracije i ne upijaju boje. Pokazuju sjajne statičke osobine, a i finansijski su dostupnije široj populaciji. Iako se češće koriste za rekonstrukciju zuba u manje vidljivom delu vilice, vrhunski materijal i stručnost našeg osoblja obezbeđuju i odlične estetske, pored funkcionalnih osobina. Zahvaljujući osoblju klinike Premium dental, najsavremenijoj opremi i izvrsnoj tehnici izrade i ugradnje, metalokeramičke krunice su i dalje odlična mogućnost za nadoknađivanje izgubljenih zuba. Uz to, naša klinika se može pohvaliti eliminacijom rizika od komplikacija, zahvaljujući pažljivom radu i velikom iskustvu. A rezultati u vidu lepih osmeha i zadovoljnih pacijenata su naša najveća satisfakcija I preporuka.

Kolika je cena metalokeramičkih krunica?

Cene svih naših protetskih radova, možete pogledati u online cenovniku (klikom ovde). U cenovniku se mogu naći i cene metalokeramičkih krunica, postavljenih na prirodnim zubima, kao i onih koje u osnovi sadrže implante. Ukoliko pacijentu nedostaje zub, svakako postoji potreba za prvobitnom ugradnjom implantata. Međutim, ponekad zub postoji na tom mestu, ali je oštećen ili, pak, estetski narušen. Tada je potrebno izvršiti procenu, da li je prirodni zub adekvatna osnova za krunicu ili je ipak neophodno ugraditi implant. Iako zvuči kao da je takvo dodatno ulaganje i posvećivanje možda nepotrebno, postavljanje krunice na oštećen zub je daleko lošija opcija. I ne daje dugoročno dobre rezultate. S druge strane, prirodni zub ne mora biti ugrožen u toj meri da predstavlja pretnju po novopostavljenu krunicu. Zato, naši pacijenti, kroz razgovor i konsultacije sa stomatologom, dolaze zajednički do najboljeg mogućeg rešenja.

Naši stomatolozi imaju za cilj da na sve načine sačuvaju prirodni zub, kad god je to moguće. I ne pristaju olako na vađenje zuba u korist implanta. Prioritet je sačuvati prirodne zube dokle god je to moguće. Međutim, ponekad je zub praktično nemoguće sanirati ispunom. Isto tako, treba imati u vidu da se neki uslovi moraju ispuniti, pre ugradnje implantata. Pre svega, treba biti dobrog opšteg zdravlja. Zatim, preliminarni pregledi i ortopan snimak moraju pokazati da je vilična kost očuvana. Jer je potrebna dovoljna količina kostne mase, kako bi se titanijumski šrafovi mogli vezati za kostno tkivo. Detaljnije o indikacijama i kontraindikacijama za ugradnju zubnih implantata, pročitajte u našem tekstu ovde.

Savetovanje i konsultacije

Svaki vid savetovanja se može obaviti u našoj ordinaciji, telefonskim putem ili online. Zakažite pregled i pronađite najbolje odgovor za bilo koje pitanje na temu Vašeg oralnog zdravlja.

Iz naše trenutne ponude, izdvajamo i specijalnu ponudu koja nudi sniženje uobičajenih cena za metalokeramičke krunice! Pod jako povoljnim uslovima i uz znanje i iskustvo naših eminentnih stručnjaka, ubrzo ćete postići izgled savršenog osmeha. Na našoj web stranici, u okviru galerije, možete se i sami uveriti u rezultate radova kod samo jednog dela zadovoljnih klijenata.

Sastav metalokeramičkih krunica

Kao što je pomenuto, metalni deo krunice je obično sastavljen od legura plemenitih ili neplemenitih metala. Dok je keramički deo sastavljen od visokokvalitetne keramike. Inače, Ivoclar keramika predstavlja sveobuhvatni sistem različitih materijala a pritom poseduju i razlike u prozirnosti, ali i nijansi. Ona nudi dobre vizuelne rezultate, a naročito je razvijena za tehniku nanošenja više slojeva. Takođe, sprečiće vidljivost titanijumske osnove koju poseduju metalokeramičke krunice. Zato su posebno pogodne za ovu vrstu krunica.

Jedan od takođe važnih elemenata izrade krunica predstavlja pravilno tretiranje zagrižajne strane zuba. Održavanjem površine zuba glatkom, sprečava se da dođe do abrazije zuba, prilikom zagrižaja. Poliranje se  vršiti u laboratoriji, nakon cega se radu konačna glazura zuba. Bitno je da stomatology pre glazure precizno odredi tačnu okluziju u saradnji sa pacijentom.

Česta praksa u našoj ordinaciji je privremeno cementiranje protetskog rada. Par nedelja pacijent nosi privremeno cementiran rad da bi mogao da bude siguran u funkciju žvakanja, estetiku, boju. U mađuvremenu, poželjno je javljanje stomatologu ili kontrola. Kada dogovoreni period prođe, pacijent dolazi na trajno cementiranje rada.

U cenu metalokeramičkih kruna je uračunata svaka korekcija, kao privremeno I trajno cementiranje rada. Kod većih radova, privremene krune koje se izrađuju nakon brušenja u ordinaciji su takođe besplatne.

VIDEOGALERIJA
Play Video
Play Video
Play Video
Play Video
Play Video
Play Video
CENOVNIK USLUGA

POZOVITE NAS

+381 61 199 4000​

GDE SE NALAZIMO | LOKACIJA

Bulevar Crvene Armije 11g Belvil zgrada Ruže (bivša ulica Đorđa Stanojevića) 11070 Novi Beograd