PROTETIKA

PREMIUM DENTAL

KOMPOZITNE FASETE

U estetskoj stomatologiji fasete predstavljaju osnovni tip nadogradnje. U pitanju je kompozit koji se postavlja na prednju površinu zuba i na taj način menjaju njegovu veličinu, boju i oblik. Krunice ili mostovi se stavljaju kada je neki zub polomljen ili kada nedostaje, a za razliku od tog zahvata, uloga faseta je da zdrave zube pretvore u estetski niz koji je idealan.

Koje sve nepravilnosti mogu da se poprave fasetama?

Postoji niz nepravilnosti koji se vrlo uspešno može popraviti fasetama. Možete izmeniti oblik i dužinu zuba, uvučen položaj zuba kao i promeniti boju zuba. Fasete se takođe koriste ukoliko imate prevelik razmak između zuba i želite da ga prikrijete. Koriste se i kod manjih preloma zuba.

Za izradu faseta može a i ne mora da se brusi prednja površina zuba. To sve zavisi od toga kakve nepravilnosti želite da korigujete uz pomoć faseta. Za razliku od krunica koje zahtevaju brušenje svakog zuba, sa fasetama to nije slučaj i u tome je ogromna razlika između ova dva stomatološka tretmana.

Sem što se koriste za promenu boje, fasete se koriste i za promenu oblika zuba. Idealne su za prevelike zube a pre svega za izuzetno sitne zube. Fasete se takođe koriste i za zube sa nepravilnim površinama, okrnjene ili ispucale kao i za zube kod kojih je veliki razmak (dijastema).

Koje vrste faseta postoje?

Razlikujemo dve vrste faseta a svaka od njih ima svojih prednosti. To su kompozitne i keramičke fasete.

Kompozitne fasete

Ova vrsta faseta ima nekoliko prednosti. Ono što je veoma bitno kada su kompozitne fasete u pitanju sve je gotovo u jednom danu. Procedura se izvodi tako što se zub najpre izoluje a zatim se tretira kiselinom. Nakon toga se tretira vezujućim sredstvom i na kraju ispunom koji se će se uz pomoć lampe za polimerizaciju stvrdnuti. Kada se dobije željeni oblik, ispun se oblikuje i polira. Kod postavljanja kompozitne fasete trudimo se da izbegnemo brušenje zuba i maksimalno sačuvamo prirodni zub. Ovo je veoma brzo i relativno jeftino rešenje, potrebna Vam je samo jedna poseta stomatološkoj ordinaciji kako biste dobili željeni rezultat. Ovaj tip faseta je, pre svega, indikovan kod diskoloracija ( promene boje zuba), kao i kod razmaka između prednih zuba. Najveća mana im je što tokom vremena mogu donekle da promene boju i može doći i do pucanja kompozitne nadogradnje pri nepravilnom korišćenju faseta. Njihova prednost u odnosu na keramičke fasete je znatno niža cena i vreme potrebno za izradu. Ono sto je posebna prednost je čuvanje prirodnog zuba, ukoliko je to moguće.

Šta su keramičke fasete?

Keramičke fasete su tanke ljuspice koje pokrivaju prednju površinu i sečnu ivicu zuba. U nekim situacijama mogu pokrivati i manji ili veći deo unutrašnje ili bočnih površina zuba. Keramičke fasete daju izuzetno visoke estetske rezultate. Izrađuju se od bezmetalne keramike kompjuterizovanom CAD-CAM tehnologijom.

CAD-CAM tehnologija daje izuzetne rezultate jer pruža neograničenu mogućnost za individualizaciju faseta. Zahvaljujući ovoj tehnologiji postiže se željeni oblik i boja zuba kao i vrhinska estetika. Nakon uzimanja digitalnog otiska dobija se digitalni model na kome se modeluje buduća nadoknada. Uzimanje digitalnog otiska je znatno preciznije u poređenju sa uobičajenim uzimanjem otiska pomoću otisnih masa. U sklopu CAD-CAM-a se nalazi hardverska jedinica koja keramički blok obrađuje do najfinijih bezmetalnih faseta.

Da li kompozitne ili keramičke fasete?

Na ovo pitanje nije lako dati odgovor, jer obe vrste faseta imaju svojih prednosti. Najbolji odgovor ćete dobiti nakon konsultacija sa timom naših stručnjaka uvažavajući Vaše želje.

Generalno kod mlađih pacijenata kompozitne fasete su prvi izbor iz više razloga. Kompozitne fasete zahtevaju znatno manje struganja prirodnog zuba ili čak u idealnim uslovima možemo izbeći brušenje skroz, kako bi se površina zuba pripremila sa spajanje sa fasetom.

Kompozitnim fasetama moguće je ispraviti sitne nepravilnosti kod mladih pacijenata na potpuno neinvazivan način. Mada to isto važi i za starije pacijente koji imaju dobro očuvane zube.

Kompozitne fasete predstavljaju prvi prirodni korak pre ugradnje keramičkih faseta. Tako da ukoliko kasnije odlučite da stavite keramičke fasete ili da uradite neki drugi tretman, kompozitne fasete rađene pre toga vam neće predstavljati nikakav problem.

Što se tiče trajnosti faseta i tu takođe postoji znatna razlika između keramičkih i kompozitnih faseta. Trajnost kompozitnih faseta je oko 3 godine dok je minimalna trajnost keramičkih faseta u proseku oko 7 godina.

Mana kompozitnih faseta je ta što tokom vremena mogu da promene boju. To se uglavnom dešava ukoliko se konzumira hrana koja je puna veštačkih boja, kao i prilikom preteranog unosa kafe i gaziranih pića. Takođe se često dešava i kod pušača. Ukoliko ste nepušač a pri tom se i zdravo hranite, ne treba da brinete da će fasete promeniti boju. Kako bi kompozitne fasete zadržale prvobitni izgled potrebno ih je povremeno polirati i poravnati.

Luminiri (no prep fasete)

Luminiri su porculanske ljuspice koje su digitalno napravljene i oblikovane. To znači da ne zahtevaju dodatno brušenje zuba. Izuzetno su tanki i velike čvrstine. Njihovo postavljanje je brzo i bezbolno. Koriste se za prekrivanje i prikrivanje postojećih nedostataka. Njima se popunjava međuprostor, zubi se prekrivaju prebojenom nijansom i vizuelno se postiže zadivljujući efekat.

Kako se održavaju fasete?

Kada se odlučite za fasete važno je da ih pravilno održavate.To podrazumeva redovno pranje zuba, korišćenje zubnog konca kao i vodica za ispiranje. Bez obzira za koje fasete se odlučite, da li su u pitanju kompozitne ili keramičke važno je da ih čuvate od prevelikog pritiska.

Zaboravite na loše navike kao što je grickanje noktiju koje ne samo da treba da iskorenite zbog postojećih faseta već uopšte. Kada imate fasete morate voditi računa da prednjim zubima ne grizete čvrstu hranu poput jabuka, badema, šargarepe. Isto važi i za žilavu hranu tj otkidanje prednjim zubima. Vodite računa koje namirnice konzumirate kao i koja pića pijete, jer konzumacijom „obojenih“ pića možete prebojiti kompozit.

Ukoliko se odlučite za fasete ne zaboravite da je neophodna poseta stomatološkoj ordinaciji najmanje dva puta u toku godine kako bismo Vam očistili i ispolirali sve zube.

U Premium dental klinici ćemo zajedno odabrati najbolje fasete za Vas. Poštujući sve Vaše želje naš tim stručnjaka Vam stoji na raspolaganju. Ukoliko želite da  plenilte harizmatičnim osmehom fasete su pravo rešenje za Vas.

premium DENTAL

KOMPOZITNE FASETE cena

U Premium Dental klinici posebno se staramo da briga o oralnom zdravlju i naknade za izgubljene zube budu rešenja u kojima su udruženi funkcionalnost i estetika. Oslanjamo se na inovativne tehnologije i stručnost stomatologa u svakom segmentu rada, te i na polju protetike i estetske stomatologije. Kada je u pitanju izrada faseta, kako keramičkih tako i kompozitnih, izuzetno nam je stalo da ponudimo povoljan odnos cena i vrhunskog kvaliteta stomatoloških radova. U zavisnosti od toga da li je reč o vinirima ili fasetama od kompozita razlikuju se i cene. Kompletan cenovnik usluga u Premium Dental klinici možete pogledati na sledećem linku.

Za koga su fasete idealno rešenje?

Bilo da je reč o keramičkim fasetama tzv. vinirima ili fasetama izrađenim od kompozita, one predstavljaju savršeno kozmetičko rešenje tamo gde postoje manji estetski nedostaci. Njima se dugoročno može rešiti određeni problem u boji, obliku ili položaju zuba, i to bez dugih intervencija. Fasetom se mogu popuniti razmaci, regulisati mrlje ili napukline na zubima ili jednostavno ujednačiti oblik zuba u zubnom nizu. Pritom, okolna anatomska tkiva i susedni zubi neće biti izloženi traumama.

Najveća korist koju fasete donose jeste poboljšanje izgleda zuba, kao i ravnomeran i vedar osmeh. Zbog toga su odlične u sanaciji kozmetičkih pojava kao što su:

    • polomljeni ili okrnjeni zubi
    • razmak između zuba (dijastema)
    • jaka promena boje ili neujednačena boja koja se ne može popraviti beljenjem
    • neobično oblikovani zubi

Izrada kompozitnih faseta I vinira indikovana je isključivo u frontalnim regijama, na bočnim zubima nije moguće izvesto ovakvu intervenciju. Viniri i kompozitne fasete mogu potrajati i više od jedne decenije što ih čini solidnim rešenjem i investicijom u osmeh.

Viniri (fasete od porcelana)

Porcelanske ljuskpice ili viniri izrađuju se tako da odgovaraju obliku i veličini prirodnih zuba. Nanose se na zub cementom i ultraljubičastim svetlom. U poređenju sa kompozitnim fasetama predstavljaju trajnije i skuplje rešenje.

Fasetiranje zuba keramičkim fasetama takođe ima sledeće prednosti: čuva vitalni zub uz minimalno invazivan tretman i bez pojave abrazije. Viniri su laki za održavanje higijene, na njima nema mnogo zadržavanja naslaga. Takođe, vremenom neće doći do promene boje pod uticajem hrane, pića ili duvana. Prozirnost prirodnog zuba se smanjuje, a osim boje osigurava se i kontura zuba uz veoma mali rizik od iritacije desni.

Kompozitne fasete

Fasete od kompozita su poprilično slične porcelanskim vinirima, s tim što su mnogo jeftinije. Izrađuju se od materijala koji se koristi za zubne ispune tj. plombe. Reč je o materijalu koji garantuje dobro prijanjanje na zub, pa tako i visoku stabilnost i čvrstinu. Ono što je posebno zanimljivo kod kompozitnih faseta jeste što se one mogu popraviti ukoliko do nekih oštećenja dođe, i to mnogo lakše nego keramičke fasete. U slučaju da se okrnje, napuknu ili jednostavno istanje, stomatolog može ostrugati spoljne slojeve kompozita i ponovo naneti novi sloj. Na taj način se i njihovo trajanje značajno može produžiti. Moramo napomenuti, kompozitne fasete su sklone pucanju ukoliko se pacijent strogo ne pridrzava uputstva stomatologa I kompozit je sklon promeni boje pa je samim tim I trajnost ovih faseta dosta kraca od vinira.

Koliko traje oporavak nakon postavljanja faseta?

Nakon fasetiranja zuba, oporavak nije dugačak, za razliku od ostalih stomatoloških intervencija. Zapravo, pošto se fasete zacementiraju i prođe dejstvo anestezije, pacijent može jesti i žvakati kao i obično, tj. kao da nije bilo intervencije.

U nekim slučajevima, odmah nakon nanošenja vinira, pacijent može imati osećaj grubosti i oštrine na njihovoj površini. Ova gruba mesta uglavnom su posledica suvišnog cementa koji se može prilepiti na krunicu. Međutim, razloga za brigu nema, jer se nakon nekoliko dana normalnog pranja zuba i jela, ova mesta istroše. Ukoliko do toga ne dođe, stomatolog i uvek može izgladiti.

Koliko traju fasete i viniri?

Tradicionalni porcelanski viniri obično traju između 10 i 15 godina, mada postoje slučajevi gde su keramičke fasete trajale i duže od 20 godina. Kompozitne fasete imaju vek od 5 do 10 godina. Ovi stomatološki radovi smatraju se dugotrajnim rešenjima, jer je minimalno očekivano trajanje za keramičke fasete sedam godina, a tri za kompozitne.

Preduzimanje određenih mera predostrožnosti može vam pomoći da što duže potraju.

Za početak, glavna je preporuka da se potpuno izbegne žakanje tvrdih predmeta (olovke, led, nokti i slično) ili otvaranje ambalaže zubima. Savetuje se da se tvrđa hrana žvaće zadnjim zubima. Takodje, zabranjeno je odgrizanje zilave hrane prednjim zubima. Osobe koje škrguću noću trebalo bi da nose zaštitnu gumu ili da u dogovoru sa stomatologom pronađu neko drugo rešenje za bruksizam.

Ovo se odnosi i na sportiste, naročito one u kontaktnim i grubljim sportovima – štitnik je obavezan ukoliko želite da sačuvate fasete što duže.

Pravilna i redovna oralna higijena takođe je siguran način da se vek trajanja kompozitnih i keramičkih faseta produži. Održavanje faseta čistim zapravoj je poprilično jednostavno. Kao i u slučaju sa prirodnim zubima, svakodnevno četkanje zuba, korišćenje zubnog konca i redovni preventivni pregledi predstavljaju suštinu nege i oralnog zdravlja. Jednom u šest meseci stomatolog može profesionalno očistiti zube i tako osigurati da oni budu zdravi, a fasete što duže u ustima kao garancija sjajnog osmeha.

CENOVNIK USLUGA

POZOVITE NAS

+381 61 199 4000​

GDE SE NALAZIMO | LOKACIJA

Bulevar Crvene Armije 11g Belvil zgrada Ruže (bivša ulica Đorđa Stanojevića) 11070 Novi Beograd