ESTETSKA STOMATOLOGIJA

premium DENTAL

IZBELJIVANJE
ZUBA

Savremena stomatologija omogućava pacijentima ostvarenje želje da im zubi budu svetliji, sjajniji, belji i lepši. Zahvaljujući blistavo belim zubima izgledaćete mlađe, atraktivnije i zdravije. Beljenje zuba predstavlja najmanje invanzivnu metodu kojom se ne narušava zubno tkivo a dobijaju se belji i svetliji zubi. Zubna prebojenost može biti spoljašnja i unutrašnja na osnovu porekla mrlja i mesta gde se nalazi prebojenost.     

Spoljašnja prebojenost zuba nalazi se na zubnoj površini i nastaje kao posledica svakodnevnog konzumiranja velikih količina prirodne ili veštački obojene hrane  kao što su: cvekla, kupina, aronija i sl. i pića  poput kafe, koka-kole, soka od borovnice, raznih čajeva. Takođe mogu nastati usled neadekvatnog održavanja oralne higijene. 

Unutrašnja prebojenost zuba nastaje kao posledica u promeni sastava tvrdih zubnih tkiva tokom razvoja zuba. Uzroci nastanka su različiti a najčešći su:

  • upotreba određenih antibiotika tokom trudnoće ili u ranom detinjstvu (tetraciklinska prebojenost),
  • primena velikih doza preparata fluora (fluoroza zuba)

Posebni oblik unutrašnje prebojenosti, koji se pojavljuje kod jednog ili više zuba, može biti uzrokovan: povredom tj.traumom zuba,  upotrebom različitih medikamenata i pasta tokom lečenja zuba – endodontske terapije zuba, kao i nakon postavljanja nekih ispuna (amalgamske plombe). 

Šta treba da znate pre početka izbeljivanja zuba?

Pre nego se pristupi izbeljivanju zuba neophodno je izlečiti sve karijesne lezije, ukloniti meke i čvrste zubne naslage, izlečiti gingivu (upalu desni), a ukoliko je već izvršen endodontski tretman ( lečenje zuba), neophodno je da se uradi rendgentski snimak zuba. Na taj način će se utvrditi vrsta i kvalitet kanalnog punjenja. Beljenje zuba se ne preporučuje maloletnim licima, trudnicama i dojiljama. Takođe se ne preporučuje osobama kod kojih je u toku ortodonski tretman ili kada postoji paradontopatija koja je uznapredovala. Pre nego se odlučite na ovaj poduhvat tim naših stručnjaka će obaviti detaljne analize i razgovor sa Vama. Beljenjem zuba se ne mogu izbeleti postojeće plombe, mostovi i krunice. Njihova eventualna zamena se može obaviti od 7 do 14 dana nakon izbeljivanja zuba.

Izbeljivanje zuba – metoda kojom su svi zadovoljni

Beljenje zuba je metod kojim su svi zadovoljni i to iz više razloga. Ono što je veoma važno ova metoda nije bolna i nije neprijatna. Istovremeno garantuje pun sjaj zuba i lepotu. White smile metod je metod izbeljivanja zuba koji se najčešće sreće među poznatim ličnostima.

Svojim pacijentima nudimo najpoznatije metode izbeljivanja zuba koje su svetski priznate. To su: lasersko izbeljivanje zuba/beljenje LED lampom, white smile metod za izbeljivanje zuba kao i splint/trej metodu, drugačije poznatu kao kućno izbeljivanje zuba.

IZBELJIVANJE ZUBA

Popularno beljenje ili izbeljivanje zuba je čišćenje različitih mrlja sa zuba ili uklanjanje diskoloracija i promena u boji gleđi zuba. Uz ovaj osnovni proces čišćenja, zubima se menja nijansa ka sve beljoj. Ova procedura je laka i veoma popularna, a pored stomatoloških tretmana postoje i različite „kućne“ varijante koje vam ne bi preporučili iz više razloga. Svakako, pre samog tretmana neophodan je stomatološki pregled, kako bismo utvrdili da li su vaši zubi pogodni za tretman, a i da bismo vama odgovorili na sva pitanja i eventualno razjasnili rizike i moguće neželjene pojave. 

Zubi se izbeljuju vodonik-perkosidom koji se u obliku gela nanosi na zube, nakon čega se osvetljavaju UV svetlošću koja ne može da zagreje niti ošteti zube, već služi da se inače prirodan proces ubrza; svega 45 minuta dovoljno je da se boja zuba „popravi“ za dve do četiri nijanse. Tipičan tretman završava se dodatnom fluorizacijom zuba, a morate izbegavati hladna i posebno, obojena pića i hranu.

KUĆNO BELJENJE ZUBA

Kućno izbeljivanje zuba podrazumeva aktivno učešće pacijenta koji će po preporuci stomatologa sam aplikovati sredstvo za izbeljivanje zuba. Postavljanjem folije sa izbeljivačima na zubni niz jedne/obe vilice u toku nekoliko sati omogućuje se višesatno dejstvo izbeljivača koje se neće ispirati pljuvačkom.

Za kućnu varijantu, potrebno je da uradite otisak za vaš „trej“ odnosno providnu foliju kojom se prekrivaju svi zubi u obe vilice. Zajedno sa ovim folijama dobijete i gel koji se sastoji od niskih koncentracija karbamid peroksida, koje onda nosite dok spavate. Ovakav proces izbeljivanja traje od sedam do deset dana. 

Uzimanje otiska

Prilikom prve posete nakon uklanjanja mekih i čvrstih naslaga uzima se anatomski otisak. Na osnovu otiska se izrađuje trej ili aplikaciona kašika ( folija), koja će Vam biti predata tokom sledeće posete našoj ordinaciji. Tada će Vas tim naših stručnjaka obučiti za upotrebu. Prva aplikacija gela u trej se obavlja u ordinaciji.

Šta je važno da znate u vezi kućnog izbeljivanja zuba?

Kada je u pitanju kućno izbeljivanje zuba važno je da znate da je najbolje kašiku nositi noću, jer tada je smanjeno lučenje pljuvačke a samim tim i ispiranje gela.  Ukoliko trej nosite tokom dana ne smete jesti, piti ni pušiti, jer sokovi i kisela hrana mogu da izazovu osetljivost zuba tokom trajanja tretmana.

Šta treba da znate pre nego odaberete neki metod?

Pre nego odaberete bilo koji metod za izbeljivanje zuba morate biti apsolutno sigurni da su vam svi zubi zdravi. Ukoliko se odlučite na izbeljivanje zuba dok imate krive ili pokvarene zube na taj način otežavate sebi, jer ćete duplirati proces. Kada  se odlučite za bilo koji metod izbeljivanja zuba važno je da sredite sve zube. Ukoliko vam neki zub nedostaje nadomestite ga mostom ili implantom i krunom. Najpre morate biti  sasvim sigurni da ne postoji eventualni problem i tek onda možete uraditi ulepšavanje tj. izbeljivanje zuba. To što će vaši zubi biti biserno beli neće uticati na zdravlje vaših zuba, ali vas može motivisati da više nego pre toga povedete računa o oralnoj higijeni. Ne zaboravite da zubi mogu i nakon toga da potamne tako da je vaš odgovoran pristup prema zubima od veoma velikog značaja. U dogovoru sa našim timom stomatologa možete odabrati vrstu izbeljivanja koja bi vam najviše odgovarala. Mi smo tu da vam preporučimo, da vas posavetujemo ali konačna odluka je svakako vaša.

A šta nakon izbeljivanja zuba?

Sigurni smo da ćete biti zadovoljni nakon izbeljivanja zuba, ali postavlja se pitanje, šta dalje? Kako ih pravilno održavati? Sem što je veoma važna preventivna poseta stomatološkoj ordinaciji, pravilno i redovno održavanje oralne higijene je veoma značajno. Važno je da znate da su izbeljeni zubi osetljivi, a osetljivi zubi se moraju tretirati na nešto drugačiji način. Ne zaboravite da se preporučuje pranje zuba u trajanju od 2 minuta. Toliko vremena je potrebno da bi se sa gleđi uklonile bakterije i plak. Zato je veoma važno da se pridržavate ovih saveta, jer jedino tako ćete imati blistavo bele zube. Takođe se preporučuje da koristite četkicu za zube sa manjom glavom kao i konac za zube, jer na taj način ćete moći da dohvatite sve delove zuba gde se talože bakterije.

Naš savet je da vodite računa o svojim zubima, da ih redovno održavate i da svaki eventualni kvar sredite na vreme.

premium DENTAL

GINGIVEKTOMIJA

Gingivektomija je vrlo česta procedura u stomatološkim ordinacijama. U pitanju je hiruška intervencija kojom se odstranjuje deo mekih tkiva. Naziv gingivektomija potiče od latinskih reči „gingiva“ što znači desni i „ectome“ što znači odseći. Iz samog naziva se može zaključiti da je u pitanju opsecanje gingive. Ovom hiruškom intervencijom se koriguju defekti morfologije kao položaj i količina gingive oko zuba.

Zapravo, ovim procesom se ne odstranjuje gingiva u celini već se odstranjuje samo jedan njen deo. U pitanju je deo koji čini meki zid parodontalnog džepa, tako da se zbog toga drugačije naziva parodontalna plastična mukogingivalna hirurgija. Najčešće se radi u predelu umnjaka koji su iznikli do pola, jer se na taj način oslobađa cela kruna zuba. Takođe se može primenjivati na svakom zubu gde višak gingive utiče na funkciju i estetiku zuba (Gummy smile).

Kada se primenjuje gingivektomija?

Gingivektomija se najpre primenjivala za otklanjanje problema potpornog aparata. Ustvari, parodontopatija je bolest koja je izazvana bakterijskom infekcijom. Ukoliko se zakasni sa lečenjem desni propadaju tako da je neophodno ukloniti deo gingive tj. paradontalnog džepa u kome se razvila infekcija. Sem što se koristi u tu svrhu, poslednjih godina se gingivektomija svrstava i u estetsku stomatologiju. Vrlo uspešno se pokazala kod gummy smile problema. U situacijama kada je gingiva veoma izražena vrši se intervencija kojom se preoblikuje linija zubnog mesa. Na taj način se produžava vidljivi deo zuba i postiže se balans između gigive i zuba.

Da li su rezultati odmah vidljivi?

Ovaj postpupak je laka hirurška intervencija koja se primenjuje kada osmeh otkriva veliki deo desni, čineći da zubi deluju sitno i kvareći ukupan estetski doživljaj osmeha kod nekih osoba. Gingivektomija je sasvim jednostavan problem za gummy smile, kako se kolokvijalno ovaj problem zove. Ovo je kratka hirurška procedura kojom se uklanja okolni višak tkiva. Rezultati ovog postupka odmah su vidljivi, a desnima je potrebno nekoliko dana da se oporave i umire.

Gingivektomija u estetskoj stomatologiji

Gingivektomija je postupak pri kome se ujednačava i ispravlja linija zubnog mesa, tj.gingive uz vrat zuba, a pri tom podrazumeva odstranjivanje dela gingive.

Čest estetski  problem kod  mnogih je urođena anomalija visokog zubnog mesa (gummy smile). Nekada je taj problem bio nerešiv, ali danas kako je estetska stomatologija napredovala ovo se veoma efikasno rešava.

Gingivektomija laserom se najčešće primenjuje. Na taj način se uz pomoć lasera zubno meso podiže prema gore kako bi se smanjilo i dovelo na viši nivo od par milimetara. Kada se gingivektomija izvodi laserom dolazi do ogoljenja zubnih vratova tako da je na te zube potrebno staviti vinire ili krune. One mogu vrlo uspešno promeniti oblik, položaj i veličinu zuba. A to je najčešći problem kod osoba sa gummy smile-om.

Da li je intervencija bolna?

Ovo je jedno od često postavljanih pitanja. Ne, ova hirurška intervencija je bezbolna i veoma kratko traje. Gingivektomija se radi u lokalnoj anesteziji i traje par minuta po zubu. Privremeni zubi se rade tako da ne vrše pritak na obrađene regije. Već par dana nakon intervencije desni zarastaju i pocinje četkanje zuba po uputstvima stomatologa.

Postoje situacije kada su zubi sitni ili postoje razmaci između zuba a „gummy smile“ veliki. U takvim situacijama se se radi laserski tretman uklanjanja viška desni. I u tom slučaju se mogu stavljati krune ali potrebno je detaljno planirnje protetskog rada.

U tom slučaju gingiva se formira prema krunima tako da se dobjijaju izuzetni rezultati. U estetskoj stomatologiji krune predstavljaju trajno rešenje, nakon odrađene gingivektomije. Ne može doći do ponovnog spuštanja gingive. A odrađene krune ili viniri se pri tom ponašaju i izgledaju kao potpuno prirodni zubi. Upravo zbog toga pacijenti imaju osećaj potpune čvrstine i prirodnosti a estetski efekat je trajan.

Što je najvažnije, zahvat je brz i jednostavan a rezultati su izuzetni. Ukoliko Vaš izbor bude Crown dental, tim naših stručnjaka će učiniti sve da vreme provedeno u našoj ordinaciji bude prijatno za Vas, a Vaše zadovoljstvo nemerljivo.

premium DENTAL

VINIRI

Ako kompozitne fasete imaju nekih slabosti, to su dalje promene u boji i mrlje. Za razliku od njih porcelanski viniri apsolutno oponašaju osobine prirodnih zuba. Ovi viniri načinjeni su od slojeva tanke keramike i lepka koji će sasvim da pričvrsti ove keramičke slojeve za zub. Pri ovim navlakama strada veoma mali deo zubne gleđi – sloj oko 1 mm, kako bi se stvorio neophodni prostor za što potpunije postavljanje i prirodniji izgled novih porcelanskih vinira. 

Porcelanski viniri su dobro rešenje za promene u boji ili obliku prirodnih zuba, ili ako se dogodi da zubi „neće“ da se izbele iz nekog razloga. Ovim navlakama rešavaju se i problemi sa okrnjenim ili polomljenim zubima, preveliki razmaci. Nije loše znati da za neke hitne procedure, postoji i takozvani no-prep vinir, odnosno, navlačenje vinira bez prethodnih priprema zuba; ovo je dosta brzo i jednostavno, ali moramo napomenuti i da nije uvek moguće niti pogodno u svim slučajevima. 

Porcelanski viniri su, zapravo, veoma tanke navlake porcelana koje se stavljaju samo na prednju stranu zuba, uglavnom u estetske svrhe i trajno se vezuju za samu površinu zuba posebnim adhezivom, a mogu da postignu efektne promene kako u boji, tako i u obliku, veličini i dužini zuba.

Viniri ili keramičke fasete su najprihvatljivije rešenje u estetskom smislu ukoliko želite da promenite neku od gore pomenutih stavki. U pitanju je metod kojim se uklanja zubna supstanca i to veoma minimalno ili se čak zubna supstanca ne mora uklanjati ( noprep viniri). To je individualno tako da od pojedinačnih slučajeva zavisi koja metoda će se raditi.

Keramički viniri

Keramički viniri predstavljaju izuzetno dobro alternativno rešenje  rešenje za oštećeni zub. Za razliku od bezmetalne krune ugradnja vinira je daleko manje invazivna metoda. Uz pomoć zubotehničke laboratorije potrebno je uraditi preparaciju zubne gleđi. Keramička ljuspica koja se dobija je debljine 1mm. Zatim se trajno cementira za zub. Keramičke fasete, će vam omogućiti da trajno promenite osmeh.

U Premium dental ordinaciji moći ćete da promenite ne samo boju, već oblik ili izgled zuba. Pacijenti se češće odlučuju za keramičke fasete nego za keramičke krunice, a razlog je manje brušenje zuba.

U slučaju da su vaši zubi izratito žuti, tatraciklinski i prebojeni, zahvaljujući timu vrhunskih stručnjaka u Premium dental klinici možete uspešno promeniti boju, položaj kao i oblik zuba.

Kome se preporučuje ugradnja vinira?

Ovo pitanje se vrlo često postavlja. Vinire možete ugraditi ukoliko ste nezadovoljni izgledom zuba kao i ukoliko vam nedostaje deo zuba posebno kada su u pitanju jedinica ili dvojka. Takođe ukoliko su vaši zubi poprimili drugačiju boju usled konzumacije alkohola ili zbog nikotina možete bez problema ugradnjom vinira rešiti taj problem. Kada želite da promenite boju i oblik zbog estetike tu su fasete, a zahvaljujući vinirima Vaš osmeh će biti blistav i sjajan.

Viniri su keramičke fasete i predstavljaju izuzetno rešenje kada je u pitanju lep osmeh. S obzirom da je keramika sama po sebi blistava a istovremeno i otporna, keramičke fasete se koriste i za lep osmeh.

Šta su keramički viniri?

Keramički viniri su tanke ljuspice koje prekrivaju prednju površinu kao i sečnu ivicu zuba. Postoje situacije u kojima mogu pokrivati veći ili manji deo unutrašnjih ili bočnih površina zuba. Keramički viniri se izrađuju od bezmetalnih keramičkih sistema koji daju visoke estetske rezultate. I što je veoma bitno nije umanjena otpornost vinira u ustima. Izrađuju se u zubotehničkoj laboratoriji kompjuterizovanom CAD-CAM tehnologijom ili pres tehnikom.

Za razliku od kompozitnih faseta, keramičke fasete se izrađuju malo duže, jer je u pitanju indirektna metoda izrade.

Prilikom prve posete stomatološkoj ordinaciji najpre se radi brušenje a potom se uzima otisak. Na osnovu dobijenog otiska izrađuju se fasete a pre toga se radi proba zuba koja se radi u plastici i ona služi da pacijent sa doktorom dogovori oblik, veličinu i dužinu zuba. Već prilikom sledeće posete stomatološkoj ordinaciji, radi se proba vinira i ako nema dodatnih korekcija oni se trajno cementiraju kompozitnim cementima.

Šta su NO–PREP viniri?

No – prep viniri su fasete koje su veoma tanke, ali istovremeno i čvrste. Prilikom ugradnji ovih vinira nema brušenja zuba, ali s obzirom da su indikacije za izradu veoma sužene, ovi viniri se najčešće kombinuju sa drugim vrstama faseta.

Koje su sve prednosti keramičkih faseta?

Keramika ima veoma dobre estetske karakteristike, ne menja oblik i boju i što je najvažnije postojana je. Keramičke fasete mogu trajati čak i preko 10 godina.

Keramički viniri su dugotrajno rešenje kada želite da promenite:

  • blage nepravilnosti položaja zuba
  • da produžite kratke zube
  • da prikrijete oštećenje zuba
  • da promenite oblik i boju zuba
  • da Vaš osmeh bude za nezaborav

U Crown dental klinici ćete nakon pregleda zajedno sa stomatologom uz njegovu konsultaciju odabrati vrstu faseta koju ćete raditi.

Da li je procedura dugotrajna?

Prilikom prve posete, odnosno u prvoj fazi izrade vinira uradićemo pregled i detaljno analizirati rendgentski snimak. Veoma važan deo terapije je razgovor sa pacijentom, kako bismo imali uvid u Vaša estetska očekivanja. Shodno tome u samom početku terapije detaljno analiziramo Vaš osmeh kako bismo znali šta je neophodno uraditi kako biste postigli savršen osmeh.

Pomoćna sredstva će nam omogućiti da buduće vinire probamo u ustima kako bismo zajednički utvrdili da li takav izgled zuba odgovara Vašim očekivanjima.

Izrada keramičkih vinira zahteva dobru procenu, iskustvo u radu kao i smisao za estetiku po čemu smo u Crown dental klinici nadaleko poznati.

Brušenje zuba je minimalno, a ponekad čak nije ni potrebno. Krajnji rezultat ovakvog rada je lep, prirodan i harizmatičan osmeh. Kako bismo to postigli uz vinire često kombinujemo izbeljivanje zuba, bezmetalne krunice ili neki drugi zahvat koji će ulepšati izgled Vašeg osmeha.

Da li svi mogu ugraditi vinire?

Idealni pacijenti za ugradnju vinira su oni koji imaju sve zube, odnosno koji nemaju krunice. Ukoliko neki zub nedostaje najpre se mora pristupiti sanaciji tog problema izradom mosta ili igradnjom implanta i krune na implantu pa tek onda krenuti sa izradom vinira. Ukoliko je zub prethodno obrušen zbog krunice na takvom zubu nije moguće postaviti zubnu fasetu. U praksi se često sreće kombinacija faseta i krunica i to je kombinacija koja daje estetski odlične rezultate.

Detaljnim pregledom se utvrđuje da li su viniri pravi izbor za pacijenta a akcenat se stavlja na zdravlje desni i vilice. Ukoliko pacijent ima bolne desni ili neki drugi problem, najpre se taj problem mora sanirati a tek zatim se pristupa ugradnji vinira.

Da li je ugradnja vinira bolan proces?

Kao što smo već rekli na početku ovog teksta ugradnja vinira predstavlja najmanje invanzivnu metodu za poboljšanje oblika, položaja i boje zuba. Ugradnja vinira je potpuno bezbolna i nema ni najmanje neprijatnosti za pacijenta. Preporučuje se osobama koje imaju preteran strah od posete stomatološkoj ordinaciji. Nakon ugradnje no –prep vinira pacijenti nisu osetljivi na toplo i hladno, jer ovaj zahvat ne zahteva uklanjanje prirodne zubne gleđi. Jedino što je važno je da nakon njihove ugradnje pacijent u prvih nekoliko dana izbegava konzumaciju gaziranih pića. Nakon brušenja za klasične vinire postoji blaga osetljivost na termičke promene koja prestaje nakon cementiranja rada.

Da li viniri izgledaju prirodno?

Keramički viniri su u estetskom smislu najbolje rešenje kako bi Vaši zubi izgledali izuzetno. Materijal od koga se viniri izrađuju ne razlikuje se od prirodnog izgleda zuba. Boja im je prilagođena prirodnoj boji zuba u potpunosti i što je najvažnije viniri ne povećavaju debljinu zuba. Savremeni viniri propuštaju svetlost tako da osiguravaju prirodan izgled zuba. Ukoliko Vaš izbor budu viniri ne treba da brinete da će vam zubi delovati neprirodno i veštački.

Na koliko zuba je moguće postaviti vinire?

Ovo je relativna stvar, a najbolji odgovor ćete dobiti nakon konsultacije sa našim stomatolozima. Pacijenti najčešće vinire stavljaju na one zube koji su vidljivi prilikom osmeha. Kod nekog to može biti 6 zuba, kod nekog drugog i više. To sve zavisi od veličine Vašeg osmeha. Ukoliko pacijent insistira, vinir je moguće postaviti samo na jedan zub. To se uglavnom radi kada je jedinica ili dvojka iz nekog razloga promenila boju.

A šta kada se vinir polomi?

Ukoliko se desi da se vinir polomi, mada se to veoma retko dešava, naravno da i za to postoji rešenje. Ukoliko je moguće najbolje bi bilo da sačuvate odlomljeni delić i da ga donesete u ordinaciju. Najčešće se dešava da može da se popravi, mada u situaciji gde to nije moguće pristupa se izradi i ugradnji novih vinira.

U svakom slučaju uz konstultaciju sa našim timom stručnjaka izabraćete ono što je najbolje za Vas. Vaše zadovoljstvo je naš uspeh!

premium DENTAL

KOMPOZITNE FASETE

U estetskoj stomatologiji fasete predstavljaju osnovni tip nadogradnje. U pitanju je kompozit koji se postavlja na prednju površinu zuba i na taj način menjaju njegovu veličinu, boju i oblik. Krunice ili mostovi se stavljaju kada je neki zub polomljen ili kada nedostaje, a za razliku od tog zahvata, uloga faseta je da zdrave zube pretvore u estetski niz koji je idealan.

Koje sve nepravilnosti mogu da se poprave fasetama?

Postoji niz nepravilnosti koji se vrlo uspešno može popraviti fasetama. Možete izmeniti oblik i dužinu zuba, uvučen položaj zuba kao i promeniti boju zuba. Fasete se takođe koriste ukoliko imate prevelik razmak između zuba i želite da ga prikrijete. Koriste se i kod manjih preloma zuba.

Za izradu faseta može a i ne mora da se brusi prednja površina zuba. To sve zavisi od toga kakve nepravilnosti želite da korigujete uz pomoć faseta. Za razliku od krunica koje zahtevaju brušenje svakog zuba, sa fasetama to nije slučaj i u tome je ogromna razlika između ova dva stomatološka tretmana.

Sem što se koriste za promenu boje, fasete se koriste i za promenu oblika zuba. Idealne su za prevelike zube a pre svega za izuzetno sitne zube. Fasete se takođe koriste i za zube sa nepravilnim površinama, okrnjene ili ispucale kao i za zube kod kojih je veliki razmak (dijastema).

Koje vrste faseta postoje?

Razlikujemo dve vrste faseta a svaka od njih ima svojih prednosti. To su kompozitne i keramičke fasete.

Kompozitne fasete

Ova vrsta faseta ima nekoliko prednosti. Ono što je veoma bitno kada su kompozitne fasete u pitanju sve je gotovo u jednom danu. Procedura se izvodi tako što se zub najpre izoluje a zatim se tretira kiselinom. Nakon toga se tretira vezujućim sredstvom i na kraju ispunom koji se će se uz pomoć lampe za polimerizaciju stvrdnuti. Kada se dobije željeni oblik, ispun se oblikuje i polira. Kod postavljanja kompozitne fasete trudimo se da izbegnemo brušenje zuba i maksimalno sačuvamo prirodni zub. Ovo je veoma brzo i relativno jeftino rešenje, potrebna Vam je samo jedna poseta stomatološkoj ordinaciji kako biste dobili željeni rezultat. Ovaj tip faseta je, pre svega, indikovan kod diskoloracija ( promene boje zuba), kao i kod razmaka između prednih zuba. Najveća mana im je što tokom vremena mogu donekle da promene boju i može doći i do pucanja kompozitne nadogradnje pri nepravilnom korišćenju faseta. Njihova prednost u odnosu na keramičke fasete je znatno niža cena i vreme potrebno za izradu. Ono sto je posebna prednost je čuvanje prirodnog zuba, ukoliko je to moguće.

Šta su keramičke fasete?

Keramičke fasete su tanke ljuspice koje pokrivaju prednju površinu i sečnu ivicu zuba. U nekim situacijama mogu pokrivati i manji ili veći deo unutrašnje ili bočnih površina zuba. Keramičke fasete daju izuzetno visoke estetske rezultate. Izrađuju se od bezmetalne keramike kompjuterizovanom CAD-CAM tehnologijom.

CAD-CAM tehnologija daje izuzetne rezultate jer pruža neograničenu mogućnost za individualizaciju faseta. Zahvaljujući ovoj tehnologiji postiže se željeni oblik i boja zuba kao i vrhinska estetika. Nakon uzimanja digitalnog otiska dobija se digitalni model na kome se modeluje buduća nadoknada. Uzimanje digitalnog otiska je znatno preciznije u poređenju sa uobičajenim uzimanjem otiska pomoću otisnih masa. U sklopu CAD-CAM-a se nalazi hardverska jedinica koja keramički blok obrađuje do najfinijih bezmetalnih faseta.

Da li kompozitne ili keramičke fasete?

Na ovo pitanje nije lako dati odgovor, jer obe vrste faseta imaju svojih prednosti. Najbolji odgovor ćete dobiti nakon konsultacija sa timom naših stručnjaka uvažavajući Vaše želje.

Generalno kod mlađih pacijenata kompozitne fasete su prvi izbor iz više razloga. Kompozitne fasete zahtevaju znatno manje struganja prirodnog zuba ili čak u idealnim uslovima možemo izbeći brušenje skroz, kako bi se površina zuba pripremila sa spajanje sa fasetom.

Kompozitnim fasetama moguće je ispraviti sitne nepravilnosti kod mladih pacijenata na potpuno neinvazivan način. Mada to isto važi i za starije pacijente koji imaju dobro očuvane zube.

Kompozitne fasete predstavljaju prvi prirodni korak pre ugradnje keramičkih faseta. Tako da ukoliko kasnije odlučite da stavite keramičke fasete ili da uradite neki drugi tretman, kompozitne fasete rađene pre toga vam neće predstavljati nikakav problem.

Što se tiče trajnosti faseta i tu takođe postoji znatna razlika između keramičkih i kompozitnih faseta. Trajnost kompozitnih faseta je oko 3 godine dok je minimalna trajnost keramičkih faseta u proseku oko 7 godina.

Mana kompozitnih faseta je ta što tokom vremena mogu da promene boju. To se uglavnom dešava ukoliko se konzumira hrana koja je puna veštačkih boja, kao i prilikom preteranog unosa kafe i gaziranih pića. Takođe se često dešava i kod pušača. Ukoliko ste nepušač a pri tom se i zdravo hranite, ne treba da brinete da će fasete promeniti boju. Kako bi kompozitne fasete zadržale prvobitni izgled potrebno ih je povremeno polirati i poravnati.

Luminiri (no prep fasete)

Luminiri su porculanske ljuspice koje su digitalno napravljene i oblikovane. To znači da ne zahtevaju dodatno brušenje zuba. Izuzetno su tanki i velike čvrstine. Njihovo postavljanje je brzo i bezbolno. Koriste se za prekrivanje i prikrivanje postojećih nedostataka. Njima se popunjava međuprostor, zubi se prekrivaju prebojenom nijansom i vizuelno se postiže zadivljujući efekat.

Kako se održavaju fasete?

Kada se odlučite za fasete važno je da ih pravilno održavate.To podrazumeva redovno pranje zuba, korišćenje zubnog konca kao i vodica za ispiranje. Bez obzira za koje fasete se odlučite, da li su u pitanju kompozitne ili keramičke važno je da ih čuvate od prevelikog pritiska.

Zaboravite na loše navike kao što je grickanje noktiju koje ne samo da treba da iskorenite zbog postojećih faseta već uopšte. Kada imate fasete morate voditi računa da prednjim zubima ne grizete čvrstu hranu poput jabuka, badema, šargarepe. Isto važi i za žilavu hranu tj otkidanje prednjim zubima. Vodite računa koje namirnice konzumirate kao i koja pića pijete, jer konzumacijom „obojenih“ pića možete prebojiti kompozit.

Ukoliko se odlučite za fasete ne zaboravite da je neophodna poseta stomatološkoj ordinaciji najmanje dva puta u toku godine kako bismo Vam očistili i ispolirali sve zube.

U Premium dental klinici ćemo zajedno odabrati najbolje fasete za Vas. Poštujući sve Vaše želje naš tim stručnjaka Vam stoji na raspolaganju. Ukoliko želite da  plenilte harizmatičnim osmehom fasete su pravo rešenje za Vas.

Premium DENTAL

KOMPOZITNE FASETE cena

U Premium Dental klinici posebno se staramo da briga o oralnom zdravlju i naknade za izgubljene zube budu rešenja u kojima su udruženi funkcionalnost i estetika. Oslanjamo se na inovativne tehnologije i stručnost stomatologa u svakom segmentu rada, te i na polju protetike i estetske stomatologije. Kada je u pitanju izrada faseta, kako keramičkih tako i kompozitnih, izuzetno nam je stalo da ponudimo povoljan odnos cena i vrhunskog kvaliteta stomatoloških radova. U zavisnosti od toga da li je reč o vinirima ili fasetama od kompozita razlikuju se i cene. Kompletan cenovnik usluga u Premium Dental klinici možete pogledati na sledećem linku.

Za koga su fasete idealno rešenje?

Bilo da je reč o keramičkim fasetama tzv. vinirima ili fasetama izrađenim od kompozita, one predstavljaju savršeno kozmetičko rešenje tamo gde postoje manji estetski nedostaci. Njima se dugoročno može rešiti određeni problem u boji, obliku ili položaju zuba, i to bez dugih intervencija. Fasetom se mogu popuniti razmaci, regulisati mrlje ili napukline na zubima ili jednostavno ujednačiti oblik zuba u zubnom nizu. Pritom, okolna anatomska tkiva i susedni zubi neće biti izloženi traumama.

Najveća korist koju fasete donose jeste poboljšanje izgleda zuba, kao i ravnomeran i vedar osmeh. Zbog toga su odlične u sanaciji kozmetičkih pojava kao što su:

  • polomljeni ili okrnjeni zubi
  • razmak između zuba (dijastema)
  • jaka promena boje ili neujednačena boja koja se ne može popraviti beljenjem
  • neobično oblikovani zubi

Izrada kompozitnih faseta I vinira indikovana je isključivo u frontalnim regijama, na bočnim zubima nije moguće izvesto ovakvu intervenciju. Viniri i kompozitne fasete mogu potrajati i više od jedne decenije što ih čini solidnim rešenjem i investicijom u osmeh.

Viniri (fasete od porcelana)

Porcelanske ljuskpice ili viniri izrađuju se tako da odgovaraju obliku i veličini prirodnih zuba. Nanose se na zub cementom i ultraljubičastim svetlom. U poređenju sa kompozitnim fasetama predstavljaju trajnije i skuplje rešenje.

Fasetiranje zuba keramičkim fasetama takođe ima sledeće prednosti: čuva vitalni zub uz minimalno invazivan tretman i bez pojave abrazije. Viniri su laki za održavanje higijene, na njima nema mnogo zadržavanja naslaga. Takođe, vremenom neće doći do promene boje pod uticajem hrane, pića ili duvana. Prozirnost prirodnog zuba se smanjuje, a osim boje osigurava se i kontura zuba uz veoma mali rizik od iritacije desni.

Kompozitne fasete

Fasete od kompozita su poprilično slične porcelanskim vinirima, s tim što su mnogo jeftinije. Izrađuju se od materijala koji se koristi za zubne ispune tj. plombe. Reč je o materijalu koji garantuje dobro prijanjanje na zub, pa tako i visoku stabilnost i čvrstinu. Ono što je posebno zanimljivo kod kompozitnih faseta jeste što se one mogu popraviti ukoliko do nekih oštećenja dođe, i to mnogo lakše nego keramičke fasete. U slučaju da se okrnje, napuknu ili jednostavno istanje, stomatolog može ostrugati spoljne slojeve kompozita i ponovo naneti novi sloj. Na taj način se i njihovo trajanje značajno može produžiti. Moramo napomenuti, kompozitne fasete su sklone pucanju ukoliko se pacijent strogo ne pridrzava uputstva stomatologa I kompozit je sklon promeni boje pa je samim tim I trajnost ovih faseta dosta kraca od vinira.

Koliko traje oporavak nakon postavljanja faseta?

Nakon fasetiranja zuba, oporavak nije dugačak, za razliku od ostalih stomatoloških intervencija. Zapravo, pošto se fasete zacementiraju i prođe dejstvo anestezije, pacijent može jesti i žvakati kao i obično, tj. kao da nije bilo intervencije.

U nekim slučajevima, odmah nakon nanošenja vinira, pacijent može imati osećaj grubosti i oštrine na njihovoj površini. Ova gruba mesta uglavnom su posledica suvišnog cementa koji se može prilepiti na krunicu. Međutim, razloga za brigu nema, jer se nakon nekoliko dana normalnog pranja zuba i jela, ova mesta istroše. Ukoliko do toga ne dođe, stomatolog i uvek može izgladiti.

Koliko traju fasete i viniri?

Tradicionalni porcelanski viniri obično traju između 10 i 15 godina, mada postoje slučajevi gde su keramičke fasete trajale i duže od 20 godina. Kompozitne fasete imaju vek od 5 do 10 godina. Ovi stomatološki radovi smatraju se dugotrajnim rešenjima, jer je minimalno očekivano trajanje za keramičke fasete sedam godina, a tri za kompozitne.

Preduzimanje određenih mera predostrožnosti može vam pomoći da što duže potraju.

Za početak, glavna je preporuka da se potpuno izbegne žakanje tvrdih predmeta (olovke, led, nokti i slično) ili otvaranje ambalaže zubima. Savetuje se da se tvrđa hrana žvaće zadnjim zubima. Takodje, zabranjeno je odgrizanje zilave hrane prednjim zubima. Osobe koje škrguću noću trebalo bi da nose zaštitnu gumu ili da u dogovoru sa stomatologom pronađu neko drugo rešenje za bruksizam.

Ovo se odnosi i na sportiste, naročito one u kontaktnim i grubljim sportovima – štitnik je obavezan ukoliko želite da sačuvate fasete što duže.

Pravilna i redovna oralna higijena takođe je siguran način da se vek trajanja kompozitnih i keramičkih faseta produži. Održavanje faseta čistim zapravoj je poprilično jednostavno. Kao i u slučaju sa prirodnim zubima, svakodnevno četkanje zuba, korišćenje zubnog konca i redovni preventivni pregledi predstavljaju suštinu nege i oralnog zdravlja. Jednom u šest meseci stomatolog može profesionalno očistiti zube i tako osigurati da oni budu zdravi, a fasete što duže u ustima kao garancija sjajnog osmeha.

premium DENTAL

BEZMETALNE KRUNICE

Krunice su fiksne navlake za nadoknadu zuba. Međutim, primenjuju se i u cilju promene oblika i/ili boje zuba. U zavisnosti od toga da li su u potpunosti ili delimično izrađene od keramike, krunice se mogu podeliti na metalokeramičke i keramičke, odnosno, bezmetalne krunice. Osnovna namena krunica jeste da, svojim oblikom i bojom, estetski i funkcionalno oponašaju prirodne zube.

Do nedavno su se u stomatologiji najviše koristile metalokeramičke krunice, koje su i pokazale dobre funkcionalne, ali i estetske karakteristike. Njihova primena je počela šezdesetih godina prošlog veka i održala se do danas. U najvećoj meri je ugradnja metalokeramičkih krunica opstala zbog finansijski veće prihvatljivosti. Ipak, moderni zahtevi i težnja ka još većim estetskim napretkom u stomatologiji, uslovila je osavremenjivanje opreme i otkrivanje novih protetskih sredstava. Tako je došlo do stvaranja bezmetalnih krunica. I ne samo to, već su bezmetalne krunice postale standard u savremenoj stomatologiji, zbog mnogobrojnih prednosti, u odnosu na metalokeramičke. Iz tog razloga, i u cilju postavljanja balansa između cene i vizuelnih efekata, pacijentima se ponekad savetuje ugrađivanje metalokeramičkih krunica u manje vidljivom delu vilice, a bezmetalnih u regionu prednjih zuba.

Od čega se sastoje bezmetalne krunice?

Bezmetalne krunice su u celini keramičke. Izrađuju se od cirkonijuma, cirkonijum-oksida ili litijum-disilikata. Ponekad se primenjuje i aluminijum u kombinaciji sa staklom, što je znatno ređa vrsta materijala. Cirkonijum omogućava transparentnost i prelamanje svetla, kao kod prirodnih zuba. Zato se na ovaj način postiže odličan izgled zuba. On je jako pogodan za ugradnju, otporan je i dugo traje.

Cirkonijum kristal je otkriven još krajem osamnaestog veka. Od tada, do danas, stomatološka industrija je neverovatno uznapredovala i izvršena su brojna istraživanja na temu primene cirkonijuma u protetske svrhe. Pokazalo se da on uopšte nije štetan po ljudsko zdravlje, što ga je i uvelo u rutinsku stomatološku praksu.

Prednosti bezmetalnih krunica

Bezmetalne krunice su se, zbog svih svojih karakteristika, nametnule kao najbolje rešenje za nadoknadu zuba. Višegodišnja istraživanja, kao i naša stomatološka praksa, pokazale su izuzetnu trajnost, kao i stabilnost ovog tipa protetskog rada. Ali pored funkcionalnih kvaliteta, bezmetalne krunice naročito izdvaja estetika, kojoj se, u današnje vreme, daje veliki značaj. Jer se akcenat stavlja i na lep osmeh, a ne samo nadomeštanje izgubljenih zuba. Ugradnja bezmetalnih krunica znači i odabir boje zuba, koja je identična boji prirodnih. Time se izbegava odudaranje u pogledu boje u nizu zuba.

Bezmetalne krunice se izrađuju mašinskim putem, pod kontrolom računara. Tačnije, koristi se CAD-CAM tehnologija koja podrazumeva: kompjutersko skeniranje otiska i vrlo precizno brušenje i lasersko sečenje cirkonijuma. Na ovaj način se postiže potpuno i precizno naleganje krunice, bez potrebe za dodatnim radom. Brušenje ide tik do desni ili pola milimetra ispod desni, čime se dobija najbolji estetski efekat. Pritom, ne postoji mogućnost za ugrožavanje desni ili nastanak alergijske reakcije na cirkonijum. A sam materijal je višestruko biokompatibilniji od metala. Pored krunica, izrađuju se i bezmetalni, keramički mostovi.

Dakle, među najvažnijim prednostima bezmetalnih krunica su:

  • Bolji estetski efekat i prirodniji izgled (zahvaljujući propuštanju svetlosti kroz materijal),
  • Veća preciznost izrade (CAD-CAM tehnologija),
  • Dobra termička izolovanost,
  • Veća biokompatibilnost, pa time i manja mogućnost nastanka alergijske reakcije,
  • Cirkonijum može postići praktično bilo koju željenu nijansu boje,
  • Mogućnost adhezivnog lepljenja za strukturu zuba.

Treba napomenuti i da keramičke krunice zahtevaju manje oblikovanja zuba. Metalokeramičke, s druge strane, zahtevaju ponovno konturiranje od 1,5 mm – 2 mm, dok bezmetalne krunice samo idu do dubine od 1 mm.

Iskustva pacijenata

Što se tiče iskustva pacijenata, u pogledu funkcionalnosti i udobnosti između metalnih i nemetalnih krunica, takođe su evidentirane razlike. Uglavnom se pokazalo da je adaptacioni period kraći i jednostavniji, kada su u pitanju bezmetalne krunice. Pored toga, postoje i izvesne razlike u osećaju. A i metal, iz metalokeramičkih krunica, u jako retkim situacijama, može dovesti do iritacije. Dok, s druge strane, cirkonijum ne može izazvati takve efekte.

Kada se ugrađuju bezmetalne krunice?

Krunice i mostovi predstavljaju savremeni način za nadoknadu jednog ili više zuba. Međutim, ovim sredstvima se pribegava i onda kada se zub ne može rekonstruisati plombom ili kada se prosto želi postići lepši osmeh. Ponekad postoji potreba da se zaštiti nestabilan ili polomljen zub ili da se zubni most zadrži na mestu. U ovim situacijama, ugradnja krunica je spasonosna. Pritom, krunice se mogu nadograditi i na zubne implante, kada je to neophodno.

Bezmetalne krunice doprinose besprekornim vizuelnim rezultatima, uz praktično nepostojeći rizik od potencijalnih komplikacija. Uz to, metalokeramičke krunice mogu u retkim slučajevima izazvati alergijsku reakciju, što predstavlja kontraindikaciju za njihovo postavljanje. Tada je najbolje moguće rešenje opredeljivanje za bezmetalne krunice.

Tok procedure ugradnje bezmetalnih krunica

Proces ugradnje bezmetalnih krunica je na našoj klinici postala jedna od svakodnevnih I rutinskih intervencija. Razlog tome je fokusiranje na kvalitetnoj i modernoj opremi, stalnoj edukaciji svog zdravstvenog osoblja, ali i ostvarivanju odlične saradnje sa pacijentima. Ogroman broj pozitivnih rezultata, zadovoljnih klijenata i lepih osmeha, pružaju nam podstrek da nastavimo da svoje usluge još više unapređujemo. A pritom, želimo da omogućimo izbor najraznovrsnijih rešenja.

Sama procedura ugradnje se sastoji iz nekoliko etapa. A izvodi se obično tokom par poseta stomatologu.

Pri prvoj poseti, vrši se brušenje prirodnog zuba, uzimanje otisaka vilice i postavljaju se privremene krunice.

●      Brušenje zuba

Dakle, kako bi se stvorili uslovi za postavljanje krunice, prirodni zub treba izbrusiti. Ova faza je ujedno i najneprijatnija pacijentu i ponekad minimalno bolna. Zato naši stomatolozi pristupaju ovom koraku uz redovnu primenu anestezije i jako pažljivo.

●      Postavljanje privremenih krunica

U periodu od okvirno nedelju dana, koliko je potrebno za izradu trajnih krunica, pacijentu se postavljaju privremene krunice koje se izrađuju u ordinaciji ali svakako su potrebne svim pacijentima da bi imali normalan kvalitet života dok čekaju svoj osmeh.

Briga o privremenim krunicama

S obzirom na to da se postavljaju kao privremene, ovakve krunice, zahtevaju neke posebne mere zaštite. To znači:

  • Izbegavanje lepljive hrane (poput karamela ili žvakaće gume), jer mogu pomeriti krunicu;
  • Minimiziranje žvakanja na strani vilice gde se privremena krunica nalazi;
  • Eliminisanje tvrde hrane iz ishrane (poput sirovog povrća), jer može pomeriti ili, čak, polomiti krunicu.
  • U toku upotrebe zubnog konca, vršenje klizećih pokreta, umesto podizanja konca, kako se ne bi skinula privremena krunica.

●      Uzimanje otiska vilice

Sledi još jedan važan korak, koji se sastoji u ostavljanju otiska vilice. Kao što je već napomenuto, uglavnom se brušenjem ide tik do desni ili pola milimetra ispod, što pruža najefektniji estetski momenat. A uz to, nema rizika od reakcije na materijal.  Neposredno pre uzimanja otiska, utvrđuje se oblik koji najbolje odgovara obliku vilice I lica. Skeniranje otiska se vrši kompjuterski, nakon čega se izrađuju krunice koje treba da u potpunosti pristaju. Stvaranje krunica se izvodi u stomatološkoj laboratoriji, preciznim bušenjem, uz lasersko sečenje cirkonijuma.

Pre probe konačnog protetskog rada, radi se proba osnove tj Core-a. Core se izradjuje od cistog cirkonijuma I jako je tanak, pacijentima najčešće liči na “kapicu za zbrušene zube”. Ovim probom se osigurava izuzetno pravilno naleganje krunice. Nakon ove faze rad se šalje na modelovanje tj izradu konačne verzije.

Pacijent u toku druge probe, u dogovoru sa stomatologom pravi spisak potrebnih korekcija, ukoliko ima potrebe za njima. Moguće je menjati oblik, veličinu I boju zuba. Bitno je napomenuti da se rad ne cementira tj završava dok pacijent ne bude apsolutno zadovoljan svakom sitnicom.

Još pri dogovoru sa pacijentom radi se obavezno i rentgenski snimak, u cilju provere korenova zuba koji su osnova krunici, ali i zdravlje okolnih kostiju. U slučaju da zub propada ili postoji rizik za infekciju ili povredu zubne pulpe, u toku protetske pripreme se vrši endodontski tretman korenskog kanala.

U toku čitavog procesa, pacijent se može konsultovati sa stomatologom i po potrebi dolaziti više puta, kako bi se što bolje ostvarila procena stanja. Na taj način se postižu i najbolji rezultati. U nekim slučajevima se, pak, čitava procedura može obaviti u jednom danu.

Ako se krunice postavljaju u puni luk, na jednoj ili obe vilice, svaki pacijent treba uraditi silikonski pokrivač krunica, koji se nosi tokom noći, u cilju sprečavanja oštećenja. Jedan dan nakon cementiranja, obavezan je kontrolni pregled stomatologa, radi provere zagrižaja i konačnog prilagođavanja okluzije novih krunica.

Bezmetalne krunice i zubni implanti

Pogodnost bezmetalnih krunica je i u mogućem nadovezivanju na zubni implant. Dakle, u nekim slučajevima, kada nema prirodnog zuba koji bi predstavljao bazu za krunicu, koristi se implant. Najpre se pristupa postavljanju zubnog implanta u kost, bušenjem kosti. Potom se na njega nadogradi čitava krunica.

Česta je pojava da je zub suviše istrošen ili nema okolnih zdravih zuba, pa se postavlja pitanje prvobitnog ugrađivanja implanta, na koji se krunica nadograđuje. Iako sama implantacija zahteva dodatne finansijske izdatke, kao i vreme, postavljanje krunice na oštećen zub predstavlja rizik. Pre svega, jer je takav zub često nedovoljno stabilan. Pa bi ovakvo preuzimanje rizika moglo izazvati kontraefekat. Ali, uz objektivnu procenu i upoređivanje koristi i potencijalne štete, naši stomatolozi će, zajedno sa Vama, pronaći najkvalitetnije rešenje.

Uglavnom se mostovi izrađuju kada se planira nadoknada većeg broja zuba. Za razliku od metalokeramičkih krunica koje se savršeno slažu po boji samo u nizu, u slučaju bezmetalnih krunica, praktično je nemoguće neslaganje. Čak i na vidljivim mestima u vilici, razlika u boji praktično ne postoji..

Održavanje bezmetalnih krunica

Održavanje bezmetalnih krunica je praktično identično održavanju metalokeramičkih. Akcenat je na higijeni i redovnim kontrolnim pregledima, kao i u slučaju prirodnih zuba. Usna duplja se treba održavati čistom, uz bar dva pranja dnevno, obično pastom za zube koja je prilagođena osetljivim zubima. Održavanje se obezbeđuje i korišćenjem četkice sa manjom glavom, jer se na taj način lakše pristupa teže dostupnim delovima vilice. Korisno je i ispiranje usta antibakterijskim sredstvima, bar jednom dnevno, kao i svakodnevna upotreba zubnog konca. WaterPik je obavezan za sve pacijente sa protetskim radovima.

Treba imati u vidu da je nastanak komplikacija najvećim delom izazvan upravo faktorom higijene. Tako da je velika odgovornost na pacijentu, koji je dužan da pažljivo brine o svom oralnom zdravlju.

Koliko traju bezmetalne krunice?

Zubne krunice u proseku traju između 5 i 15 godina. Životni vek krunice zavisi od pritiska kojim je izložena, od higijenskih postupaka, kao i brojnih ličnih navika vezanih za zagržaj i vrstu ishrane, redovnih kontrola stomatologu.

Zaključak

Bezmetalne krunice predstavljaju vrhunsko dostignuće u stomatološkoj praksi. Njima se postiže potpuna funkcionalnost vilice uz sjajan estetski efekat, izbegavanje mogućih alergijskih rekacija i iritacije, nema oštećenja desni ili kosti. Svojom čvrstinom obezbeđuju trajnu nadoknadu nedostatka zuba, oštećenih, kao i nestabilnih zuba. Mogu se kombinovati sa zubnim implantima i mostovima. A sama intervencija je prilagođena pacientu, tako da mu pruža komfor i u toku samog izvođenja i u periodu čekanja na izradu krunica. U međuperiodu, omogućeno je postavljanje privremenih krunica, kako se ne bi narušilo svakodnevno funkcionisanje pacijenta.

Takođe, moramo se pohvaliti i iskustvom, kao i veštinom naših stomatologa, koji garantuju kvalitet izrade i postavljenja krunica, tako da ne postoji rizik od ponavljanja procedure ili dorade. Ipak, i ukoliko do toga dođe, naše osoblje je stalno dostupno za savete, izmene i dopunske intervencije. Međutim, treba imati u vidu da vek trajanja krunica svakako zavisi od pritiska kojima se one izlažu I od kvaliteta oralne higijene. Odnosno, trebalo bi izbegavati loše navike poput grickanja noktiju ili otvaranja ambalaže zubima, te ceniti oralno zdravlje i u njega ulagati. Redovne kontrole i higijena usne duplje bi trebalo da budu fokus pri očuvanju i zdravlja uopšte.

premium DENTAL

BEZMETALNE KRUNICE cena

Bezmetalne krunice su vrhunsko dostignuće u savremenoj protetici i, uopšte, stomatologiji. Iako je njihova upotreba započeta još šezdesetih godina prošlog veka, sada su dostigle standard u modernoj stomatološkoj praksi. Njihova namena je, pre svega, nadoknada oštećenih zuba, ali i promena boje i/ili oblika zuba. Izrađuju se od keramike, tačnije od cirkonijuma. Cirkonijum je otkrio, još davne 1789. godine, nemački hemičar. Ovaj materijal spada u najtvrđe, pa se prvobitno koristio u svemirskoj tehnologiji.

Zašto odabrati bezmetalne krunice?

Osnovni cilj ugradnje bezmetalnih krunica je oponašanje funkcionalnosti i izgleda prirodnih zuba. Akcenat je, prvenstveno, na postizanju odličnog estetskog efekta. To nije moguće, u potpunosti, sa primenom metalokeramičkih krunica. Što i vodi razlici u finansijskoj pristupačnosti između ove dve vrste. Ipak, iako su metalokeramičke krunice ekonomski dostupnije široj populaciji, bezmetalne krunice pokazuju nadmoć u kvalitetu. Pored evidentnog estetskog preimućstva, ova vrsta krunica ima još neke prednosti. Među njima je i veća biokompatibilnost, te izbegavanje reakcije desni, jer je materijal od koga su izrađene, srodan tkivu prirodnih zuba. Takođe, bezmetalne krunice su trajnije, jače i zahtevaju mnogo manje uklanjanja zubne supstance. Nisu podložne promenama tokom vremena, ne mogu izazvati oštećenje kosti, a i njihova izrada je daleko preciznija.

Kolika je cena bezmetalnih krunica?

Cene svih naših protetskih radova, dostupne su u okviru online cenovnika (kliknite ovde). U cenovniku se mogu pronaći cene bezmetalnih krunica, postavljenih na prirodnim zubima, kao i onih koje za osnovu imaju implant. Za prethodno postavljanje implantata, neophodno je dodatno vreme, kao i ulaganje, ali to daje dugoročno bolje rezultate. Naime, implanti se ugrađuju onda kada prirodni zub nedostaje, kada je suviše oštećen da bi bio osnova krunici, ili kada je nestabilan. Postavljanje krunice na ugrožen zub, može biti lošija alternativa. Iz tog razloga, važno je da pacijenti sa stomatolozima ostvare odgovarajući vid saradnje. I da, uz međusobno poverenje, zajednički dođu do najboljeg rešenja. Naše stručno osoblje je uvek na usluzi za konsultacije i edukaciju pacijenata. Savetovanje i zakazivanje pregleda je moguće, kako telefonskim putem, tako i sa web stranice. Svi pregledi su besplatni.

U okviru trenutne ponude, izdvajamo specijalnu mogućnost ugrađivanja keramičkih krunica novom tehnikom. U pitanju je tzv. Wieland cutback metoda, koja podrazumeva primenu najnovije tehnologije. Proizvođač keramičkih krunica, Wieland, poznat je po vrhunskim materijalima za izradu krunica. Ujedno je postao i lider CAD-CAM tehnologije. Ona podrazumeva kompjuterski navođen dizajn, tj. kompjuterski navođenu izradu zubnih nadoknada. Odlikuje se izvrsnom preciznošću pri kompjuterskom skeniranju vilice, brušenju i laserskom sečenju cirkonijuma. Primenom ove tehnike, postiže se savršen estetski efekat, uz eliminaciju potrebe za dopunskim radovima. Osnova se kreira uz primenu „cutback“ tehnike, tako što se od cirkonijuma odseca ceo zub u komadu, a zatim postavlja porcelanska faseta.

Najveći izazov u protetici jeste oponašanje prirodnog izgleda zuba. A da bi se to postiglo, primenjena tehnika ne može uvek biti ista. Zato treba posmatrati i razumeti razlike u karakteristikama zdravih prirodnih zuba i keramičkih materijala. Naši stručnjaci se, pre svega, stalno edukuju u ovoj oblasti, kako bi išli u korak sa najnovijom tehnologijom i estetskim zahtevima. A naročito postižu rezultate zahvaljujući dobrom poznavanju optičkih svojstava krunica. Poseban akcenat se stavlja na osobine poput fluorescencije i refleksije svetlosti, što naročito ulepšava izgled zuba i čini ih prirodnim. Ručno nanošenje keramike u slojevima, još uvek je neprikosnoveno kada se radi o visokom nivou estetike.

Vrsta keramike

Sa ciljem postizanja visoke otpornosti materijala za CAD-CAM tehnologiju, pored izvrsne estetike, koristi se keramika Ivoclar i Vita. Prednosti ove procedure su održavanje gingivalnog zdravlja, relativno jednostavna primena, minimalna invazivnost. Ivoclar i Vita pokazuju odličan optički kvalitet, a nova tehnika oblikovanja materijala donosi vrhunski doprinos daljem razvoju bezmetalnih keramičkih sistema. Bezmetalna keramika, kao gradivni materijal za izradu protetskih nadoknada, postavlja izvesne zahteve. Među njima je, pre svega, ostvarivanje adekvatne snage gradivnog materijala, što se mora usaglasiti na indikacijom. Zatim, mora postojati hemijska stabilnost, i na kraju, poštovanje svih zahteva za izradu. Ivoclar i Vita imaju sve sertifikate o biokompatibilnosti i sasvim ispunjavaju očekivanja savremene estetske stomatologije. Ovi brendovi su u svetskom vrhu najkvalitetnijih materijala i izbor su najvećih svetskih laboratorija.

Još jedna od stavki o kojoj se posebno vodi računa je određivanje nijanse prirodnog zuba, prema kojoj se izrađuje restauracija. Stomatološki tehničar i doktor određuju nijansu zuba prema posebnom vodiču. Razlike u nijansi imaju negativan uticaja na izgled niza zuba, te se proverava i usklađenost sa okolnim zubima u vilici. Takođe, u adekvatnom odabiru materijala, imaju udela i providnost, kao i debljina restauracije, koji se utvrđuju pažljivo, kako bi se postigla identičnost prirodnim zubima.

Poliranje

Jedan od najvažnijih segmenata u izradi krunica jeste pravilno tretiranje površine restauracija. To je posebno važno za region okluzije. Glatka površina sprečava da dođe do abrazije zuba, prilikom zagrižaja. Poliranje se vrši u laboratoriji, kao i u samoj ordinaciji, od strane stomatologa. Proizvođač Wieland nudi četkicu od bizonove dlake, kao i posebnu pastu, koje su specijalno namenjene poliranju zagrižajnih površina restauracija u laboratoriji. Što se tiče seta za poliranje, dostupnog u stomatološkoj ordinaciji, sastoji se od instrumenata za postizanje vrhunskog sjaja, tokom poliranja.

VIDEOGALERIJA
Play Video
Play Video
Play Video
Play Video
Play Video
Play Video
CENOVNIK USLUGA

POZOVITE NAS

+381 61 199 4000​

GDE SE NALAZIMO | LOKACIJA

Bulevar Crvene Armije 11g Belvil zgrada Ruže (bivša ulica Đorđa Stanojevića) 11070 Novi Beograd